free download 78 travel guides written by experts

Programe speciale de 1 decembrie la TVR 1

Joi, 1 decembrie 2011, TVR 1 a pregătit câteva programe speciale, care vor fi difuzate astfel:

Sub genericul Omul şi timpul, TVR 1 propune telespectatorilor o ediţie specială dedicată zilei de 1 decembrie. În patru părţi (08.00-09.00, 09.00-10.00, 10.00-11.00 şi 12.00-13.00), emisiunea va dezbate trei teme mari: De ce a fost aleasă ziua de 1 decembrie zi naţională a României?, cea de-a doua dezbatere va fi despre istoria secretă, neelucidată a acestei zile, iar cea de-a treia parte va trasa o istorie naţională a filmului românesc. În transmisiune directă, emisiunea Omul şi timpul va continua, de la ora 12.00, cu Te Deum-ul de la Alba Iulia.

Programul Omul şi timpul, realizat de Filaret Acatrinei, este o abordare în timp şi spaţiu a ideii de Imn şi Zi Naţională la români: de la “Marşul Triumfal şi primirea Steagului şi a Măriei Sale Prinţului Domnitor” (1862-1884) până la “Deşteaptă-te române” (1990 -), de la 10 Mai la 23 August şi 1 Decembrie. De ce şi de când 10 Mai? De ce şi de când 23 August? De ce şi de când 1 Decembrie? Invitaţii emisiunii (prof.univ.dr. Ioan Bulei, prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, dr. Alin Matei, dr. Laurenţiu Constantiniu şi dr. Damian Mocanu), împreună cu invitatul permanent, prof.univ.dr. Mihai Retegan, vor parcurge împreună cu telespectatorii TVR 1 pagina de istorie românească ce are înscrise imnurile României şi felul în care (şi când) românii şi-au sărbătorit Ziua Naţională: cu momentele puţin cunoscute şi secretele ascunse în spatele uşilor închise ale politicienilor de atunci şi de acum. Punctele de vedere ale invitaţilor sunt însoţite de filme documentare realizate, în cadrul Redacţiei Istorie-Religie, de Georges Boisnard, Ileana Puzdreac, Ion Vorovenci, dar şi de filme de epocă aflate în Arhiva TVR sau în Arhiva Naţională de Filme.

De la ora 11.00, TVR 1 va transmite în direct parada militară de 1 decembrie şi depunerea de coroane de la Arcul de Triuf din Bucureşti.

O ediţie specială Profesioniştii, în care Eugenia Vodă are invitat un elev performant, care pe 1 decembrie împlineşte 18 ani, va fi transmisă de TVR 1 începând cu ora 13.00.

De la 14.45, TVR 1 programează un film românesc clasic deja, extrem de îndrăgit – Actorul şi sălbăticii, pe al cărui afiş îi regăsim pe Toma Caragiu şi Marin Moraru. Drama este o producţie România 1957, inspirată din viaţa actorului Constantin Tănase, vedetă a teatrului românesc de revistă, în perioada interbelică.

Seara, de la 21.00, TVR 1 transmite Concertul aniversar Benone Sinulescu. Sute de turnee, mii de spectacole şi milioane de admiratori – sunt doar câteva dintre coordonatele celor 55 de ani de carieră pe care Benone Sinulescu i-a împlinit în acest an. Evenimentul a fost sărbătorit cu mare fast la Sala Palatului, pe 7 noiembrie.

Cariera lui Benone Sinulescu se confundă cu începuturile Televiziunii Române. Mai mult decât atât, artistul a cântat în deschiderea Sălii Palatului, cu câteva zeci de ani în urmă. Acum, la 55 de ani de carieră, ca un arc peste timp, artistul a urcat pe scena Sălii Palatului, iar evenimentul este transmis de Televiziunea Română, pe 1 decembrie.

La concertul aniversar au participat vedete cu nume sonore: Andra, Irina Loghin, Marcel Pavel, Laura Lavric, Maria Dragomiroiu, cu toţii acompaniaţi de Nicolae Botrgos şi Orchestra „Lăutarii”.

Bucuresti, 27.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *