free download 78 travel guides written by experts

Propunerile si recomandarile Platformei CEFTAC pentru supravegherea eficienta

a pietei de  bunuri si servicii din Romania si cresterea competitivitatii economice

~ concluziile Forumului “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania” ~

In cadrul  Forumului anual “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, cei aproximativ 80 de reprezentanti ai mediului de afaceri, consultantilor in concurenta, avocatilor, sectorului academic si ONG au avut ocazia sa isi confrunte punctele de vedere asupra reglementarii regimului concurentei si asupra solicitarii/acordarii ajutoarelor de stat cu Directorul General adj. al DG Concurenta din cadrul Comisei Europene, Dr. Herbert UNGERER si cu reprezentantul Consiliului Concurentei din Romania, Dna Maria ALEXANDRU. In acest context, reprezentantul Comisiei Europene a facut o ampla informare asupra recentei reforme UE referitoare la noile scheme ale ajutoarelor de stat indreptate catre cateva domenii cheie ale vietii economice si sociale: cercetare si inovatie; dezvoltare regionala, inclusiv prin crearea de mici noi intreprinderi; suport investitional pentru proiectele IMM; imbunatatirea standardelor de mediu si productia de energii regenerabile; incurajarea antreprenoriatului feminin. In acest sens, si in Romania va fi alocata o schema speciala de ajutoare de stat pentru cercetare, dezvoltare si inovatie, dedicat cresterii competitivitatii economice pana in anul 2013.

Dintre principalele propuneri si recomandari formulate de participantii la editia a IV-a a Forumului plasat sub egida Platformei CEFTAC si sub Patronajul Onorific al Presedintiei UE,  mentionam pe scurt:

1. Este necesara o corelare mult  mai  stransa si mai usor de valorificat intre directiile stabilite pentru acordarea ajutoarelor de stat, pe de o parte, si, pe de alta parte, recuperarea decalajului de competitivitate pentru produsele/serviciile furnizate de firmele active in Romania.

2. Este absolut obligatoriu sa fie impus un mecanism coerent si structurat de pre-consultare si consultare activa intre Consiliul Concurentei, ANPC si celelalte autoritati de reglementare sectoriala: ANRE, ANC, BNR etc. – la acest mecanism de consultare trebuie sa participe si organizatiile neguvernamentale specializate.

3. Este vitala infiintarea  unui Consiliu National  al  Competitivitatii ca organism flexibil si nebirocratic care sa stimuleze  o dinamizare energica si profitabila in acest domeniu.

4. Este recomandata crearea unei structuri nationale de retele independente de expertiza specializata, in diverse domenii ale politicilor publice, retele menite sa conduca in final la o profesionalizare reala a  actului legislativ, procedural si, in general, a intregului sistem decizional din Romania.

5. A devenit presanta introducerea unui nou stil de lucru in administratia publica, bazat pe introducerea/utilizarea standardelor si indicatorilor de expertiza din managementul strategic, atragerea si formarea a cel putin 22.000 de experti catre administratia publica si impunerea de la nivel central pe scara larga a unui sistem eficient si cuantificabil de comunicare si de relatii  publice.

6. A devenit de o urgenta maxima introducerea si folosirea unor criterii de evaluare profesionaliste si transparente pentru a determina impactul activitatii de reglementare a concurentei asupra situatiei economico-financiare a consumatorilor directi si a unei reale supravegheri a pietei de bunuri si servicii din Romania.

7. Pentru a se putea intari cu adevarat rolul reglementativ si prestigiul Consiliului Concurentei, a celorlalte autoritati de reglementare, este obligatorie cooperarea acestora din urma cu ONG relevante si institutiile academice/universitatile cu preocupari in acest domeniu.

Partenerii oficiali ai Forumului asu fost: Societatea „DELEANU Vasile-Avocati” – membra Warwick Legal Network si compania IMSAT Romania – Groupe SNEF. Sponsorul Oficial al evenimentului: Societatea de Avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen – membra SEE Legal. Sponsori tehnici: ROVIGO, KD Group si PHAETON GALA.

Partenerii Media ai Forumului au fost: Radio Romania, Agentia de Presa Rador, Radio 3NET, Radio France Internationale, Romania Libera, Grupul de Presa Bursa, Concurrences.com, e-Competitions.com, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta, Comunicatii Mobile, ClubAfaceri.ro, PRWave.ro,  ComunicateMedia.ro, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, StiriEvenimente.ro, In Your Pocket.

Amintim ca Directorul General Adj. pentru Ajutorul de Stat din cadrul DG Concurenta al Comisiei Europene, Dr. Herber UNGERER, a vizitat Romania in perioada 6-7 noiembrie 2008 si, in acest context, a fost oaspetele Fundatiei EUROLINK Casei Europei.

Informatii suplimentare despre Forumul “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania” pot fi obtinute pe site-ul evenimentului: www.houseofeurope.ro/AjutordeStat.htm.

Pentru mai multe informatii si eventuale solicitari, va rugam sa va adresati Secretariatului Consortiului Organizatoric la tel./fax: 021.2304997 sau e-mail: eurolink@b.astral.ro . 

Bucuresti, 07.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *