metalshow

Radio Romania Muzical sarbatoreste 14 ani cu o noua editie a proiectului

„Asculta 5 minute de muzica clasica”

In 24 martie 2011, Radio Romania Muzical, unicul post romanesc clasic, jazz & more, isi sarbatoreste cei 14 ani de existenta cu lansarea unei noi editii a proiectului „Asculta 5 minute de muzica clasica”. Principiul lui este simplu: difuzarea a cinci minute de muzica clasica, zilnic, in cat mai multe spatii neconventionale, altele decat salile de concert, acolo unde afluxul de public/vizitatori este cat mai mare.

Practic, din 24 martie pana in 23 aprilie va putea fi ascultata, zilnic, cate o lucrare celebra din repertoriul clasic, insotita de un scurt anunt referitor la proiect si detalii despre lucrarea propusa spre auditie.

De asemenea, proiectul „Asculta 5 minute de muzica clasica” se va desfasura si in mai multe institutii de invatamant din mai multe judete si localitati din tara.

Elevii si profesorii pot participa la concursurile propus de Radio Romania Muzical, dupa cum urmeaza: pentru elevii din clasele a II-a – a V-a, o compunere cu titlul „Ce-mi spune muzica clasica” inspirata de auditia unei piese din proiectul „Asculta 5 minute de muzica clasica” sau oricare alta lucrare clasica. „Ora ideala de muzica in vederea formarii de melomani” este eseul cu care pot intra in concurs profesorii/invatatorii care predau la cursurile primar si gimnazial. Lucrarile se primesc in perioada 26 aprilie – 26 mai. Premiile consta in tablete PC si vouchere cu care se pot achizitiona carti si CD-uri, oferite de Allview Romania si Librariile Humanitas, precum si in bilete la Festivalul Enescu 2011. Juriile vor fi alcatuite din membri ai Radio Romania Muzical si profesori de specialitate.

Mai multe detalii despre proiect, cat si despre concursul adresat profesorilor si elevilor pot fi obtinute pe pagina de web www.romania-muzical.ro/5minute.

„Asculta cinci minute de muzica clasica” este un proiect Radio Romania Muzical, initiat si dezvoltat de Cristina Comandasu, redactorul sef adjunct al postului.

„Pentru noi conteaza fiecare gest marunt, pentru ca viata insasi este compusa din gesturi marunte si decizii care nu par importante, dar care apoi se va dovedi ca au schimbat totul.

Un astfel de gest marunt poate fi alegerea de a asculta (macar) 5 minute de muzica clasica pe zi. Despre influenta muzicii asupra intelectului si afectivitatii umane s-a scris mult, despre importanta muzicii culte in contextul culturii universale, de asemenea. Muzica unei civilizatii nu este doar expresia divertismentului acelei epoci, ci sumumum-ul tuturor cuceririlor acelei civilizatii, de multe ori anticipand si dezvoltarile ulterioare.

Studiile arata de asemenea ca muzica culta are efecte directe asupra psihicului uman: este binecunoscut efectul Mozart asupra copiilor care invata matematica sau asupra… vacilor care dau lapte.

Ne aflam intr-un timp cand dezbaterile asupra mediului inconjurator sunt la ordinea zilei, si este bine sa fie asa, pentru ca tot pe acest pamant vor trai si copiii nostri. Ne aflam insa intr-un timp cand devine acuta preocuparea pentru plantarea unui copac si in adancul fiecarei fiinte umane, pentru ca sufletul si constiinta sunt cu adevarate cele mai importante bogatii pe care le putem lasa urmasilor nostri.

Radio Romania Muzical initiaza asadar un proiect ce-si propune lupta impotriva poluarii spiritului: a asculta cinci minute de muzica clasica pe zi poate fi un foarte eficient manifest impotriva tuturor lucrurilor criticate din societatea romaneasca, un gest ce poate polariza toate fortele din piata culturala romaneasca, un gest potrivit tuturor, indreptat insa mai ales catre copiii si tinerii Romaniei.”

Sponsor principal: Carrefour.

Partenerii proiectului: Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Suceava, Anzisoft (LCD-uri RATB), Mr. Bricolage, Librariile Humanitas, Librariile Carturesti, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National Peles, Castelul Bran, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Literaturii din Iasi, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Taranului Roman, Pricewaterhouse Coopers, Inspectoratul Scolar Dolj, Inspectoratul Scolar Tulcea, Inspectoratul Scolar Constanta, Seminarul ortodox din Targoviste, Scoala Coresi din Targoviste, Scoala Mihai Viteazu din Targoviste, Colegiul Ienichita Vacarescu din Targoviste, Liceul Caragiale din Moreni, Liceul de arta de Buzau, Liceul Marin Coman din Galati, Colegiul Calistrat Hogas din Tecuci, Liceul IC Vissarion din Titu – Dambovita, Liceul Ioan Slavici din Panciu, Liceul Nicolae Iorga din Botosani, Scoala nr. 29 Nicolae Romanescu din Craiova.

Bucuresti, 22.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *