free download 78 travel guides written by experts

Recital Nicolae Maxim

Comunicat de presa Filarmonica "George Enescu" îl onorează pe flautistul Nicolae Maxim la împlinirea a 50 de ani de activitate printr-un concert aniversar.

Miercuri, 20 Aprilie 2011, 19:00 – 21:00 Sala mare
Concert aniversar Nicolae Maxim – 50 de ani de activitate
Solişti: NICOLAE MAXIM, ION IVAN-RONCEA, ALIN APETROAIE, CIPRIAN PATRICHE, ALEXANDRA PANĂ, ELENA ŞINCAI, TEODORA ALEXANDRESCU, ION BELDI
Program:
Joseph Bodin de Boismortier – Concert în la minor, op. 15 nr. 2
Kaspar Kummer – Adagio, op. 59
Joseph Haydn – Miniaturi pentru trio
Johann Sebastian Bach – Două invenţiuni, nr. 13 şi nr. 14 Wolfgang Amadeus Mozart – Mica serenadă
Friedrich Kuhlau – Duet
Jules Massenet – Meditaţie din opera Thais
Hector Berlioz – Copilăria lui Hristos
Ciprian Porumbescu – Baladă
Petru Elinescu – Elegia română
Vasile Jianu – Divertisment românesc
Prezintă: PETRE CODREANU

NICOLAE MAXIM, născut în 1937 la Petia – Fălticeni, a urmat studiile liceale la Bucureşti şi a absolvit Conservatorul bucureştean în 1961. La clasa de flaut a studiat cu profesorii Petre Giugaru, Alexandru Nicolae şi Vasile Jianu. S-a perfecţionat la cursuri de vară desfăşurate la Darmstadt. După absolvire, în 1961, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu” în urma unui concurs prezidat de directorul de atunci, renumitul dirijor George Georgescu. Datorită calităţilor sale deosebite, a devenit curând şef de partidă – flaut solo. Astfel a cântat sub bagheta tuturor dirijorilor români şi străini care au condus orchestra pe o perioadă de cinci decenii. Nicolae Maxim a susţinut şi o activitate concertistică, prin recitaluri şi concerte de muzică de cameră ca membru al formaţiilor Trio Baroc, Trio Romantica, Grupetto, Concordia şi cvintetele de suflători ale Filarmonicii „George Enescu”. A făcut parte din orchestra de cameră „Virtuozii din Bucureşti”, formaţia de muzică contemporană „Hyperion”, iar în 1988 a făcut parte din World Philharmonic Orchestra care a concertat la Montreal. A cântat la toate ediţiile festivalului „George Enescu” începând din 1961, a participat la turneele Filarmonicii din Europa, Japonia, China, Canada şi a contribuit la realizarea înregistrărilor pe CD a lucrărilor simfonice de Enescu şi Brahms sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, pentru Arte Nova din Germania. Nicolae Maxim are peste 40 de înregistrări la Radio România şi este autorul unei culegeri de studii pentru flaut din literatura secolului XX. Începând cu 1996 este profesor universitar la Facultatea de muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov. În 2005 a făcut parte din formaţia camerală a Filarmonicii, dirijată de Cristian Mandeal, care a prezentat un concert Enescu la Paris în cadrul manifestărilor organizate sub egida UNESCO. A iniţiat, sub patronajul Filarmonicii, concerte omagiale dedicate flautiştilor înaintaşi Petre Elinescu, Vasile Jianu; totodată, a promovat creaţia românească pentru flaut. Deţine Meritul Cultural cl. I.

Bucuresti, 19.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *