free download 78 travel guides written by experts

Reabilitarea termica a imobilelor este utila?

Cred ca toti ne-am pus la un moment dat intrebarea daca izolarea termica a locuintelor atat de mediatizata este utila sau nu. Observam peste tot blocuri care se reabiliteaza si ne intrebam ce utilitate au aceste lucrari de izolare termica si care este efectul acestora.

Este foarte important sa cunoastem care sunt valorile consumului anual de energie care apar in urma intocmirii unui certificat energetic pentru un imobil nereabilitat. De exemplu un apartament neizolat construit prin anii 1970 se apropie de 200 kWh/mp an ca si consum total de energie. In urma reabilitarii acestuia consumul scade la o valoare in jur de 125 kWh/mp an. Bineinteles in acest consum sunt multe variabile care pot schimba destul de mult valorile mai sus amintite ca: orientarea cardinala a peretilor exteriori, numarul de pereti exteriori, raportul dintre suprafata vitrata si cea opaca, tipul sursei de caldura si apa calda, amplasarea apartamentului in imobil, etc…

Reabilitarile energetice ale imobilelor se fac in urma unui audit energetic realizat de firme specializate, care au angajati auditori energetici autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. In cadrul auditului energetic se analizeaza mai multe solutii de reabilitare in care se analizeaza fezabilitatea acestora. De aici rezulta amortizarea investitiei, auditorul propunand solutia optima in cazul analizat. De obicei pentru locuintele colective solutiile de reabilitare presupun urmatoarele lucrari:

-izolare pereti exteriori cu polistiren expandat sau vata minerala bazaltica de 10 cm grosime;
-izolare terasa exterioara cu polistiren de 20 cm grosime;
-izolare placa peste subsol cu 12 cm polistiren;
-inlocuire tamplarie exterioara, aceasta avand o rezistenta termica de minim 0,77 mp K/W;
-inlocuire si izolare conducte amplasate in subsolul cladirii.

La finalul executarii lucrarilor de reabilitare energetica se va verifica obligatoriu cu camera de termoviziune daca acestea au fost executate corespunzator, identificandu-se eventualele punti termice existente in anvelopa cladirii. Acest raport este foarte important deoarece in acest stadiu de pot remedia eventualele discontinuitati aparute in anvelopa.

Statistic, pentru imobilele reabilitate s-a constatat o scadere a consumului de energie termica cu aproximativ 40-50%.  Aceste valori de izolatie care se utilizeaza in clipa de fata sunt rezultate din calcule economice, amortizarea investitiei fiind sub 10 ani. Este interesant de amintit in aceasta discutie ca exista cladiri care pot produce mai multa energie decat consuma, aceste numindu-se cladiri cu energie pozitiva. Probabil in viitor acestea vor fi preferate din motive usor de imaginat. Exista de asemenea cladiri zero energie care produc aproximativ cat consuma.

Cei care doresc mai multe detalii pot contacta specialistii de la avizez.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *