free download 78 travel guides written by experts

Protectia marcilor in UE mai ieftina si mai usor de obtinut

Comisia Europeană şi statele membre ale UE au decis să reducă şi mai mult taxele la agenţia care înregistrează mărcile comunitare, OAPI (Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne, situat la Alicante, Spania) şi să simplifice procedura de înregistrare.După o primă reducere în 2005 ( IP/05/1289), măsura, care va intra în vigoare la 1 mai 2009, va permite întreprinderilor de pe piaţa unică a UE să îşi protejeze mărcile mult mai ieftin şi mai uşor şi să economisească astfel aproximativ 60 de milioane de euro pe an.    

„Este o veste bună pentru întreprinderile europene”, a declarat Comisarul pentru Piaţa Internă şi Servicii, Charlie McCreevy.„Reducerea substanţială a taxelor şi simplificarea procedurilor le va permite să îşi protejeze mult mai uşor şi mai ieftin mărcile la nivelul UE,ceea ce va promova spiritul antreprenorial şi va stimula activitatea în economie, lucru foarte important pe timp de criză economică.De aceste schimbări vor beneficia în special întreprinderile mici şi mijlocii pentru care costul şi procedura obţinerii acestei protecţii reprezintă adesea o mare povară.” „Pentru o întreprindere mică, a-ţi proteja marca la nivel comunitar înseamnă să-ţi protejezi dreptul la liberul acces pe piaţa unică europeană pentru mărfurile şi serviciile tale. Pentru întreprinderile mari, este un instrument esenţial pentru a lucra la scară internaţională”, a apreciat preşedintele OAPI, Wubbo de Boer.

Diminuarea taxelor şi simplificarea procedurilor constau, în principal, în reducerea la zero a taxelor de înregistrare pentru mărcile comunitare. Prin urmare, întreprinderile vor plăti doar o taxă de depunere a cererii şi nu vor mai fi nevoite să plătească o taxă separată pentru înregistrare. În consecinţă, timpul de procesare a înregistrării unei mărci comunitare va deveni simţitor mai scurt.

Practic înseamnă că întreprinderile, în loc să plătească 1 750 EUR pentru depunerea cererii şi înregistrarea unei mărci comunitare, vor plăti pe viitor doar o taxă de cerere de 1 050 EUR.Cererile depuse pe internet vor beneficia de un tarif şi mai avantajos de 900 EUR, în loc de 1 600 EUR cât se plăteşte în total acum.

Prin urmare, pentru obţinerea unei mărci comunitare, întreprinderile vor plăti pe viitor cu 40% mai puţin şi chiar cu 44% mai puţin, dacă depun cererea pe internet.

În plus, taxa individuală pentru cererile de înregistrare şi înregistrarea internaţională desemnând Comunitatea Europeană în conformitate cu protocolul de la Madrid vor scădea de la 1 450 la 870 EUR, ceea ce corespunde, de asemenea, unei scăderi cu 40%.

Contextul

Consiliul de miniştri a creat OAPI în 1994. Din momentul începerii activităţii în 1996, cererea pentru mărci comunitare a crescut constant şi uneori chiar dramatic. Până în prezent, OAPI a înregistrat peste 500 000 de mărci pentru sute de mii de întreprinderi din lumea întreagă.Ca agenţie a UE care se autofinanţează, bugetul său provine în totalitate din taxele plătite de întreprinderile care apelează la serviciile sale.OAPI nu primeşte nicio subvenţie şi niciun sprijin financiar din partea contribuabililor europeni, iar în calitate de organizaţie non-profit, bugetul său trebuie să fie echilibrat.

În ultimii ani, agenţia a implementat un program ambiţios de creştere a productivităţii şi îmbunătăţire a eficienţei, oferind, în acelaşi timp, servicii de calitate care au atras un număr crescând de utilizatori.OAPI a acumulat în ultimul timp rezerve substanţiale de numerar, în ciuda reducerii taxelor în 2005.

Drept rezultat, deşi continuă să investească în îmbunătăţirea serviciilor oferite, în special a serviciilor online, şi în reducerea timpilor de răspuns, OAPI poate acum să împartă beneficiile obţinute din creşterea eficienţei cu întreaga comunitate de afaceri, în special cu întreprinderile mici şi mijlocii, pentru care costurile protecţiei proprietăţii intelectuale sunt deseori o problemă.

Noua reducere substanţială a taxelor a făcut obiectul unor discuţii aprofundate cu statele membreşi reprezintă primul element dintr-un pachet mai mare de măsuri convenite de statele membre la reuniunea comună a consiliului de administraţie şi comitetului bugetar al OAPI din septembrie 2008 şi destinate să echilibreze şi mai bine în viitor bugetul agenţiei.

Bucuresti, 01.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *