metalshow

PR-ul romanesc in 2007 vazut de Adentity

Laurentiu Daniel Ionescu

Managing Director

Adentity

Cred eu ca, odata cu intrarea in UE, se vor petrece oarece schimbari pe piata de PR din Romania, dar si multe situatii vor ramane ca pana acum. In primul rand vor veni o multime de companii si produse dinspre Europa spre noi. Aceste entitati vor avea nevoie sa se faca cunoscute consumatorului iar cum spatiul de publicitate a devenit deja mult prea neincapator, fiind antamat in cea mai mare parte de catre marii cheltuitori din publicitate, celor cu bugete mici sau celor “new entry” nu le ramane decat sa foloseasca relatiile publice. De asemenea, bugetele enorme ale producatorilor de tigari si alcool distilat , care nu vor mai avea voie sa foloseasca mijloacele de publicitate, orientate spre actiuni de PR.

In al doilea rand, agentiile de relatii publice din Romania vor fi solicitate, de catre clientii autohtoni, sa le pregateasca satrategii si sa le ruleze campanii externe, asa cum deja este cazul unuia dintre clientii agentiei noastre. Acest lucru va presupune atat cercetarea pietelor respective cat si  aliniarea la standardul european si aderarea la codul deontologic al breaslei. Probabil ca vor fi avantajate agentiile afiliate si, de asemenea, se vor  produce afilieri si aliante cu agentii de pe pietele vizate.
 

{viewonly=registered,special}In al treilea rand, in spatiul nostru vor aparea mult mai multe agentii de relatii publice, public affairs, lobby, unele venind pentru proiecte punctuale alaturi de clientii lor, compani din U.E., altele infiintadu-se din nevoia pietei. Una peste alta, cu siguranta industria va cunoaste o dezvoltare cantitativa.

Cu toate acestea sunt de parere ca nu vor razbi, ca si pana acum, agentiile care vor importa din U.E. managementul executiv. Nu cred ca cineva din afara tarii ar putea cunoaste mentalitatea jucatorilor dintr-o piesa de relatii publice din Romania, plecand de la client, jurnalist, autoritati si terminand cu publicul tinta, cu consumatorul. Ma intreb cum ar reactiona un pr-ist, englez de exemplu, daca clientul roman i-ar cere sa apara obligatoriu declaratia lui sau actiunea companiei lui, in 20 de ziare si 3 televiziuni? Am vazut campanii de relatii publice din Marea Britanie, cu bugete enorme fata de cele de la noi, unde faptul ca un anumit mesaj a aparut gratuit in 4-5 publicatii a fost considerat un succes, in timp ce am vazut campanii din Romania, cu 40-50 de aparitii gratuite in presa , pe care clientul le-a considerat nesatisfacatoare.

Cred ca cele mai multe dintre agentiile de relatii publice de la noi s-au pregatit serios pentru activitatea ce urmeaza sa o desfasoare in interiorul Uniunii Europene dupa 1 Ianuarie 2007. Din pacate insa nu avem inca un cod deontologic si nici nu se intrevede unul prea curand. De asemenea, nu avem organizatii profesionale serioase care sa dea legitimitate acestei industrii si nu avem evenimente reprezentative ale industriei. Avem, in schimb, specialisti la nivel individual, de foarte buna calitate.

Asa cum spuneam, sunt de parere ca numarul agentiilor de relatii publice va creste. Se vor dezvolta, ca si in publicitate, buticurile de relatii publice, agentiile de consultanta care se vor interpune intre client si implementatorul de campanie, precum si consultantii individuali, mai ales in activitatile de governamental affairs si lobby. Dar va exista si o dezvoltare a departamentelor interne de comunicare si relatii publice, deoarece tot mai multi manageri croiti pe un anumit tip de afacere, au realizat sau realizeaza ca au nevoie de un limbaj comun in relatia cu agentia de PR pentru ca mesajul companiei lor, destinat publicului tinta, sa produca efectul optim scontat.

Mai cred ca este timpul ca si CNA-ul sa devina o institutie europeana. Prin deciziile luate de catre CNA s-a incetinit foarte mult dezvoltarea activitatii de relatii publice din Romania. Faptul ca televiziunile si radiourile nu au voie sa prezinte pe post fapte pozitive, actiuni de responsabilitate sociala, nume de companii care s-au implicat pozitiv in rezolvarea unor aspecte sociale de interes, asta duce, in primul rand, la reducerea numarului de astfel de actiuni. Nu este normal ca o companie sa construiasaca un azil de batrani sau sa finanteze o campanie impotriva unei boli incurabile si sa mai fie obligata sa-si plateasca si publireportajul, deoarece CAN-ul il considera publicitate mascata si amendeaza respectiva televiziune care difuzeaza stirea. Prin deciziile sale CNA arunca o umbra de indoiala, in primul rand asupra moralitatii jurnalistului, deoarece il aseaza in mod preconceput in zona gri a spagii si a publicitatii mascate. De multe ori ni s-a intamplat ca, prezentand un subiect unui coleg din presa, acesta sa fie foarte incantat dar sa nu poata sa-si asume obligatia realizarii materialului din cauza prevederilor CNA, chiar daca, asa cum spuneam, nu era vorba despre o reclama comerciala ci despre o fapta sociala.

Ar mai fi interesant de vazut daca, dupa intrarea Romaniei in UE, vor fi “actualizate” bugetele de PR, fee-urile de agentie, si vor fi “importate” si formele de remunerare a activitatii de relatii publice. Privind tot spre Marea Britanie am gasit campanii de relatii publice cu bugete de peste un milion de lire sterline unde fee-urile de agentie depaseau 50 de mii de lire sterline si succes fee-uri de ordinul sutelor de mii. Aceasta este inca o dovada ca in tarile cu traditie in comunicare, activitatea de relatii publice nu mai este considerata o prelungire inutila, sau aproape inutila, a advertisingului, ci un mijloc de realizare si consolidare a reputatiei. Sunt curios daca la noi a facut cineva un studiu asupra impactului celui de-al saptelea spot din al treilea calup de publicitate difuzat la o televiziune centrala? Odata cu integrarea in UE sper ca si la noi aceste studii sa fie luate in considerare de catre cei care fac bugetele de comunicare iar aceste bugete sa nu mai fie impartite din inertie sau din interes personal.

Si, mergand mai departe, sper ca dupa 1 ianuarie 2007, sa dispara aranjamentele de culise, sa se organizeze pitch-uri corecte, sa dispara formule de genul “prietena mea e sefa de la PR, luam noi contul” sau “hai sa-mi fac repede o agentie ca am un var care e director de marketing si-mi da mie bugtelul”.

Si nu in ultimul rand, acum ca suntem in UE iar ei si-au cam incheiat misiunea istorica de pe la noi, le urez unor “specialisti internationali”, sfatuitori sau sfatosi, sa organizeze evenimenul “Uzbekistan PR Award”, departe, departe de tot.

Laurentiu Daniel Ionescu: varsta 38 ani. Casatorit, un copil. Absolvent Academia de Studii Economice , Facultatea de Finante Banci si Contabilitate, in anul 1993. Din anul 1990 a intrat in presa, la inceput la un ziar studentesc apoi, din 1992, in presa profesionista. A lucrat la Evenimentul Zilei, Expres, InfoMatinal, Antena 1, Privirea, Cotidianul. Din anul 2000 a devenit director de marketing si publicitate al trustului RH Press iar la sfarsitul anului 2002 a infiintat impreuna cu Cezar Batog si RH P&P agentia Adentity. Din aprilie 2004 agentia a devenit afiliata a grupului britanic de relatii publice Chime Communications condus de Lord Bell. Printre conturile gestionate se numara Campofrio, Siveco, Search Corporation, Zentiva, Multraship. De asemenea este consultant personal pentru mai multe personalitati din viata politica si presedinti de compani. Activitati preferate: managementul crizei, relatiile cu mass media, consolidarea reputatiei.{/viewonly}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *