Raportul Saxo pe Q2: Europa, prețul greșit

Saxo Bank, specialistul în tranzacții multi-asset și investiții online, a publicat azi analiza trimestrială pentru piețele globale, odată cu ideile principale de tranzacționare pe Q2 2017.

EUROPA VA DEPĂȘI PERFORMANȚA ECONOMICĂ A S.U.A.

Asseturile europene, cu excepția instrumentelor cu venit fix din Germania, intră în al doilea trimestru 2017 cu discounturi mai mari sau mai mici, în funcție de nervozitatea legată de alegerile din Franța și Germania și de așteptările privind sfârșitul procesului de Brexit. Scenariul nostru favorit este că economia Europei o va depăși pe cea a SUA în următorii patru ani, într-un context în care prăpastia dintre percepție și realitate se adâncește când vine vorba de asseturile europene, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru investitori, în Q2 2017.

saxo-bank-logo
Comentând prognoza, Steen Jakobsen, economist șef și CIO, Saxo Bank, a declarat: “Pe măsură ce înaintăm în trimestrul al II-lea, apare tot mai evident cum discursul despre „instabilitatea Europei” va fi pus în umbră de grijile legate de SUA, tot mai accentuate de politicile comerciale ale lui Trump. Ceea ce neglijează, uneori, europenii, sau uită pur și simplu, este capitalul politic uriaș investit în Europa și moneda unică. Cu șanse mici spre… deloc ca Franța să iasă din UE – fie că Marine Le Pen câștigă sau nu – ne așteptăm la mișcări semnificative în valoarea monedei unice, odată ce se vor fi încheiat alegerile din Q3”.

“Europa “stă” pe un surplus de cont curent, Banca Centrală Europeană arată semne că vrea să adopte politici mai puțin flexibile, iar economiile din Centrul și Estul Europei continuă să performeze mai bine decât restul continentului, cu ritmuri de peste 3% anual, în medie. Chiar dacă toate aceste lucruri ne arată că Europa va performa mai bine decât SUA în Q2, previziunea noastră globală arată că este, totuși, posibilă o recesiune în viitorul apropiat (12-18 luni), având în vedere că pulsul creditării a crescut odată cu inflația globală”, a mai spus Jakobsen.

FRANȚA AR PUTEA DEVENI NEGUVERNABILĂ

Alegerile prezidențiale din Franța vor fi, fără îndoială, unul dintre cele mai așteptate și urmărite evenimente din Q2 2017, așa că Saxo Bank îi sfătuiește pe investitori și traderi să analizeze alegerile legislative din iunie, care vor arăta o direcție mai clară privind viitorul Franței.

Christopher Dembik, șeful analizei macro, Saxo Bank, spune: “În esență, vorbim de două scenarii posibile. Fie Le Pen iese președinte, dar e lipsită de putere reală pentru că nu câștigă la legislative, fie Macron iese președinte, dar va avea serios de luptat cu o majoritate politică eterogenă.

Pentru prima oară din 1958, parlamentarii ar putea “reintra” în scenă ceea ce, dacă ne uităm în istorie la A Treia și A Patra Republică, nu e un semnal foarte pozitiv. S-ar putea să avem o Franță neguvernabilă”, mai afirmă Dembik.

ACȚIUNILE EUROPENE VOR PERFORMA MAI BINE DECÂT CELE DIN SUA ȘI JAPONIA

Stimularea economică începută înaintea victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA s-a accelerat în Q1: datele economice s-au îmbunătățit la nivel global și au contrazis așteptările. Saxo Bank avertizează că această stimulare s-ar putea încheia în Q2, cu o corecție zdravănă a prețului acțiunilor.

Peter Garnry, șeful strategiei pe equity, Saxo Bank, afirmă: “În timp ce investitorii se concentrează pe peisajul politic european, cu alegeri curând în Franța și Germania, se pare că uităm faptul că avem o creștere anuală a PIB-ului Europei de aproape 3%, după cum estimează Banca Italiei. Vectorii sunt condițiile financiare îmbunătățite, presiunea pe prețuri și încrederea crescută a mediului de afaceri. Acest context benefic vine în contradicție cu cel din SUA, unde acțiunile se devalorizează. Dacă Macron câștigă alegerile din Franța, credem că acțiunile franceze vor depăși performanța celorlaltor acțiuni din Europa, în Q2”.

O PIAȚĂ FX MAI VOLATILĂ

Trimestrul al II-lea ar putea elimina o parte din incertitudini pe frontul politic european și ar putea oferi o imagine mai concretă asupra capacității lui Trump de a-și impune politicile în fața Congresului american – ceea ce ar face dolarul să crească.  În orice caz, volatilitatea remarcabilă din Q1 ar putea aduce o piață… și mai volatilă, pentru că vom fi rezolvat anumite teme de discuție iar nivelul record al trendului de inerție se va fi încheiat.

John Hardy, șeful strategiei FX, spune: “Riscul e cu două tăișuri pentru USD în Q2: aproape totul depinde de Trump, deși posibilitatea unei creșteri e mare, din cauza scepticismului prezent pe piețe. Ne așteptăm ca euro să continue să fie susținut de datele fundamentale solide din toată Europa și de politicile BCE. Un risc deloc de neglijat, dincolo de Q2, este cum vor primi statele periferice, mai ales Italia, politica de vânzare de asseturi a Băncii Centrale Europene.

“O liră sterlină în scădere ar fi justificată de deficitul de cont încă mare al Marii Britanii și de incertitudinile încă prezente legate de procesul de Brexit – deși s-ar putea să dureze mai mulți ani, piața va începe, probabil, să integreze incertitudinea în preț. Apoi, retragerea lichidităților Chinei ar putea afecta prognoza valutelor din piețele emergente în Q2 și după aceea, temperând entuziasmul generat de comerțul stimulat.”

STABILITATE RELATIVĂ PE PIAȚA DE OBLIGAȚIUNI

Cu marea majoritate a factorilor de risc dispărând după alegerile din Franța, ne așteptăm ca anumite asseturi să mai scape de presiune. De asemenea, e de așteptat ca marja de siguranță premium pe piețe de obligațiuni ca Germania, Olanda, Danemarca, să dispară. În septembrie, alegerile din Germania pot relansa o nouă rundă, moderată, de risk-off, deși nu vedem îngrijorare pe piața germană legată de alegeri, deocamdată.

Simon Fasdal, șeful tranzacționării instrumentelor cu venit fix, Saxo Bank, declară: “Acesta ar putea fi trimestrul care aduce o stabilitate relativă pe piața globală de obligațiuni, cu inflația și profitul crescând. O scădere a prețului la petrol sau un risc geopolitic ar putea… scufunda această stabilitate.”

PETROLUL, LA TESTUL REALITĂȚII, CARE ADUCE UN BONUS PENTRU AUR

Valul de entuziasm care a caracterizat “taurii” mărfurilor la început de Q1 s-a cam pierdut, pe fondul unui trend comercial în creștere, însă testul realității ar putea aduce un bonus pentru aur și o pierdere pentru petrol.

Ole Hansen, șeful strategiei pe mărfuri, Saxo Bank, spune: “Când vorbim de petrol, ceea ce pare evident în primul trimestru 2017 e lipsa de impuls în preț pentru a justifica creșterea bullish de poziții speculative. Credem că cel mai bun scenariu în Q2 este ca petrolul Brent să se stabilizeze la $50/baril, dar nu putem exclude o cădere, fie și temporară, la $45/baril. Reducem prognoza de preț pe final de an la $58/baril, în speranța că va scădea producția și va crește cererea, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra prețului.”

“Aurul, unde investitorii și-au păstrat atitudinea rezervată prin poziții speculative long, are nevoie de un dolar american bullish. Ne menținem prognoza la $1,325/uncie și, bazându-ne pe creșterea prețului la metale industriale, ne așteptăm ca argintul să atingă $19/uncie.“

Pentru a accesa analiza integrală Saxo Bank pe Q2 2017, cu articole semnate de analiști și strategi Saxo, intrați pe: https://www.tradingfloor.com/publications/quarterly-outlook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *