cleaning show 2021

Ray Loriga lanseaza la Bucuresti romanul “Eroi”

Ray Loriga se va afla în România între 25 şi 29 mai, la invitaţia Institutului Cervantes şi a editurii Curtea Veche. Marţi, 26 mai, el va lansa oficial la Bucureşti volumul ”Eroi” publicat de Curtea Veche Publishing, în cadrul unui eveniment care va avea loc la subCărtureşti, începând cu ora 19:00, şi la care vor participa Florin Galiş – traducătorul volumului, Adrian Buz – coordonatorul colecţiei Byblos şi director editorial fiction, precum şi criticul Marius Chivu.
  
În data de 28 mai, ora 19:00, la ceainaria Librăriei Cărtureşti va avea loc o întâlnire a scriitorilor Andres Barba şi Ray Loriga moderată de Luminiţa Marcu. Va fi o discuţie deschisă cu cei doi scriitori spanioli, cu scriitori români, cu jurnalişti şi cu publicul cititor prezent la Cărtureşti. Andres Barba şi Ray Loriga vor citi, de asemenea, fragmente de proză, cu traducerile aferente în limba română.
   
„Nu e o exagerare, Ray Loriga e un scriitor cu o anvergură de star rock şi ca prezenţă, şi ca act artistic. Nu vă puteţi convige de asta decât venind să-l vedeţi la lansare. După care să-i citiţi romanul, neobişnuit şi ca stil şi ca structură”, declară Adrian Buz, coordonatorul colecţiei Byblos şi director editorial fiction, Curtea Veche Publishing.
   
”Eroi” este romanul care spune povestea adolescenţei, la persoana I, cu o autenticitate extraordinară, dar ţinându-se departe de căile deja bătătorite ale naraţiunilor de acest tip. Mizând pe o onestitate luminoasă şi pe o ironie care se păstrează într-o zonă caldă şi mai degrabă tandră, nu trece pragul spre cinismul şi durităţile altor scrieri cu subiecte asemănătoare şi nici nu apelează la artificii menite să şocheze facil. Ray Loriga îşi spune povestea într-un un stil original, a cărui tensiune îl plasează la frontiera cu poezia. De fapt, ”Eroi” pe alocuri e mai aproape de lirica rock decît de ceea ce obişnuim să numim un roman. Lipsit de scrupul narativ, se compune din fragmente scurte, episoade a căror intensitate şi expresivitate servesc cum nu se poate mai bine psihologiei protagonistului, prins între visul de a-şi urma eroii – Lou Reed sau David Bowie sau, în orice caz, vreun star rock cu statut de semizeu – şi realităţile cu accente infracţionale ale cartierului în care trăieşte. Premisele nu sunt neobişnuite. Dar confesiunea tînărului erou – felul în care Loriga ştie s-o construiască, cu străfulgerări de luciditate şi acute psihologice – împreună cu povestea în sine, fragmentată şi acaparantă totodată, fac din această carte o experienţă de lectură cu totul neobişnuită.     
   
Născut la Madrid, în 1967, Ray Loriga este în mod cert reprezentantul cel mai mai cunoscut al Generaţiei X în Europa. Primul roman, Lo peor de todo (1992), e primit de critică cu un entuziasm unanim. Cu al doilea roman, ”Eroi” (1993), tînărul autorul spaniol atinge o cotă de popularitate care îl transformă peste noapte într-un autor-cult. Crescut şi lansat odată cu La Movida, grupare artistică madrilenă apărută la finele dictaturii lui Franco, din care fac parte şi Alberto García-Alix şi Pedro Almodovar, Loriga îşi recunoaşte influenţele şi afinităţile în zona autorilor americani Jack Kerouac şi Charles Bukowski. Fidel unei filozofii de viaţă apropiată de aceea a autorilor beat, consideră că „pentru ca să fii scriitor nu trebuie să te duci la universitate, trebuie să citeşti şi să-ţi trăieşti viaţa”. Energiile lui creatoare se revarsă şi în alte teritorii artistice. Este co-scenarist, împreună cu Almodovar, al filmului Carne trémula, şi regizează producţii cinematorgrafice după adaptări ale propriilor romane sau după scenarii originale. În prezent trăieşte la Madrid şi la New York.
   
Alte cărţi semnate Ray Loriga: Días extraños (1994 – povestiri), Caídos del Cielo (1995 – roman în curs de apariţie la Curtea Veche Publishing), Tokio ya no nos quiere (1999), Trífero (2000) şi El hombre que inventó Manhattan (2004).

Bucuresti, 20.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *