free download 78 travel guides written by experts

Raliul Dakar 2019 – Etapa 2, Pisco – San Juan de Marcona

● Patru echipaje MINI au încheiat etapa a doua în Top 10 ● Nani Roma a obţinut poziţia secundă la finalul etapei, la o distanţă de numai 8 secunde, Yazeed Al-Rajhi a fost al cincilea, locul al şaselea pentru Cyril Despres, Carlos Sainz a încheiat ziua pe poziţia a opta ●

Bucureşti/München. După etapa scurtă din ajun, cu doar 84 de kilometri de probă specială, etapa a doua de marţi a fost primul tronson pe distanţă lungă, cu un traseu de legătură de 211 km şi o probă specială dură în lungime de 342 de kilometri.

Cel mai bine clasat echipaj MINI a fost cel format din Joan “Nani” Roma (Spania) şi navigatorul Alex Haro (Spania). Cei doi au avut o zi relativ fără probleme, astfel că au trecut linia de sosire pe locul al doilea. Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi Timo Gottschalk (Germania), aflaţi la comenzile unui alt MINI John Cooper Works Rally, au ajuns la final cu o întârziere de 1m13s faţă de ocupanţii locului al patrulea.

Dakar Rally 2019, Stage 02, Pisco, San Juan de Marcona

Echipajul francez format din Cyril Despres şi Jean Paul Cottret a fost al treilea MINI care a încheiat etapa a doua. Ei şi-au dus modelul MINI John Cooper Works Buggy pe poziţia a şasea, în timp ce locul al optulea a fost obţinut de tandemul spaniol format din Carlos Sainz şi Lucas Cruz, membri ai X-raid MINI John Cooper Works Team.

Concurenţi sub culorile Orlen X-raid Team, Jakub “Kuba” Przygonski (Polonia) şi navigatorul Tom Colsoul (Belgia) au avut o cursă diferită faţă de ziua anterioară. Ei nu au putut repeta locul al treilea obţinut în prima etapă şi au trebuit să se mulţumească cu poziţia a 13-a.

Echipajul Stéphane Peterhansel (Franţa) – David Castera (Franţa), aflat la comenzile unui MINI John Cooper Works Buggy, a pierdut peste 17 minute la un moment dat al etapei a doua, când au fost blocaţi între dune. La momentul când au ajuns la final, ei recuperaseră deja timp preţios şi mai mult de 10 poziţii în clasamentul etapei.

Ultimul echipaj MINI care a încheiat etapa secundă a fost cel format din Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia), care a ocupat locul al 18-lea. Echipajul MINI John Cooper Works Rally compus din Orlando Terranova (Argentina) şi Bernardo “Ronnie” Graue (Argentina) nu a încheiat etapa pentru că Terranova a solicitat asistenţă medicală din cauza durerilor la spate, fiind trimis ulterior la spital.

Clasamentul Dakar după etapa a doua oferă o imagine remarcabilă a cât de strânsă este competiţia. Astfel, după mai bine de 3 ore de probă specială, Nani Roma a terminat pe locul al doilea la un ecart de mai puţin de 8 secunde faţă de primul loc. În clasamentul general, cu timpi totali de peste 4,5 ore, diferenţele între primii clasaţi se măsoară încă în secunde.

Cyril Despres: “Suntem mulţumiţi cu MINI John Cooper Works Buggy şi reglajul pe care l-am făcut ieri – poţi face mulţi kilometri în teste aşa cum am făcut noi în Maroc, dar aici, în nisipul şi dunele din Peru, este diferit şi trebuie să setezi foarte bine maşina. Am dovedit spirit de echipă, aşa că, atunci când l-am văzut pe Stéphane blocat în dune, am simţit să trebuie să îl ajut şi am făcut-o.”

Stéphane Peterhansel: “Am rămas blocat şi era un loc rău. Totuşi suntem fericiţi pentru că Cyril s-a oprit şi ne-a tractat de acolo. Am pierdut mult timp, dar cred că fără ajutorul lui Cyril ar fi fost mult mai rău.”

Etapa a treia are loc între San Juan de Marcona şi Arequipa. Pentru mai multe detalii despre Dakar 2019, accesaţi site-ul competiţiei.

Ştiaţi că…

În cadrul comunicatelor de presă zilnice despre Raliul Dakar, alături de rezultate şi cele mai importante declaraţii ale echipei, vă prezentăm informaţii, cifre şi detalii istorice despre Raliul Dakar.

Prezenţă puternică MINI la Dakar, statisticile titlurilor şi o victorie surprinzătoare.

Cu opt echipaje şi două tipuri de automobile (MINI John Cooper Works Rally şi MINI John Cooper Work Buggy), X-raid şi MINI au una din cele mai puternice prezenţe la Dakar. De altfel, piloţii care acum se aliniază la start cu sigla MINI au câştigat împreună de şapte ori competiţia în ultimii 10 ani, de când se organizează în America de Sud. Tot aici, MINI a reuşit să obţină titlul de patru ori consecutiv, 2012-2015.

Dintre aceştia, Stéphane Peterhansel este indiscutabil cel mai redutabil participant la Dakar – cu cele mai multe titluri obţinute atât la automobile (7), cât şi la motociclete (6). Lista campionilor Dakar din contingentul de piloţi MINI este completată de Carlos Sainz (2 titluri la auto), Nani Roma (1 titlu la auto şi 1 titlu la moto) şi Cyril Depres (al doilea cel mai de succes motociclist din istoria raliului, alături de Marc Coma, cu 5 titluri). În total, piloţii echipei MINI la Dakar au pornit în 2019 cu 22 de titluri Dakar în palmares, din care 10 la automobile.

Cu toate acestea, Raliul Dakar rămâne o competiţie a rezistenţei, fiabilităţii şi constanţei, unde surprizele pot veni în orice moment. Un exemplu inedit este titlul pe care Mitsubishi l-a obţinut în 2007, chiar cu Stéphane Peterhansel, fără nici o victorie de etapă în cele 14 zile de concurs.

Raliul Dakar la televizor şi on-line

Reportaje şi ştiri pot fi urmărite zilnic pe Eurosport 1 şi pe platforma Eurosport Player. De asemenea, reportaje şi diverse materiale pot fi urmărite pe aplicaţia Red Bull TV, Red Bull fiind susţinătorul mai multor echipaje MINI.

Raliul Dakar 2019: echipajele MINI după etapa a doua

LocPilotNavigator#MINIEchipăTimp
3Joan Roma (Spania)Alex Haro (Spania)307MINI John Cooper Works RallyX-raid MINI JCW Rally Team4h33:27 +0:42
4Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită)Timo Gottschalk (Germania)314MINI John Cooper Works RallyX-raid MINI JCW Rally Team4h33:35 +0:50
6Carlos Sainz (Spania)Lucas Cruz (Spania)300MINI John Cooper Works BuggyX-raid MINI JCW Team4h35:13 +2:28
9Cyril Despres (Franţa)Jean Paul Cottret (Franţa)308MINI John Cooper Works BuggyX-raid MINI JCW Team4h36:13 +3:28
12Jakub Przygonski (Polonia)Tom Colsoul (Belgia)303MINI John Cooper Works RallyOrlen X-raid Team4h41:35 +8:50
13Stéphane Peterhansel (Franţa)David Castera (Franţa)304MINI John Cooper Works BuggyX-raid MINI JCW Team4h46:40 +13:55
17Boris Garafulic (Chile)Filipe Palmeiro (Portugalia)321MINI John Cooper Works RallyX-raid MINI JCW Rally Team4h51:45 +19:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *