free download 78 travel guides written by experts

Quinzaine des Realisateurs Cannes si Festivalul de la Tampere, parteneri al Festivalului

International de Film Experimental Bucuresti – BIEFF 2011

Începând cu cea de-a doua editie, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF 2011 inaugurează trei parteneriate unice în România, cu trei dintre cele mai importante festivaluri internaționale din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale: Quinzaine des Realisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes a cărui centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană, legendarul Festival de la Oberhausen şi cel mai vechi şi renumit festival de scurt metraj din ţările nordice, Festivalul de Scurtmetraj de la Tampere. Fiecare dintre acestea oferă publicului român câte un program special constând într-o selecţie a celor mai reprezentative titluri din ultimii ani, oferind pasionaţilor de film acces la trei evenimente cinematografice de primă clasă.

Secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, creată de Sindicatul Regizorilor Francezi în timpul tumultuoaselor evenimente din mai 1968, Quinzaine des Realisateurs şi-a asumat misiunea de a veni în sprijinul regizorilor şi de a contribui la descoperirea lor deopotrivă de către critica cinematografică şi de către publicul cinefil. Încă de la primul program, cel din 1969, a devenit limpede că miza se punea pe avangardă (glorioşii ani şaptezeci) şi pe cultivarea unui teren fertil unde Festivalul de la Cannes să descopere în mod constant viitori autori: Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder, Nagisa Oshima, George Lucas, Martin Scorsese, Ken Loach, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Chantal Akerman, Luc et Jean-Pierre Dardenne, Sofia Coppola, Robert Bresson, Manoel de Oliveira, Francis Ford Coppola etc.

Secțiunea canneză va fi reprezentată la București de Marzena Moskal si Gaelle Vidalie, membre ale Comitetului de selecţie Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2010 şi 2011. Alături de prezența celor două doamne, Quinzaine des Realisateurs oferă publicului bucureștean întâlnirea cu câteva dintre cele mai interesante titluri lansate în cadrul secțiunii în 2011, in Programul Special Quinzaine (recomandat de Cinemagia):

Mediumetrajul BORO IN THE BOX, câștigător al marelui premiu la Curtas Vila do Conde 2011, difuzat în premieră în România, reprezintă unul dintre cele mai fascinante titluri ale selecției, o creație cu totul unică, o superbă meditaţie suprarealistă asupra vieţii, morţii şi cinematografului, ce duce cu gândul la fraţii Quay, la Jodorowsky şi Buňuel. BORO IN THE BOX spune povestea imaginată a vieţii cineastului Walerian Borowczyk, din momentul concepţiei şi până la moartea sa cinematografică. Boro-in-his-Box descoperă o lume crudă, trăiește aventuri banale și totuși pline de culoare, din Polonia până la Paris, dezmierdând păsări erotice și camere de filmat organice, într-un alfabet imaginar. Filmul reprezintă rezultatul colaborării dintre originalul artist vizual și animator francez Bertrand Mandico și producătorul și distribuitorul de filme art house Philippe Bober, de-al cărui nume sunt legate operele unor regizori precum Roy Andersson, Ulrich Seidl, Carlos Reygadas, Kornel Mundruczo, Jessica Hausner sau Cristi Puiu.

Proiectat în premieră la Quinzaine des Realisateurs Cannes 2011, KILLING THE CHICKENS TO SCARE THE MONKEYS e o puternică și emoționantă declaraţie politică, a cărei origine este explicată chiar de regizorul Jens Assur: „Am văzut odată, în The Independent, o fotografie de la o execuţie din China. Era o fotografie făcută pe ascuns de un spectator oarecare la execuţie. Imaginea m-a obsedat ani de zile, ca, până la urmă, să-mi dau seama că e punctul de pornire pentru un film. Cu KILLING THE CHICKENS am dorit să pun în scena acea imagine şi să dezvolt o poveste despre cauzele execuţiilor cotidiene din China.”

În cu totul alt registru, LAS PALMAS spune povestea unei doamne între două vârste care petrece o vacanţă însorita, în timpul căreia încearcă să se distreze şi să-şi facă prieteni noi. Până la urmă, se dovedeşte că femeia nu are deloc afinităţi pentru acest intreg joc social. Rolului principal este jucat de o fetita în vârstă de un an (fiica regizorului Johannes Nyholm), iar restul distribuţiei este alcatuit din marionete. Câștigator al Premiului pentru Scurtmetraj şi al Premiului Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg 2011, LAS PALMAS se bucură de un imens succes în plan internațional, trailerul său, postat pe YouTube, având peste 10 milioane de accesări.

Un alt partener important al Festivalului Internațional de Film Experimental București este Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la TAMPERE, ajuns la cea de-a 43-a ediție, cel mai vechi şi unul dintre cele mai mari festivaluri de scurt-metraj din nordul Europei. Festivalul este renumit pentru selecția excelentă şi inovativă si pentru atmosfera spectaculoasă. Pe parcursul celor patru decenii de existenţă, festivalul a găsit calea de a se reinventa şi de a rămâne un eveniment relevant şi interesant. Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la TAMPERE este o rampă de lansare pentru tinerii cineaşti talentați şi atrage o audiență impresionantă de cinefili şi profesioniştii de cinema. Festivalul este reprezentat în juriului BIEFF 2011 de Juhani Alanen, Director Executiv și curator al Festivalului de la TAMPERE de peste 25 de ani.

Programul Special Tampere, posibil datorita sprijinului generos oferit de Ambasada Finlandei, Finish Film Foundation si AALTO University Helsinki, aduce, in premiera in Romania, o selectie de titluri multipremiate din programul edițiilor anterioare ale festivalului, dintre care menționăm:

HOW TO PICK BERRIES, al finlandezei Elina Talvensaari, premiat în festivaluri prestigioase (San Sebastian, Tampere, Premiers Plans Angers, Lisabona sau Bilbao) şi proiectat in muzee renumite precum Centrul Pompidou sau MOMA New York, analizează mentalitatea finlandeză şi absurdităţile economiei globale. Adoptând stilistica filmului SF, reflectă asupra modului în care inegalitățile economice îi duc pe unii oameni parcă pe o planetă străină, iar pe alții îi fac să se comporte ca și cum ar avea de-a face cu niște extratereștri… Economia e uneori mai ciudată decât orice ficţiune. În mlaştinile ceţoase din nordul Finlandei apar vizitatori veniţi de undeva de departe. Sunt inofensivi, dar simpla lor prezenţă perturbă mersul obişnuit al lucrurilor. Noii sosiţi au venit să culeagă coacaze, o activitate care dintr-o data pare să întrupeze toate valorile culturale locale.

Câştigător al Resource Award la Tampere 2009 şi al Marelui Premiu pentru Scurtmetraj la Hong Kong Internațional Film Festival 2010, HANASAARI A este un documentar experimental despre schimbarea peisajului oraşului Helsinki şi despre ultimele momente ale unei centrale electrice pe cărbune. Vechiul peisaj industrial e demolat pentru a face loc locuințelor moderne. Filmul combină animația cu filmări reale şi elemente grafice şi se bazează pe nu mai puțin de 500.000 de fotografii făcute pe parcursul ultimilor doi ani de existență a vechii centrale.“Frumusețea poate fi găsită chiar şi în distrugere. HANASAARI A realizează o uimitoare operă de artă din cronica abandonului şi demolării unei vechi centrale electrice din Helsinki. Tehnica de filmare “time lapse photography” redă demolarea centralei cu o energie frenetică. Fălcile metalice antropomorfe suspendate de brațul macaralei muşcă din clădire, în timp ce o bilă enormă de metal se izbeşte ritmic de zidurile din cărămidă.(…) Prin calitatea sa texturală, filmul te face nu doar sa vezi ci să și simți actul distrugerii.” (Full Frame Documentary Film Festival USA)

Prezentat în premieră în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția 2010, proiectat și premiat la festivaluri precum Tampere, IDFA Amsterdam, Clermont Ferrand, Hong Kong, Lisabona şi multe altele, THE DEATH OF AN INSECT e un experiment vizual uimitor, o combinație unică de animație și documentar. Un peisaj urban lipsit de viață, unde însuşi timpul pare să fi încremenit, devine scena unui balet frenetic, iar un fluture abia ieşit din crisalidă e pe cale să moară. O poveste tragică, la a cărei construcție au contribuit insecte moarte găsite prin poduri părăsite şi magazii de unelte, între ferestre și pânze de păianjen. În realizarea acestui scurt-metraj, regizorii Hannes Vartiainen & Pekka Veikkolainen au pornit de la „mai multe tehnici de animație, de la clasica stop-motion la modele animate 3D ale insectelor scanate la raze X. Cele mai multe dintre insectele care apar în film au fost adunate de prin colțuri uitate din Helsinki, din poduri părăsite sau prinse în pânze de păianjen. Unele provin din vechi colecții entomologice. Cel mai vechi exemplar e din anii 1960. Extatosoma tiaratum, protagonista tragicului sfârşit, a murit în anii 1990 de moarte naturală. Cadavrul ei a fost conservat, ca acum, după 20 de ani, să ajungă vedeta acestui film.”

Acestea sunt doar cateva dintre titlurile de rezistenta ale programului BIEFF 2011. Cea de-a doua ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 17 – 20 noiembrie, la Cinema Scala.

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF este organizat de Asociatia Cultura si Imagine.

Sustinut de: ARCUB, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, British Council, JTI.

Parteneri institutionali: UNATC, UNArte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Romania Film, Institutul Cultural Roman, Ambasada Finlandei, Centrul Ceh, Fundatia Konrad Adenauer, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Polonez, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Finnish Film Foundation, Institutul Cervantes, Ambasada Republicii Koreea

Sponsori: Abis Studio, Jameson, DHL, Noumax, Illy, DACIA, EVEREST Tipografie, Kodak CineLabs Romania, ALLTUR, Hotel Moxa, La Mama, Lente Cafe, Club Spice, Design Forge, Kulturhaus

Parteneri Media: TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, Cinemagia, anzisoft, Cinemarx, Modernism.ro, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, Filmetari, HBO, Apropo.ro, Veiozaarte.ro, Art Act Magazine, Liternet.ro, tilllate.com, hipmag.ro, 121.ro, Studentie.ro, Zoom, Tataia, Raluk.ro, Hotcity.ro, Urban,ro, Port.ro, Kamikaze

BIEFF e pe facebook, youtube, vimeo, twitter, tumblr, mubi si pe multe alte canale social media:

https://www.facebook.com/bucharest.expiff
//www.youtube.com/user/bieffromania
//vimeo.com/bieffromania
https://twitter.com/bieff_romania
//bieff.tumblr.com/
//mubi.com/users/426525

Bucuresti, 07.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *