creative night talks

Raliul Dakar 2017 – etapa a cincea: Tupiza – Oruro, scurtată de la 692 km la 219 km

• Patru modele MINI se menţin în Top 10 al clasamentului general • Al Rajhi revine în Dakar 2017, aşteptând decizia apelului • Terranova a încheiat etapa pe locul al optulea, Przygonski a fost al nouălea

Bucureşti/München. Toţi concurenţii s-au confruntat cu un traseu mult mai scurt decât se aşteptau de-a lungul etapei a cincea a Raliului Dakar 2017, ca urmare a deciziei luată de organizatorii cursei de a reduce traseul de la 692 de kilometri la 219 kilometri. Condiţiile meteorologice dificile de-a traseului spre destinaţia iniţială Oruro au făcut ca a doua parte a traseului zilei să nu mai poată fi abordată.

Mikko Hirvonen (Finlanda) şi Michel Perin (Franţa) au reuşit un start excepţional în etapă, trecând pe la al doilea punct de reper în poziţia a doua, la mai puţin de patru minute de lider. Cu toate acestea, prima eroare a echipajului #303 MINI John Cooper Works Rally a venit în următoarea secţiune, care includea câteva dificultăţi de navigaţie. Cei doi au încheiat etapa pe locul al 15-lea, astfel că au coborât pe poziţia a cincea în clasamentul general, dar nu la foarte mare distanţă de plutonul fruntaş.

Hirvonen: “Ne-a, pierdut, am fi putut recupera tot acel deficit, dar a urmat o nouă rătăcire. A fost dificil, fără îndoială, pentru toată lumea în această etapă”.


O zi mult mai bună a avut echipajul maşinii #308 MINI John Cooper Works Rally, format din Orlando Terranova (Argentina) şi navigatorul Andreas Schulz (Germania), care a urcat un loc în ierarhia competiţiei, regăsindu-se pe poziţia a şaptea după ce a încheiat pe locul al optulea în această etapă dificilă a raliului. Terranova a spus: “Astăzi, navigaţia a fost foarte dificilă”.

Cel de-al treilea MINI John Cooper Works Rally a revenit în competiţie, urmând a aştepta rezultatul apelului, după ce Yazeed Al Rajhi (Arabia Saudită) s-a simţit mai bine faţă de precedentele două zile în care a fost puternic afectat de răul de înălţime. Cu ajutorul navigatorului Timo Gottschalk (Germania), Al Rajhi a condus maşina #306 spre locul al 13-lea în etapă. Poziţia sa oficială în clasamentul general urmează a fi confirmată.

Al Rajhi: “Totul a fost în regulă astăzi, m-a simţit mult mai bine până când ne-am rătăcit, dar cred că mulţi piloţi au fost astăzi în aceeaşi situaţie. Tu mergi într-o direcţie, ceilalţi merg în direcţie opusă, aşa că este derutant, dar am încercat să menţinem ritmul”.

Jakub Przygonski (Polonia) şi Tom Colsoul (Belgia) s-au descurcat bine cu #316 MINI ALL4 Racing, având o performanţă consistentă care i-a menţinut în Top 10 atât în etapă, unde au ocupat locul al nouălea, cât şi la “general”, unde sunt pe poziţia a şasea.

Przygonski: “Astăzi a fost o etapă bună, apoi ne-am rătăcit şi ne-a luat cam 30 de kilometri până când am reuşit să regăsim traseul. Toţi s-au rătăcit astăzi, aşa că este bine că ne aflăm acolo unde ne-am dorit. Vremea nu este cea mai bună şi trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce urmează”.

În ciuda provocărilor dificile din etapă, Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia) au reuşit să-şi menţină poziţia în clasamentul general, a noua, după ce au ocupat locul al 14-lea la finalul zilei.

Alte două echipaje MINI ALL4 Racing au încheiat dificila etapă a cincea pe locurile al 31-lea, Mohamed Abu Issa (Qatar) – Xavier Panseri (Franţa), o poziţie înaintea tandemului Sylvio deBarros (Brazilia) – Rafael Capoani (Brazilia). Echipajul #325 format din experimentaţii Stephan Schott (Germania) şi Paulo Fiuza (Portugalia) au fost ceva mai în faţă în clasamentul zilei, locul al 25-lea.

Planificată iniţial să se desfăşoare între Oruro şi La Paz, pe o distanţă totală de 786 de kilometri, etapa a şasea a fost anulată.

Raliul Dakar 2017: poziţiile echipajelor MINI în clasamentul general după etapa 5

LocPilotNavigator#EchipăTimp
6Mikko Hirvonen (Finlanda)Michel Périn (Franţa)303X-raid Team14h45:19 (+42:21)
6Jakub Przygonski (Polonia)Tom Colsoul (Belgia)316ORLEN Team15h02:53 (+59:55)
7Orlando Terranova (Argentina)Andreas Schulz (Germania)308X-raid Team15h07:47 (+1h04:49)
9Boris Garafulic (Chile)Filipe Palmeiro (Portugalia)314X-raid Team16h00:38 (+1h57:40)
12Mohamed Abu Issa (Qatar)Xavier Panseri (Franţa)322X-raid Team16h45:04 (+2h42:06)
14Sylvio de Barros (Brazilia)Rafael Capoani (Brazilia)339X-raid Team17h13:40 (+3h10:42)
17Stephan Schott (Germania)Paulo Fiuza (Portugalia)325X-raid Team17h33:31 (+3h30:33)
TBCYazeed Al Rajhi (Arabia Saudito)Timo Gottschalk (Germania)306X-raid TeamTBC

Raliul Dakar 2017 poate fi urmărit zi de zi la Eurosport. Etapa a şasea (Oruro – La Paz) va fi prezentată în rezumat cu începere de la ora 1.00, reluarea fiind difuzată mâine, 8 ianuarie, de la ora 10.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *