Shadow

Raliul Dakar 2017 – Etapa a patra: San Salvador de Jujuy – Tupiza, 521 km

• După locul al doilea în etapă, Hirvonen urcă pe poziţia a treia în clasamentul general • Przygonski şi Terranova ocupă locurile al şaptelea, respectiv al optulea la “general” • Cea mai bună performanţă de etapă din carieră pentru Garafulic; acum este la nouălea în clasamentul general

Bucureşti/München. Etapa a patra din ediţia 2017 a Raliului Dakar s-a dovedit a fi una plină de evenimente, dar a fost de succes pentru cei mai mulţi dintre competitorii MINI, şase dintre echipaje reuşind să-şi îmbunătăţească locul în clasamentul general în ciuda provocărilor din această rundă.

Cu toate că a avut un start dificil în etapa care a măsurat 521 de kilometri, echipajul X-raid Team format din Mikko Hirvonen (Finlanda) şi Michel Périn (Franţa), aflat la comenzile #303 MINI John Cooper Works Rally, a reuşit o performanţă excelentă. După ce a fost doar al zecelea la primul punct de control orar, pilotul finlandez şi-a regăsit ritmul graţie navigaţiei bune primită din partea copilotului său francez. Recompensa a fost locul al doilea la finalul zilei, astfel că este pe poziţia a treia în clasamentul general anunţat în bivuacul din Tupiza.


Hirvonen a declarat: “A fost o zi bună, dar şi foarte dificilă; navigaţia a fost complicată, iar la altitudinea de 4.000 de metri ne-am confruntat şi cu dune de nisip, care au fost foarte nalte, peste ceea ce am întâlnit recent la Abu Dhabi. A fost foarte dificil să ajung în vârf, dar mereu am găsit tracţiune şi am reuşit cumva să le depăşit, iar Michel a făcut o treabă foarte bună. Am luptat pe tot parcursul zilei şi am făcut tot ce am putut fără nici un fel de erori, iar totul a mers bine”.

Jakub Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia), echipajul #316 MINI ALL4 Racing, au fost şi ei printre performerii acestei etape, care a început cu un atac în forţă prin care au ajuns la WP2 în poziţia a cincea. Cu toate acestea, a fost dificil pentru ei să-şi menţină avantajul, astfel că au retrogradat în clasament pe poziţia a şaptea, dar rezultatul a fost suficient de bun pentru a urca în continuare în clasamentul general, unde acum sunt pe locul al şaselea. Chiar dacă se află la 26 de minute de locul al cincilea, echipajul MINI se află în faţa provocării de a recupera pentru a obţine un loc în Top 5.

Przygonski: “A fost o etapă bună pentru noi, dar începutul la mare altitudine, cu dune de nisip la 4.000 de metri, a fost foarte dificil. Am conlucrat bine cu Tom pentru a găsi cele mai uşoare locuri de a le traversa şi totul a mers bine; navigaţia lui Tom a fost perfectă şi ne-a plăcut etapa”.

Unul din starurile zilei a fost Boris Garafulic (Chile), care, cu ajutorul navigatorului Filipe Palmeiro (Portugalia), a obţinut cea mai bună clasare a sa din istoria celor şapte participări în Dakar. Un start senzaţional a făcut ca cei doi să treacă prin WP2 pe locul al treilea, după care au coborât în clasament de-a lungul etapei, încheind în final pe poziţia a noua. Performanţa impulsionează poziţia lui Garafulic în clasamentul general, unde este al nouălea – cu opt locuri mai sus faţă de finalul etapei anterioare!

După atacul de astăzi, Garafulic este la doar jumătate de oră în urma #308 MINI John Cooper Works Rally al echipajului format din Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Andreas Schulz (Germania), care şi-a menţinut poziţia a opta în clasamentul general după locul al zecelea în etapă.

Procesul rapid de învăţare a continuat pentru Mohamed Abu Issa (Qatar) la debutul său în Dakar la categoria auto, iar ajutorul a venit din partea navigatorului Xavier Panseri (Franţa), cel care îi stă în dreapta în cockpitul #322 MINI ALL4 Racing. Cei doi au urcat patru locuri în clasamentul general, până pe poziţia a 12-a, aceeaşi pe care au ocupat-o şi în etapa a patra.

Sylvio deBarros (Brazilia) şi Rafael Capoani (Brazilia) se află la limita Top 10, după ce au reuşit o un salt de pe locul al 18-lea pe al 11-lea graţie încheierii etapei pe poziţia a 15-a.

Chiar în urma lor s-au aflat Stephan Schott (Germania) şi Paulo Fiuza (Portugalia), care acum au urcat până pe locul al 14-lea în ierarhia competiţiei.

Din păcate, Yazeed Al Rajhi (Arabia Saudită) – echipier al X-raid Team – a fost obligat să abandoneze ca urmare a stării continue de rău de înălţime care a făcut ca el şi navigatorul Timo Gottschalk (Germania) să continue cu #306 MINI John Cooper Works Rally. “Mă simţeam deja rău înaintea startului şi cu toate acestea am luat startul în proba specială”, a dezvăluit Al-Rajhi în bivuac. “Dar, după ce am parcurs 190 de kilometri, am oprit şi m-am odihnit un timp. Însă, durerea de cap a devenit tot mai intensă, aşa că am optat pentru retragerea din proba specială. Acum mă simt mult mai bine.” Echipajul încheiase etapa anterioară, cu punctul terminus la San Salvador de Jujuy, pe locul al şaselea în clasamentul general şi demonstrase că este capabil de un rezultat bun în ceea ce este, fără îndoială, cea mai dificilă cursă de anduranţă din lume.

Etapa de astăzi, a cincea, are startul la Tupiza şi se încheie, după parcurgerea unei distanţe totale de 692 de kilometri, la Oruro.

Raliul Dakar 2017: poziţiile echipajelor MINI în clasamentul general după etapa 4

Loc Pilot Navigator # Echipă Timp
3 Mikko Hirvonen (Finlanda) Michel Périn (Franţa) 303 X-raid Team 11h38:20 (+5:04)
6 Jakub Przygonski (Polonia) Tom Colsoul (Belgia) 316 ORLEN Team 12h09:51 (+36:35)
8 Orlando Terranova (Argentina) Andreas Schulz (Germania) 308 X-raid Team 12h21:53 (+48:37)
9 Boris Garafulic (Chile) Filipe Palmeiro (Portugalia) 314 X-raid Team 12h54:36 (+1h21:20)
10 Mohamed Abu Issa (Qatar) Xavier Panseri (Franţa) 322 X-raid Team 13h09:06 (+1h35:50)
11 Sylvio de Barros (Brazilia) Rafael Capoani (Italia) 339 X-raid Team 13h37:50 (+2h04:34)
14 Stephan Schott (Germania) Paulo Fiuza (Portugalia) 325 X-raid Team 14h04:47 (+2h31:31)

Raliul Dakar 2017 poate fi urmărit zi de zi la Eurosport. Etapa a cincea (Tupiza – Oruro) va fi prezentată în rezumat cu începere de la ora 0.00, reluarea fiind difuzată mâine, 7 ianuarie, de la ora 9.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *