free download 78 travel guides written by experts

Raliul Dakar 2018 – Etapa 3: Pisco – San Juan de Marcona

• Etapa 3, Deşertul Ica, s-a dovedit a fi o altă zi provocatoare pentru toţi competitorii din Dakar • Jakub “Kuba” Przygonski a încheiat a treia etapă pe locul al nouălea • Garafulic şi-a reintrat în ritm şi a încheiat etapa pe poziţia a 13-a •

Bucureşti/München. Ziua a treia din ediţia 2018 a Raliului Dakar a oferit încă o dată multe momente dramatice pe parcursul unei probe speciale dificile. Etapa a treia a inclus 208 de kilometri de legătură, dar cei 296 km din Deşertul Ica au fost cei care s-au dovedit dificili.

Jakub “Kuba” Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia) au fost primul echipaj MINI care a trecut linia de sosirea etapei a treia. Fiind atenţi la problemele pe care le puteau provoca nisipul şi dunele din deşert, la care s-a adăugat recuperarea lui Colsoul după problemele medicale din ziua precedentă, Przygonski şi navigatorul său nu au forţat excesiv şi şi-au asigurat locul al nouălea în etapă – cei doi ocupă acum poziţia a opta în clasamentul general.

2018 Dakar, Stage 3 Pisco - San Juan de Marcona

Przygonski: “Astăzi a fost destul de dificil, navigaţia nu a fost chiar uşoară. În urnele locuri a fost mult mai dificil să vezi dunele pentru că soarele cădea vertical pe vârful lor şi, din cauza pantelor şi rampelor, nu a fost deloc uşor. Trebuie să rămânem concentraţi pentru că terenul se schimbă din nisip în pietre. Am avut o pana şi am schimbat foarte repede roata.”

Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia) au început etapa a treia cu multă determinare după incidentul petrecut cu o zi înainte, ceea ce a făcut ca ei să revină foarte târziu la bivuacul de peste noapte, cu un deficit de 11 ore faţă de lider. Cu toate acestea, echipajul MINI John Cooper Works Rally a încheiat etapa a treia pe locul al 13-lea, ceea ce arată cât pozitive sunt echipajele din raliurile cross-country.

Garafulic: “A fost o etapă bună pentru noi. Nu am avut nici un fel de probleme, chiar dacă a fost extrem de solicitant din cauza soarelui care bătea din faţă.”

Etapa a treia a fost încheiată pe locul al 16-lea de echipajul format din Orlando Terranova (Argentina) şi Bernardo Graue (Argentina). În ciuda unor probleme de navigaţie şi cu pneurile, o nouă clasare constantă a permis echipajului argentinian să-şi păstreze locul în Top 10 al clasamentului general, acolo unde ocupă poziţia a opta.

Yazeed Al Rajhi (Arabia Saudită) şi navigatorul Timo Gottschalk (Germania) au fost şi ei victimele unui incident petrecut în etapa anterioară, astfel că au încercat să recupereze o parte dintre cele şapte ore pierdute cât au fost blocaţi în sune. Încheind pe locul al 30-lea în etapa de luni, cei doi au recuperat câteva locuri şi acum se află pe poziţia a 49-a la general.

Al Rajhi: “A fost o zi bună chiar dacă am luat startul de pe o poziţie atât de joasă, ceea ce a însemnat că am rulat în praf, motiv pentru care am fost precauţi. Apoi l-am văzut pe Mikko blocat în dune, aşa că am rămas cu el să-l ajutăm şi am încheiat ziua împreună.”

Ghinionul a fost de partea echipajului Mikko Hirvonen (Finlanda) – Andreas Schulz (Germania). Hirvonen a început în trombă şi se afla pe drumul spre un nou rezultat excelent în Top 10. Dar, la mijlocul specialei, Hirvonen a lovit un banc adânc de nisip şi a rămas blocat. Rezultatul acestui incident a fost încheierea etapei pe locul al 39-lea.

Hirvonen: “Am alunecat pe o parte într-o dună şi ne-am blocat în nisip. Nu ne puteam mişca nici înainte, nici în spate, nici în lateral, aşa că săpat ceva timp pentru a scoate roţile de rezervă de sub maşină. Am pierdut foarte mult timp. Este păcat, dar asta a fost.”

Echipajul spaniol Joan “Nani” Roma – Alex Haro părea a fi capabil să obţină o clasare în Top 5 la finalul etapei a treia. Din păcate, cu aproximativ un kilometru din proba specială off-road, Zeiţa Fortuna a întors spatele echipajului iberic, astfel că cei doi s-au răsturnat cu MINI John Cooper Works Rally. Chiar dacă echipajul a reuşit să ajungă la finalul probei speciale, Roma a fost preluat şi dus la spital pentru verificări medicale preventive, astfel că nu a mai parcurs tronsonul de legătură. Rezultatul final este că echipajul nu mai poate continua Dakarul 2018.

În cadrul etapei a patra, echipajele vor parcurge o buclă în jurul San Juan de Marcona. Pentru mai multei informaţii despre Dakar 2018, accesaţi site-ul competiţiei.

Raliul Dakar 2018: rezultatele echipajelor MINI după etapa 3

LocPilotNavigator#MINIEchipăTimp
8Orlando Terranova (Argentina)Bernardo Graue (Argentina)307MINI John Cooper Works RallyX-raid Team7h10:17 +35:19
11Jakub Przygonski (Polonia)Tom Colsoul (Belgia)312MINI John Cooper Works RallyOrlen Team7h19:11 +44:13
20Mikko Hirvonen (Finlanda)Andreas Schulz (Germania)305MINI John Cooper Works BuggyX-raid Team8h43:20 +2h08:22
49Yazeed Al Rajhi (Arabia Saudită)Timo Gottschalk (Germania)314MINI John Cooper Works BuggyX-raid Team15h04:08 +8h29:10
55Boris Garafulic (Chile)Filipe Palmeiro (Portugalia)317MINI John Cooper Works RallyX-raid Team18h41:55 +12h06:57

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *