free download 78 travel guides written by experts

Prooptiki Romania si Humanitas lanseaza, la Bookfest, cartea si DVD-ul

"Scafandrul şi fluturele"

Vineri, 6 iunie, la orele 16.30, în cadrul târgului de carte Bookfest organizat la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, Prooptiki România şi Humanitas lansează, simultan, cartea şi DVD-ul "Scafandrul şi fluturele" –  povestea dramatică a lui Dominique Bauby, publicist francez care trăieşte agonia captivităţii în propriul trup după ce suferă un accident vascular cerebral la numai 43 de ani.
"Scafandrul şi fluturele" este povestea lui Jean-Dominique Bauby, redactor-şef al revistei Elle din Franţa, un bărbat în floarea vârstei, cu copii, o carieră de succes şi o viaţă amoroasă palpitantă. În urma unui accident vascular cerebral, se trezeşte din comă inert, neputându-şi mişca decât pleoapa stângă, care devine şi unicul mijloc de comunicare cu cei din jur. Ţintuit la pat, dar cu piritul (“fluturele”) viu, trăieşte sentimentul captivităţii în propriul corp asemenea scafandrului închis într-un clopot de scufundări atunci când explorează adâncimile. Îă imaginaţia şi memoria nu îi sunt paralizate şi, cu ajutorul lor, evadează oricând doreşte din “clopotul” său, reflectează asupra vieţii dinainte de accident şi are, paradoxal, revelaţia că abia acum trăieşte cu adevărat. Şi astfel începe poate cea mai importantă misiune a vieţii sale: aceea de a-şi scrie memoriile pentru a transmite lumii că nu a ştiut să aprecieze lucrurile într-adevăr importante din viaţa sa decât după ce a ajuns imobilizat într-un pat de spital. Clipind din pleoapa stângă pentru fiecare literă, îşi descrie călătoriile interioare, iluziile, regretele. După un an şi două luni, “notele sale de călătorie ţintuite la pat” sunt finalizate, iar ediţia princeps, publicată de Les Editions Robert Laffont în 1997, se bucură de un succes uriaş. Bauby moare după numai zece zile, iar povestea sa este tradusă în numeroase limbi, devenind cunoscută în întreaga lume.

 Interpretarea uluitor de autenticã oferitã de Mathieu Amalric în rolul principal, precum ºi tehnicile de filmare utilizate de regizorul Julian Schnabel reuºesc nu numai sã redea veridic lumea unui bolnav paralizat, ci ºi sã conecteze spectatorul la trãirile personajului: sã vadã prin ochii acestuia, sã-i audã pulsul ºi respiraþia, sã-i simtã deznãdejdea ºi sã-i guste umorul amar. Distins cu Globul de Aur pentru "cel mai bun film strãin" ºi cu 4 nominalizãri la premiile Oscar din 2008, pentru regie, imagine, montaj ºi scenariu, "Scafandrul ºi fluturele" este un film percutant, care schimbã percepþii ºi orizonturi.

Cu prilejul dublei lansãri vor vorbi Mircea Cãrtãrescu, Cristina Simion, Mihaela Spineanu, Lidia Bodea.  Lansarea va fi urmatã de o sesiune de autografe oferitã de Mircea Cãrtãrescu. Parteneri ai evenimentului sunt Cinemagia, BenQ ºi Elle.

Bucuresti, 06.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *