Interviu cu Artcor – Republica Moldova
Între 16 și 25 mai, Bucureștiul găzduiește Romanian Design Week 2025, festivalul care aduce în prim-plan designul, ideile și dialogul cultural. Cu peste 150 de organizații implicate și un program structurat în șase formate dedicate designului contemporan și viitorului acestuia, Romanian Design Week propune o ediție solidă – construită în jurul colaborării, sustenabilității și creativității locale. Organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, festivalul oferă publicului o experiență urbană coerentă, în care designul deschide conversații și creează legături reale.
RDW Design Flags deschide festivalul către lume aducând laolaltă 12 expoziții internaționale curatoriate de ambasade, institute culturale și organizații creative. Acest format – prezentat de Purcari, explorează teme-cheie ale prezentului – sustenabilitate, incluziune și inovație prin contribuții din țări precum Danemarca, Spania, Italia, Austria, Moldova, Cehia, Ungaria, Suedia și Franța. Astfel, Romanian Design Week continuă să fie o platformă pentru designul ca formă de reconectare: cu spațiul, cu sinele, cu celălalt. Participarea Artcor – Republica Moldova în cadrul RDW Design FLAGS aduce o propunere poetică și colaborativă: „Coline Țesute” o instalație care îmbină designul industrial cu gestul manual, creația colectivă cu introspecția personală.
Realizată de echipa Răchițele – un grup de studente de la Universitatea Tehnică a Moldovei, sub îndrumarea designerului Mihai Stamati, instalația invită vizitatorii la relaxare, participare și reflecție. Inspirată de relieful blând al Moldovei și de meșteșugurile textile, lucrarea este gândită ca un spațiu viu: modular, tactil și în continuă transformare, odată cu implicarea publicului.

În acest context, am stat de vorbă cu Viorica Cerbușca – directoarea Artcor și una dintre cele mai active promotore ale industriilor creative din Republica Moldova, și cu Mihai Stamati – designer industrial și lector la Universitatea Tehnică din Chișinău, despre designul participativ, colaborarea educațională și legăturile culturale dintre comunități.
1. Romanian Design Week funcționează ca o platformă de colaborare creativă și învățare reciprocă între regiuni și culturi. Cum se aliniază prezența Artcor la RDW 2025 cu obiectivul de a conecta prin design comunitățile din Republica Moldova și România?
Viorica: Republica Moldova este o țară mică și tocmai de aceea am învățat că lucrurile valoroase se construiesc prin colaborare. Prezența noastră la RDW 2025 reflectă această convingere – de la modul în care a fost concepută instalația „Coline Țesute”, până la felul în care este prezentată publicului.
Instalația este rezultatul unui proces colaborativ între generații – cinci studente de la Universitatea Tehnică a Moldovei și profesorul lor, designerul Mihai Stamati – dar și între sectoare, cu susținerea Invest Moldova și a Ministerului Culturii. Am pornit de la un apel public, invitând comunități din diverse domenii să propună idei, și am ales în mod intenționat un proiect care să vorbească despre participare și co-creație.
Aceeași deschidere o continuăm și în cadrul Romanian Design Week – prin implicarea publicului în completarea instalației. Fiecare vizitator este invitat să devină parte din lucrare, să spună o poveste țesând un fir propriu, într-un spațiu comun.
2. Instalația „Coline Țesute” propune o formă de design participativ, care aduce împreună tactilitatea, natura și creația colectivă. Cum răspunde această propunere temei generale a RDW 2025: orașe care pun comunitatea și empatia în centrul dezvoltării?
Mihai: Instalația „Coline Țesute” vine la RDW pentru a fi completată de public. Chiar dacă echipa din Republica Moldova și-a făcut complet munca de designeri, ne dorim ca la finalul festivalului să putem spune că instalația noastră este rezultatul unui design colectiv. Ea va arăta altfel după ce vizitatorii vor lega fire, vor țese urmând instrucțiuni, studiind și improvizând. E o lucrare care se poate adapta diferitor spații și mai ales dezvolta prin implicarea celor care interacționează cu ea.
Viorica: Ne dorim să punem în prim-plan empatia și reconectarea cu natura, în contextul urban. Colinele, care odată făceau parte din peisajul nostru natural, sunt acum reprezentate printr-o propunere de design care invită oamenii să regăsească liniștea și armonia, în mijlocul zgomotului orașului.
Prin acest design participativ, în care vizitatorii adaugă un fir la instalație, dorim să oferim oamenilor posibilitatea de a se autoregla și de a experimenta o stare de echilibru prin conexiunea cu natura. Designul devine astfel un instrument pentru comunitate, un mijloc de a încuraja colaborarea și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a orașelor prin empatie și conștientizare colectivă.
3. RDW susține proiecte educaționale care stimulează vocile emergente în design. Cum a fost conceput acest proiect colaborativ între studentele de la Universitatea Tehnică a Moldovei și designerul Mihai Stamati? Ce a însemnat această colaborare pentru comunitatea educațională și creativă din Chișinău?
Mihai: Pentru echipa formată din studentele Daria Haritonova, Daria Proscurina, Olga Homițchi, Elena Istratenco și Ana Matei este prima experiență de acest gen care practic le-a transformat finalul de studenție. Ideea a pornit din inițiativa acestui grup care și-a prezentat conceptul la pitch-ul organizat de Artcor, iar juriul a ales să le dea creditul și misiunea de a reprezenta Republica Moldova la RDW 2025. Eu am fost delegat să fiu curatorul acestui grup mai ales că le sunt și profesor de specialitate la Universitate. Între timp, în toată această sarabandă de circumstanțe, participarea la RDW a devenit pentru cele cinci studente proiectul de absolvire a specialității Design Industrial de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Imediat după festival ele își vor susține teza, relatând întreaga lor experiență de concepție, proiectare, producție și „trai” la Romanian Design Week.
Viorica: La Artcor, credem în puterea educației colaborative și în crearea de produse creative prin parteneriate între tineri și profesioniști. De-a lungul timpului, am construit majoritatea programelor noastre educaționale pe acest principiu: unirea ideilor inovative ale studenților cu expertiza și experiența profesioniștilor. Proiectul „Coline Țesute” este un exemplu clar al acestui model, în care studentele de la Universitatea Tehnică a Moldovei au colaborat designerul Mihai Stamati, învățând prin practică și contribuind activ la realizarea unei instalații care îmbină tradiția cu inovația.
4. Expoziția este, în același timp, instalație de artă, mobilier urban și spațiu de meditație. Ce mesaj transmite această ambiguitate formală și cum a fost construită narațiunea curatorială a lucrării?
Mihai: Într-un spațiu de expoziții precum e RDW ai nevoie de o mică pauză, e nevoie să faci un popas ca să te odihnești și atunci instalația vine să rezolve această nevoie, dar nu oricum. Nu ne dorim să le oferim vizitatorilor niște locuri pentru ședere, ci unul care să ofere opțiuni de interacțiune, colaborare, educație, dinamică, poveste. La mijloc mai este și cuvântul „Recreație” care a fost pus drept element cheie pentru selecția națională. Ideea echipei „Răchițele” a pornit dintr-un amalgam de surse: natură, tradiție, tehnologie și mult nerv tineresc care să scoată un pic din normalitate conceptul de mobilier.
5. Prin invitația ca publicul să împletească, să atingă și să completeze instalația, „Coline Țesute” devine un spațiu co-creat. Ce sperați să experimenteze sau să descopere vizitatorii români prin această participare directă?
Viorica: Credem că fiecare persoană are un talent unic, care poate fi manifestat chiar și la nivel intuitiv, în momente de relaxare și creativitate. Prin invitația de a contribui la instalație, dorim ca vizitatorii să redescopere această latură creativă din ei, să se implice activ în procesul de co-creație și să experimenteze bucuria de a contribui la un produs comun. „Coline Țesute” este gândită ca un spațiu de relaxare și autocunoaștere, un loc în care pasiunea pentru design și artizanat să fie trezită prin simpla interacțiune cu instalația. Sperăm ca vizitatorii să plece de la această expoziție nu doar cu emoții pozitive și inspirație, ci și cu o conștientizare a propriului lor potențial creativ.
Mihai: Prin îndemnul de co-participare pe care îl aducem, vizitatorii nu vor descoperi neapărat ceva nou, pentru că cele două maluri ale Prutului sunt unite printr-o cultură comună. Experiența însă, s-ar putea să fie chiar foarte nouă, pentru că nu prea mai stă în firea noilor generații să țese, să împletească niște fire de ață, mai ales într-un format pe care îl sugerează instalația „Coline Țesute”.
6. Lucrarea este inspirată de peisajul și cultura Moldovei. Ce valori, materiale sau practici tradiționale v-ați dorit să aduceți în dialog cu publiculRDW? Și cum vedeți evoluția designului din Republica Moldova în acest context regional extins?
Viorica: Moldova nu este un tigru asiatic și asta nu este un lucru rău. Aici oamenii trăiesc într-un ritm mai lent, cu un accent puternic pe autenticitate și sustenabilitate. Designul nostru are rădăcini adânci în tradiție, produsele pe care le creăm sunt valoroase și au un impact durabil, iar acest lucru se reflectă în instalația „Coline Țesute”, care invită la o experiență de reflecție și slow life. De exemplu toate firele folosite în țesătură au fost colorate natural de către echipa creatoare, fetele chiar au folosi sfeclă, vin roșu, paprica, curcuma, varză roșie și spanac pentru a vopsi firele, deoarece tot ce găseau în comerț nu avea acele nuanțe suficient de moi sau naturale pe care și le doreau – o decizie foarte poetică și frumoasă, ceva ce nu mai găsești în era consumerismului.
Sustenabilitate, autenticitate și valorile fundamentale sunt trenduri mari în design, iar Moldova poate aduce o contribuție valoroasă în discuțiile globale despre designul responsabil și creativ.
7. RDW 2025 explorează orașul ca loc al întâlnirii și co-creației. Ce înseamnă pentru voi această întâlnire cu publicul român? Poate designul tactil și colaborativ să creeze o punte emoțională între două culturi apropiate?
Viorica: Pentru noi, această întâlnire cu publicul român e ca o reuniune cu familia extinsă, o oportunitate de a ne reconecta cu rădăcinile comune și de a împărtăși cu alții ceea ce ne face să fim unici. Basarabenii sunt talentați, iar designul din Republica Moldova se află la un nivel înalt, comparabil cu cel din România. Plasarea lui într-un context ca cel propus de RDW va valida această afirmație. Avem multe în comun dar și multe diferențe, fiecare regiune are influențele sale, iar aceste diferențe ne fac și mai curioși de modul în care ne putem intersecta în viitor și ce linii de dialog se vor dezvolta în continuare între noi.
8. Într-o Europă care se confruntă cu nevoia de regenerare comunitară și culturală, cum vedeți rolul designului – și al unor platforme precum RDW – în conectarea oamenilor prin gesturi simple, lente, dar semnificative?
Viorica: Într-o lume în care tradițiile riscă să fie uitate, designul devine un mijloc excelent de a le readuce în atenția noastră, de a le înțelege și de a le îndrăgi. Acest proces poate stimula tânăra generație să descopere și să aprecieze identitatea culturală a poporului din care provin. „Coline Țesute” este o reflectare a acestei idei – o colină de la Iași nu este diferită de cea de la Ungheni, ci reprezintă o continuitate firească, o lume pe care o împărțim. Designul, prin natura sa, nu are culoare politică și poate deveni un instrument prin care legătura dintre noi, ca oameni, se întărește. Prin valorile universale pe care le avem în comun – comunitatea, empatia, creativitatea – putem construi punți între culturi, regenerând astfel legătura noastră culturală și comunitară.
9. Dacă ați putea rezuma într-o singură frază esența participării Artcor la RDW Design FLAGS 2025 și mesajul instalației „Coline Țesute”, care ar fi aceasta?
Viorica: Într-o lume fragmentată, designul devine limbajul comun care ne reîntoarce unii spre alții, dar și spre sinele adevărat.
„Coline Țesute” nu este doar un spațiu de stat – este un spațiu de simțit, de contribuit, de încetinit. Prin această instalație participativă, Artcor oferă publicului o experiență de design care pune laolaltă blândețea geografică, materialele locale și gestul colaborativ. Romanian Design Week devine astfel un teritoriu comun în care designul îmbrățișează și transformă.
Program & acces
Festivalul poate fi explorat în fiecare zi prin cele peste 140 de evenimente răspândite în tot orașul și în cele 3 spații cheie ale acestei ediții: clădirea fostului restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României și Casa Fratelii, situată pe Strada Episcopiei, 9.
Accesul la festival diferă în funcție de spațiul expozițional. Pentru expozițiile din fosta clădire Cina, biletele sunt disponibile online la https://bilete.romaniandesignweek.ro, cu o reducere de 50% pentru participanții care achită cu un card Mastercard emis de UniCredit Bank. Studenții beneficiază de 50% reducere pentru biletele achiziționate la fața locului, în baza carnetului de student vizat, iar elevii, pensionarii și persoanele cu dizabilități au acces gratuit. Facilitățile pentru elevi și studenți sunt oferite cu sprijinul partenerului principal al festivalului, UniCredit Bank.
Accesul în spațiul de la Casa Fratelli este liber, fără bilet, în limita locurilor disponibile. Pentru Muzeul Național de Artă al României (MNAR), accesul se face pe baza biletului de vizitare al muzeului, care se achiziționează exclusiv de la fața locului. Acesta este un bilet diferit de cel folosit pentru accesul în spațiul de la Cina.
Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial: https://program.romaniandesignweek.ro/ în aplicația RDW (App Store și Google Play), pe Facebook și Instagram.