free download 78 travel guides written by experts

Programul „Romania prinde radacini” a debutat in judetul Suceava cu sprijinul a peste 1.700 de v

Programul de împădurire „România prinde rădăcini” a demarat marţi, 28 octombrie, în judeţul Suceava, o dată cu plantarea unui număr de peste 25.000 de puieţi de salcâm pe o suprafaţă de 5 hectare din apropierea comunei Udeşti.

La acţiunea ecologistă au participat peste 1.700 de voluntari, printre care şi preşedintele Traian Băsescu, artiştii Sofia Vicoveanca şi Alexandru Arşinel, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Demersul iniţiat de Realitatea TV şi susţinut de Petrom, realizat în parteneriat cu Romsilva şi Mai Mult Verde, cu sprijinul autorităţilor locale din zonele implicate, continuă în zilele de 29 şi 30 octombrie, în judeţele Neamţ şi Bacău.

Startul campaniei „România prinde rădăcini” vine după pregătiri care au durat mai bine de două luni. Iniţiativa a fost anunţată după inundaţiile din vara acestui an, care au afectat cele trei judeţe şi care, potrivit specialiştilor, s-au produs şi din cauza defrişărilor masive din ultimii ani. Programul de împădurire iniţiat de Realitatea TV urmăreşte să atragă reacţii similare şi din partea autorităţilor, cu sprijinul societăţii civile, pentru a regenera astfel fondul forestier naţional decimat de tăierile abuzive de copaci.

Primele autocare cu voluntari au sosit marţi, în jurul orei 8.00, pe platoul din apropierea comunei sucevene Udeşti, care a reprezentat locul debutului acţiunii „România prinde rădăcini”. Încurajaţi şi de vremea frumoasă, oameni din satele vecine, dar şi din localităţi mai îndepărtate, copii, jandarmi, preoţi au răspuns apelului Realitatea TV. Îndrumaţi de specialiştii Romsilva, ei au sădit peste 25.000 de arbori pe terenul de cinci hectare. În total, peste 1.700 de persoane au participat la prima zi a campaniei, aproape dublu faţă de estimările organizatorilor.

Preşedintele Traian Băsescu a stat aproape o oră printre voluntari şi a plantat patru arbori. Sofia Vicoveanca, Alexandru Arşinel şi Gheorghe Flutur, deputaţii Relu Fenechiu şi Eugen Bejinariu au sădit şi ei puieţi de salcâm. Cele mai importante momente ale zilei au fost transmise în direct la Realitatea TV în cadrul unor intervenţii speciale coordonate de Mihai Tatulici.

Acţiunea continuă în zilele de 29 octombrie, la Doljeşti, judeţul Neamţ şi 30 octombrie la Comăneşti, judeţul Bacău, alte două localităţi afectate de inundaţiile din vară. Mii de voluntari sunt aşteptaţi să participe şi la aceste două evenimente, alături de politicieni ca premierul Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, ministrul Internelor şi Reformei Administrative Cristian David, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely şi fostul primar al Capitalei Adriean Videanu. Şi personalităţi din alte arii de activitate şi-au confirmat prezenţa la acţiunea ecologistă: Emil Hurezeanu, Mona Nicolici, Doina Melinte, Luminiţa Anghel şi Ionuţ Iftimoaie sunt doar câteva dintre numele aflate pe lista invitaţilor.

Programul „România prinde rădăcini” este primul pas al campaniei „Realitatea Caţavencu instaurează Cod Verde”, o campanie de responzabilizare socială a grupului de presă prin care se încearcă atragerea atenţiei cuvenite din partea societăţii româneşti asupra problemelor de mediu.

Bucuresti, 29.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *