bucharest tech week 2021

Realizatoarea TV Marioara Murarescu a incetat din viata

Televiziunea Română anunţă cu regret încetarea din viaţă a celebrei realizatoare de televiziune Marioara Murărescu, cea care a produs mai bine de 30 de ani „Tezaur folcloric”, una dintre cele mai longevive emisiuni TV.

„La noi e o vorba: cine iubeşte cântecul este om bun, căci cântecul poate îmblânzi şi fiarele”, spunea Marioara Murărescu pentru revista internă a TVR.

Marioara Murărescu şi-a început cariera în Radiodifuziunea Română în 1972, realizând la început emisiuni radio, iar din 1977 emisiuni folclorice şi programe speciale în TVR.

„Tezaurul a apărut, într-o primă încercare, prin anii 1978 şi a rezistat trei săptămâni. Venisem în televiziune de la radio, unde eram obişnuită cu emisiunile cu spaţiu fix şi întâlniri precise cu publicul. Am încercat şi aici şi nu am avut succes. După a treia ediţie (de 15 minuţele) Tezaurul meu a dispărut. Abia în 1982, cu experienţa acumulată la realizarea obişnuitelor «emisiuni de muzică populară», dar mai ales după o adevărată «şcoală a revelioanelor» în preajma marilor profesionişti grupaţi în jurul lui Tudor Vornicu, am încercat iar”, povestea Marioara Murărescu într-un interviu acordat revistei interne a TVR, în momentul în care „Tezaur folcloric” împlinea 25 de ani.

În 1988, a organizat primul concert „Tezaur folcloric” la Sala Radio, iar în 1990, primul concert de colinde la Sala Mare a Palatului din Bucureşti. În 1991, apărea primul disc „Tezaur folcloric”, editat în colaborare cu casa de discuri Electrecord, iar în 2000, primele casete audio şi primul CD cuprinzând materiale originale interpretate în timp pentru „Tezaur folcloric”.

În 1998, a început concursul „Moştenitorii”. „În timpul preselecţiilor pentru concurs, care presupunea o anumită limită de vârstă, am fost abordată de cei micuţi: «Vrem şi noi să cântăm în Tezaur ». Zis şi făcut. Le-am dat acest drept şi aşa au apărut Mugurii de tezaur”, spunea Marioara Murărescu

„Cu ani în urmă, şi copiii aşteptau la televizor «emisiunea cu calul» din genericul nostru. Acel cal alb va rămâne într-adevăr peste timp în sufletul generaţiilor de telespectatori. Poate din grabă şi din dorinţa de a ieşi în lume cu o emisiune de folclor pe spaţiu fix, preocupată de conţinut, invitaţi şi tematică, am uitat atunci cu totul că trebuie un generic. Octavian Iordăchescu, care coordona împreună cu Dumitru Moroşanu producţiile noastre, mi-a atras atenţia: «Unde ai mai pomenit, domnişoară, emisiune fără generic?». Am intrat în pământ şi de acolo, din pământ, din iarbă verde, am alăturat o melodie din repertoriul celebrului Dumitru Fărcaş şi o imagine superbă, o călăreaţă din Munţii Mehedinţiului, care venea şi se pierdea în zare.”

Marioara Murărescu şi programul programele realizate de ea au obţinut numeroase premii, precum: Premiul pentru cea mai reuşită prezentare a unui obicei tradiţional la Festivalul Internaţional al filmelor de televiziune „Curcubeul de aur” (Moscova, 1980); Diplomă la Festivalul minorităţilot naţionale din Ungaria, Bekescsaba, 1984; Premiul pentru cel mai bun film folcloric dedicat tineretului, la Festivalul Internaţional al filmelor de televiziune „Curcubeul de aur” (Moscova, 1988); Premiul Mihail Jora acordat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor pentru 10 ani de „Tezaur folcloric” (1992); Diploma de Excelenţă pentru iniţierea concursului „Moştenitorii”, din partea Fundaţiei Ethnos; Premiul de Excelenţă pentru activitatea desfăşurată în sprijinul folclorului primit în 2002, de la Ministerul de Interne; Ordinul Naţional de Merit în Grad de Cavaler, oferit de preşedintele României Ion Iliescu (2003); Diplomă de Excelenţă pentru promovarea valorilor culturii şi susţinerea demersurilor culturale ale Muzeului naţional al satului Dimitrie Gusti (2005); Premiul VIP pentru 25 de ani de „Tezaur folcloric” (2007); în 2009 preşedintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul Steaua României în Grad de Cavaler etc.

„Emisiunea de televiziune este o muncă de echipă. Toată viaţa m-am străduit să câştig oamenii şi am avut norocul să lucrez cu profesionişti. Este foarte important să păstrăm acest dialog al generaţiilor, dintre marii interpreţi şi tinerii care abia acum îşi formează cultura muzicală. Dacă pe tineri nu-i apropiem de lumea aceasta a folclorului, suntem pierduţi”, aprecia Marioara Murărescu, o luptătoare recunoscută pentru păstrarea valorilor tradiţionale româneşti.

Marioara Murărescu avea 66 de ani.

A absolvit, în 1972, Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie şi muzicologie, ca şef de promoţie. Încă din facultate a început munca de cercetare în domeniul folclorului. În perioada 1970-1972, ca studentă, a lucrat cu profesoara Emilia Comişel, la Cercul de folclor al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu”. La 1 august 1972 a fost angajată ca redactor la Radiodifuziunea Română. Între 1972 şi 1973 a realizat primele emisiuni de radio dedicate unor personalităţi, cercetători şi interpreţi de folclor. Din 1977 a început să realizeze diverse emisiuni folclorice la TVR.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Bucuresti, 31.01.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *