free download 78 travel guides written by experts

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc TEATRUL NAȚIONAL DE TELEVIZIUNE Casa de Producție TVR vă propune QUARTET de György Spiró, în regia lui Gelu Colceag

Alexandru Tocilescu, Kincses Elemér, Coca Bloos, György Spiró sunt doar câțiva dintre creatorii născuți în 1946, un an darnic. Proiectul GENERAȚIA 7X este modalitatea prin care Casa de Producție TVR face o reverență în fața celor care s-au născut în același an,1946, și au scris parte din istoria teatrului universal.

QUARTET este reverența noastră pentru Coca Bloos și György Spiró, ambii născuți în 1946.

„Este excepţional că s-a reluat acest obicei, ca ziua de luni să fie dedicată de către TVR teatrului. Este foarte important faptul că există acel moment în care cei doritori de teatru pot să vadă piese din patrimoniul naţional şi universal. În devălmăşie, haos şi sminteală, este fundamental pentru public să aibă un reper, asemenea unui decalog, iar un astfel de reper poate fi Teatrul Naţional de Televiziune.”, a declarat Coca Bloos în seara primei proiecții a producției.

Scurt interviu cu regizorul Gelu Colceag despre „Quartet”

TVR: De ce aţi ales acest text dramaturgic contemporan şi cum aţi construit această piesă?
Gelu Colceag: Am primit textul prin intermediul doamnei Ana Scarlat, care l-a şi tradus, de la Spiró György , după ce a fost la premiera de la Teatrul Bulandra a textului său „Tacâmuri de pui”, regizat de mine. Se pare că i-a plăcut montarea şi mi-a oferit, ca semn de apreciere, posibilitatea de a lucra un alt text important al său. Asta s-a întâmplat acum 16 ani. A rămas un proiect pe care vroiam neapărat să-l realizez, deoarece textul, deşi a fost scris acum 26 de ani, pare a fi scris acum 26 de ore! A fost nevoie de o mică schimbare a evenimentelor istorice, pentru a obţine senzaţia că acţiunea piesei se poate întâmpla astăzi, „undeva în estul Europei”.

TVR: Cum a decurs colaborarea cu Spiró György ?
Gelu Colceag: Domnul Spiró György mi-a dat încă un semn al preţuirii domniei sale şi mi-a îngăduit să realizez eu însumi adaptarea.

TVR: Ce aţi păstrat din opera originală şi ce aţi schimbat pentru această reprezentaţie?
Gelu Colceag: Am schimbat evenimentul istoric generator al poveştii (este vorba de revoluţia din 1956), cu acţiunile, mai puţin radicale, pe care le-au iniţiat dizidenţii români (răspândirea manifestelor anticomuniste în anii 80). Am modificat numele unor străzi şi cartiere specific budapestane, cu unele posibile în orice capitală est-europeană. Am înlocuit referinţe specifice anului 1990, cu cele ale timpului nostru.

TVR: Cum caracterizaţi personajele din Quartet şi modul în care acestea au fost interpretate în acest spectacol?
Gelu Colceag: Valoarea deosebită a dramaturgiei lui Spiró György constă, mai ales, în construcţia unor personaje complexe, dramatice, puternic conturate, dar şi în umorul derizoriu. specific vremurilor noastre. Cred că am beneficiat de distribuţia ideală, iar creaţiile actoriceşti sunt excepţionale.

TVR: Povestiţi-ne câteva momente din timpul filmărilor pe care vi le amintiţi în mod deosebit.
Gelu Colceag: S-a lucrat concentrat, foarte profesionist, iar rezultatul este pe măsură. Mi-a rămas în amintire, în mod deosebit, reacţia celor din echipa tehnică care, pe măsură ce înregistram piesa, mă întrebau dacă ştiu când va fi difuzat spectacolul pentru a-şi putea anunţa familia şi prietenii. Interesul acestor primi spectatori mi-a dat încredere şi mi-a confirmat certitudinea că munca noastră nu este în zadar.

QUARTET, György Spiró

Distribuţie: Coca Bloos, Crina Mureşan, Virgil Ogăşanu şi Doru Ana;
Director de imagine: Cristi Stoian
Scenografie: Dana Moraru
Ilustraţie muzicală: Crina Bolboceanu
Editor de imagine: Oana Gheorghe
Regia de montaj: Silvia Coman

Program difuzare:

* TVR 2

luni 26.09, ora 20.10 și luni 3.10, ora 0.40

* TVR 3

sâmbată 1.10, ora 20.00 și duminică 31.07 ora 8.00

* TVR Internațional

duminică 2.10, ora 18.30 și luni 3.10, ora 9.00

* TVR HD

luni 26.09, ora 20.10 și marți 27.09, ora 13.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *