free download 78 travel guides written by experts

Radio Romania Muzical, in direct de la Londra, Frankfurt si Viena

În săptămâna 11-17 iunie, Radio România Muzical transmite în direct nu mai puţin de trei evenimente de pe mari scene ale lumii: de la Wigmore Hall din Londra (13 iunie), Opera Veche din Frankfurt (15 iunie) şi de la Opera de Stat din Viena (16 iunie).

Cvartetul Belcea în direct de la Londra

Sub genericul emisiunii „Europa muzicală azi”, miercuri, 13 iunie, de la ora 21.30, în transmisiune directă de la celebra Wigmore Hall din Londra poate fi ascultat Cvartetul Belcea.

Înfiinţat de violonista Corina Belcea, născută la Timişoara, Cvartetul Belcea este în prezent unul dintre cele mai importante ansambluri de cvartet din întreaga lume, cu turnee pe toate meridianele şi numeroase discuri apărute la una dintre cele mai prestigioase case la nivel internaţional.

În ultima perioadă, Cvartetul Belcea s-a dedicat unui proiect ambiţios: interpretarea şi înregistrarea integralei cvartetelor de coarde de Ludwig van Beethoven. În decembrie 2011, Cvartetul Belcea anunţa că a finalizat înregistrările pentru primul disc Beethoven din proiectata serie; în intervalul aprilie – iulie 2012, Cvartetul Belcea se află într-un turneu desfăşurat în Germania, Austria, Marea Britanie, Italia şi Spania ce are ca subiect cvartetele beethoveniene.

În cadrul acestui turneu, Cvartetul Belcea susţine un recital miercuri, 13 iunie, la Wigmore Hall din Londra, un eveniment transmis în direct de BBC şi preluat prin Uniunea Europeană de Radio şi de Radio România Muzical. Programul include cvartetele op. 18, nr. 5 şi op. 130 în versiunea integrală, cu Marea Fugă.

Recitalul este comentat din studioul Radio România Muzical de Alina Velea.

Frank Peter Zimmermann în direct de la Frankfurt

Radio România Muzical transmite în direct de la Opera Veche din Frankfurt concertul susţinut vineri, 15 iunie, de la ora 21.00, de Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, dirijată de Paavo Järvi, cu violonistul Frank Peter Zimmermann în ipostază solistică.

Frank Peter Zimmermann este considerat unul dintre cei mai importanţi violonişti germani ai momentului. Repertoriul său extrem de întins cuprinde practic majoritatea concertelor pentru vioară şi orchestră, de la baroc la modern. În 15 iunie, Frank Peter Zimmermann propune Concertul op. 53 în la minor de Antonin Dvorak.

Alături de el va evolua foarte apreciata Orchestră a Radiodifuziunii din Frankfurt, condusă de cel care îi este dirijor principal din 2006, estonianul Paavo Järvi. În program figurează şi uvertura operei „Rienzi” de Richard Wagner, alături de Simfonia a IV-a „Italiana” de Felix Mendelssohn.

Comentariul transmisiunii directe din 15 iunie, derulate sub genericul emisiunii „Europa muzicală azi”, va realizat de Anca Ioana Andriescu.

Opera de Stat din Viena, în direct la Radio România Muzical

Emisiunea „Seara de operă” propune sâmbătă, 16 iunie, de la ora 20.00, o transmisiune directă de la Opera de Stat din Viena. Prin intermediul Uniunii Europene de Radio, poate fi ascultată premiera operei „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, în viziunea regizorală a lui Daniele Abbado, fiul celebrului dirijor Claudio Abbado. În distribuţia spectacolului apar mari nume ale teatrului liric contemporan: Ramon Vargas (Don Carlo), René Pape (Filip al II-lea), Krasimira Stoianova (Elisabetha de Valois).

Spectacolul va fi dirijat de Franz Welser Möst, actualul director muzical al Operei de Stat din Viena, cel care a preluat în 2010 conducerea Operei de Stat din Viena, alături de intendantul Dominique Meyer, de la fostul director, Ioan Holender.

Spectacolul este comentat din studioul Radio România Muzical de Luminiţa Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Anca Florea. Transmisiunea directă este preluată şi de Radio România Cultural.

Bucuresti, 12.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *