metalshow

Programe pascale la TVR 3 si TVR Cultural

TVR 3 invită telespectatorii să urmărească  celebrarea Sărbătorilor de Paşte în cele mai pitoreşti locuri din ţară, respectând adevăratele tradiţii şi degustând bucate româneşti special pregătite pentru această ocazie, spectacole de ţinută, iar în Prima zi de Paşte, celebrul film Quo Vadis.

Oferta TVR Cultural pentru sărbătorile Pascale se axează pe trei direcţii bogate: mai multe documentare pe tema Învierii, muzică şi dans de cea mai bună calitate şi filme pe gustul tuturor.

Informaţii pe larg despre programele TVR 3 şi TVR Cultural găsiţi mai jos

 Programe de Paşte la TVR 3

Vineri 2 aprilie, sâmbătă, 3 aprilie şi duminică, 4 aprilie, ora 22.00
    Film  * QUO VADIS ? ( QUO VADIS ?– Polonia, 2001)
Regia Jerzy Kawalerowicz. Cu: Pawel Delag, Magdalena Mielcarz
Dramă, ecranizare după romanul lui Henryk Sienkiewicz, o poveste cutremurătoare despre puterea învinsă de credinţă, despre credinţa purtătoare de dragoste şi despre dragostea ce a reuşit să schimbe faţa Romei din timpul domniei lui Nero. Ofiţerul roman Marcus Vinicius, întors de curând dintr-un război din Asia Minor, ajunge acasă la unchiul său Petronius, iubitor de artă şi prieten al împăratului Nero. Vinicius îi destăinuie lui Petronius că s-a îndrăgostit de Ligia, o fată frumoasă şi misterioasă pe care o întâlnise în casa generalului Aulus Plaucius. Dorind să-l ajute pe tânăr, Petronius îi propune o vizită la generalul Plaucius. Cei doi se întâlnesc în grădină, iar fata desenează un peşte pe nisip. Absorbit de frumuseţea Ligiei, Marcus nu observă acest amănunt, însă, cu timpul, va înţelege că fata e creştină şi că nu-i va putea câştiga niciodată iubirea dacă nu-i va respecta credinţa. Totuşi dragostea lor va fi pusă la grea încercare, fiindcă vremurile sunt dure pentru creştinii din ce în ce mai hărţuiţi şi chinuiţi de romani.

Vineri, 2 aprilie, ora 23,35
Lumină la altarul din lemn. Studioul teritorial Timisoara
În zona Făgetului există 14 biserici din lemn (bijuterii de artă  populară), în 14 sate, toate de secol 18, toate uitate de contemporani. Fiind, în majoritate, plasate pe un deal în apropierea  satului şi înconjurate de morminte, bisericile îşi deschid altarele  doar atunci când moare un om. Satele au acum biserici noi din  cărămidă. Cele vechi se deteriorează pe timp ce trece din delăsarea autorităţilor. Ici-colo s-a făcut câte o reparaţie – neautorizată -,  pe banii sătenilor, aceştia nedorind să li se prăbuşească biserica în care au fost botezaţi. Noi ne-am propus să redeschidem aceste biserici şi să vi le  arătam şi dumneavoastră, având, desigur, ca pretext sărbătoarea  Paştelui. Vom merge prin şapte sate, vom deschide şapte biserici şi  vom poveşti obiceiuri de Paşte necunoscute poate dumneavoastră. Sunt obiceiuri vechi, despre care ai fi tentat să crezi că s-au pierdut  demult în negura timpului, poate că numai satul tradiţional, închis de munţi, din zona Făgetului, putea să le perpetueze.

Sâmbătă, 3 aprilie, ora 12,30
Sarea în bucate.  TVR Bucureşti. Prezintă  Emilia Nicolaescu
Moderatoarea Emilia Nicolaescu şi producătoarea Beatrice Cioba au pregătit telespectatorilor cea mai gustoasă şi simplă reţetă de Paşte : drobul de miel.

Sâmbătă, 3 aprilie, ora 12,30   
Vine Cluju’ pe la noi. Studioul teritorial Cluj. Moderator Sergiu Vitalian Vaida
Muzică şi voie bună, dedicaţii muzicale în direct

Sâmbătă, 3 aprilie, ora15,30
Din arhiva TVR. TVR Bucuresti. Prezinta Irninis Miricioiu
Realizatoarea Irninis Miricioiu va dialoga pe tema sărbătorilor pascale cu reprezentanţi de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române.

Sâmbătă, 3 aprilie, ora19.00   
Drumuri aproape. Studioul teritorial Timişoara    
Realizatoarea Diana Cuzmanovici ne oferă imaginea frumoasă a sărbătorii de Paşte la Gârnic – tradiţii la cehii din localitatea Gârnic, jud.Caraş-Severin.

Sâmbătă, 3 aprilie, ora19,30
Club TVR3 . TVR Bucureşti . Prezintă Liana Stanciu
Invitaţi: Nico, Nicolae Niţescu, Ionela Popescu, Teodora Păunescu -Ţucă, Ion Besoiu
Redactori: Flori Minea, Florentina Moisoiu, Marius Bujor
Producator tv. Anca Marchidan

Duminică, 4 aprilie, ora 10,00   
Patimi şi Înviere . TVR Bucuresti
 Teatru religios pentru copii.

Duminică, 4 aprilie, ora10,30   
Tânăr, Vesel şi Rebel. Studioul teritorial Craiova
Unde iti e locul ?  Dacă ai talent la muzică şi îţi doreşti să ştii cum ajungi  student  la conservator şi mai apoi, cum ajungi în lumea muzicii clasice,rămâi alături de noi. Încercăm să găsim răspunsurile  la secţia de canto a departamentului de muzică din Universitatea din Craiova şi mai aflăm, câte ceva ,despre bucuriile unei cariere de artist liric de la soprana  Diana Ţugui. Zona Libera. Trupa Blackbox şi-a invitat publicul într-un club să asculte împreună muzică bună într-un concert Eric Clapton Tribute .Tradiţiile  sărbătorii de Paşti  sunt cele care ne fac să ne amintim că este timpul să acţionăm altfel decât de obicei. Cum a schimbat în lumea modernă, în care trăim zi de zi, mentalitatea tinerilor, faţă de sărbătoare, aflăm de la un grup de studenţi şi liceeni care nu pierd niciun prilej de a regaăsi   farmecul  şi menirea acestui eveniment creştin

Duminică, 4 aprilie, ora 11,00
Acasă la… P.S. Florentin Crihălmeanu . Studioul teritorial Cluj
 Ediţie specială de Paşti: Acasă la P.S. Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic Eparhia de Cluj-Gherla :* Mesajul Urbi et Orbi* Meditaţii pascale.

Duminică, 4 aprilie, ora 13,05
Hristos a înviat ! TVR Bucuresti

Pe 31 martie, românii au participat la spectacolul de suflet Hristos a înviat!, de la Sala Palatului, spectacol dedicat copiilor internaţi la Spitalul Marie Curie. Liana Stanciu a prezentat evenimentul, iar invitatul principal , actorul Dorel Vişan a recitat Psalmi, între  momentele cheie ale spectacolului – Săptămâna Patimilor – Intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, Răstignirea şi Învierea . Imaginile vor fi difuzate chiar de Paşte, în emisiunea moderată de Liana Stanciu pe TVR3, duminică, 4 aprilie, începând cu ora 13.05. Un original spectacol de folclor religios, cu invitat special actorul Dorel Vişan, care va recita Psalmi. Spectacolul aduce în faţa telespectatorilor muzică religioasă, interpretată de Mariana Anghel,  un grup cameral instrumental, Marcel Anghel la instrumente arhaice, spectacol desfăşurat în cele mai importante  oraşe şi înregistrat special pentru Paşte. Coproductie Organizaţia Sindicală Folclor nemuritor şi SRTV.

Duminică, 4 aprilie, ora 17,00
Zi preabinecuvantată. TVR Bucureşti.  Prezinta Teodora Drăgoi
 Concert folcloric cu: Marius Ciprian  Pop, Gheorghe Gheorghe, Maria Ghinea, 
Georgiana Ion, Mitrita Cretu, Steliana Sima, Nicu Chirita, Oltita Todirca, Robert Tarnaveanu, Simona Dinescu, Cristina Gheorghiu,Roxana  Sava, Eusebiu Gafita, ans. Ciocarlia al M.A.I.

Duminică, 4 aprilie, ora 18,30
Muguri de…cântec. Studioul teritorial Tg.Mureş
 Concert aniversar susţinut de elevii  Liceului de Artă din Tg. Mureş

Duminică, 4 aprilie, ora 19,30
Caravana TVR 3 . Studioul teritorial Timisoara
Realizator  Dite Dinesz
Transmisiune directă

Programe de Paşte la TVR Cultural

Începând de miercuri,  31 martie, apoi joi, 1 aprilie, vineri 2 aprilie şi sâmbătă 3 aprilie, de la 17.55,
Pământul Sfânt – Păstrătorii Izvoarelor Mântuirii (TERRA SANCTA – GUARDIANS OF SALVATION’S SOURCES – Italia, 2007)
Realizatori: Sergio Marzocchi, Fabrizio Palaferri
Povestea Mântuirii este spusă prin intermediul locurilor sfinte din Ţara Sfântă: începând cu cele unde Şi-a trăit Iisus viaţa până la cel unde a apărut prima comunitate creştină.
Seria documentară se bazează pe cercetări biblice şi arheologice temeinice, precum şi pe eforturile făcute de secole de călugării franciscani ca să păstreze şi să readucă la viaţă sanctuare legate de trecerea lui Iisus.

Vineri, 2 aprilie, ora 20.00
Sancta Sanctorum – Capela papilor (SANCTA SANCTORUM – THE POPES’ CHAPEL- Vatican)
Capela Sancta Sanctorum (Sfânta Sfintelor), cunoscută şi sub numele capela Sf. Laurenţiu, se află în palatul Laterano. Ea adăposteşte multe relicve preţioase, printre care icoana Santissimi Salvatore Acheiropoieton ("care nu e făcută de mâna omului"), care de la papa Leon al X-lea (1513-21) nu au mai fost văzute de nimeni. Către această capelă duce Scala Sancta sau Scara Sfântă, alcătuită din 28 de trepte din marmură. Conform tradiţiei, această scară făcea parte din pretoriul lui Pilat de la Ierusalim, şi a fost sfinţită de paşii lui Iisus în timpul patimilor. Conform legendelor medievale, Scala Santa a fost adusă la Roma pe la anul 326 de Sf. Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. În Evul Mediu era cunoscută sub numele de Scala Pilati  (Treptele lui Pilat).

Vineri, 2 aprilie, ora 20.30
Film Evanghelia după Matei  (IL VANGELO SECONDO MATTEO -Italia-Franta, 1964)
Regia: Pier Paolo Pasolini, cu: Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Marcello Morante.
Dramă . Viaţa lui Iisus după Sfântul Matei, o reconstituire fidelă a Evangheliei

Sâmbătă, 3 aprilie,  ora  13.00
JURNAL SANKT PETERSBURG: MOZART RECVIEM
(PETERBURGSKI DNEVNIK: MOZART. REKVIEM – Rusia-Italia, 2004)  Regia: Aleksandr Sokurov
Documentar. Primul concert cu Recviemul lui Mozart, în interpretarea formaţiei corale „Rossica” din St. Petersburg, condusă de Valentina Kopilova-Pancenko. Regizorul a intenţionat să dea o noua rezonanţă partiturii clasice, atât din punct de vedere muzical, cât şi vizual.

Sâmbătă, 3 aprilie,  ora  23.30   
Film -Petru şi Pavel  (PETER AND PAUL – SUA, 1981)                                
Regia: Robert DayCu: Anthony Hopkins, Robert Foxworth, José Ferrer
Dramă. Viaţa şi faptele apostolilor Petru şi Pavel, îndrumători ai primilor creştini, cei care au contribuit în mod esenţial la apariţia bisericii.

Duminică, 4 aprilie, 13.00
SPRE DRUMUL DAMASCULUI Documentar. La poalele muntelui Qassion, aproape de cetatea Damascului, s-a întâmplat ca un evreu să se nască a doua oară spre a deveni apostol al neamurilor. Aici s-a săvârşit, poate, cea mai tulburătoare schimbare din istoria omului religios: metamorfoza călăului Saul, evreul prigonitor, în Sfântul Pavel. Prin faptele sale misionare, ca şi prin opera doctrinar-literară, Apostolul Pavel reprezintă o punte de legătură între spritualitatea Orientului şi cea a Occidentului. Damasc, Ierusalim şi Roma sunt principalele etape în devenirea acestui sfânt. Marea convertire a avut loc pe drumul de la Ierusalim la Damasc. Simbol al unei transformări esenţiale, Drumul Damascului reprezintă calea spre credinţă, înţelegere şi dialog. Şi evreii, şi creştinii, şi musulmanii cred în acelaşi Dumnezeu. Iar în arabă, Allah înseamnă Dumnezeu şi nu desemnează altă divinitate decât cea la care ne rugăm şi noi. Dar curgerea vremii a făcut să pară mai important modul cum Îl adorăm pe Dumnezeu, decât însăşi Unicitatea Sa… Pe calea iubirii, a înţelepciunii şi a înţelegerii reciproce am putea găsi, împreună, un alt Drum al Damascului…

Duminică, 4 aprilie, 14.00   
La porţile ceriului . Ca de obicei, gazda emisiunii, Grigore Leşe îşi transportă telespectatorii pe meleaguri de cântec şi curăţenie sufletească. O ediţie dedicată sărbătorii pascale.

Sâmbătă, 3 aprilie,
FESTIVAL SO NO RO 
Sunteţi pregătiţi de a fi pătrunşi de muzică, emoţie, lumină şi culoare?
Aflat la cea de-a patra ediţie,  Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo nu îşi propune să placă, ci să stârneasca pasiuni, să încânte, să vrăjească.
La festivalul SoNoRo muzica este ritm, imagine, poezie, savoare şi o călătorie fascinantă în căutarea sunetului perfect.
16.00 (I)  Souvenir de Florence . În cadrul concertului de la Palatul Cercului Militar Naţional, celebrul sextet “Souvenir de Florence” de P.I Ceaikovski va răsuna alături de trioul pentru clarinet, violoncel şi pian de Nino Rota, compozitorul favorit al lui Federico Fellini.
•    Diana Ketler // pian
•    Mihaela Ursuleasa // pian  – Parteneră rafinată în muzica de cameră, pianista Mihaela Ursuleasa…..
•    Alexander Sitkovetsky // vioară
•    Daishin Kashimoto // vioară
•    Jürg Dähler // violă
•    Răzvan Popovici // violă – este iniţiatorul şi directorul Festivalului SoNoRo din Bucureşti.
•    Bernhard Naoki Hedenborg // violoncel
•    David Cohen // violoncel
19.00 (II)  „FINALE”
În concertul “Finale” vor răsuna în sala Ateneului Român faimosul dublu concert de J.S.Bach, dar şi exuberantul cvartet cu pian de Richard Strauss, în interpretarea Ansamblului Raro. SoNoRo ne da intalnire si cu Gilles Apap, pe care Yehudi Menuhin l-a numit "violonistul exemplar al secolului 21" , care interpretează atât repertoriul de vioară clasic cat şi modern,  surprinzând şi provocând publicul şi presa de specialitate cu o "seriozitate rebelă, atât complet relaxată cât şi foarte concentrată".

MUZICĂ 

Duminică, 4 aprilie, ora 10.30 
CONTESA MARITZA – Spectacol de operetă înregistrat la Teatrul de Operetă “Ion Dacian”, Bucureşti

Duminică, 4 aprilie, ora 14.30
 Concert Celine Dion (AN AUDIENCE WITH CELINE DION – Marea Britanie, 2007)
Renumita cântăreaţă canadiană Celine Dion răspunde unor întrebări legate de viaţa şi de cariera ei şi interpretează unele dintre cele mai cunoscute melodii din repertoriul personal.

Duminică, 4 aprilie, ora 15.30
 Aniversare Chopin, Varşovia 2010  Concert

Duminică, 4 aprilie, ora 19.00
 PROMS OF DELIGHT –Carmen Movileanu, despre acesr concert:  „Îmbină după o reţetă proprie partituri orchestrale originale cu voci de recunoaştere internaţională pentru un succes sigur şi accesibil unei largi palete de gusturi muzicale – Bizet , Ceaikovski, Verdi, Puccini, Mascagni, Kalman, Rossini , Fucik dar şi  Oana Andra,Teodor Ilincai , Yiuri Tsiple, Narcisa Brumar şi dirijorul  Adrian Murar”.

FILME

Sâmbătă, 3 aprilie,  ora  21.00
 Film- Războiul  (THE WAR – SUA, 1994)    
  Regia: Jon Avnet  Cu: Kevin Costner, Elijah Wood
Dramă. Membrii familiei Simmons traversează o perioadă foarte dificilă de când tatăl, Stephen, s-a întors din razboiul din Vietnam şi nu se poate angaja nicăieri: şi-au pierdut casa, mama are doua slujbe pentru a-şi putea înreţine soţul şi copiii, până şi cei mici – Stu şi Lidia – au probleme cu copiii din vecinatate, cu care intră mereu în conflict…

Duminică, 4 aprilie, ora 21.00 
  Film – Miss Daisy şi şoferul ei  (DRIVING MISS DAISY – SUA, 1989) Regia: Bruce Beresford  . Cu: Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd
Comedie, ecranizarea piesei cu acelaşi nume de Alfred Uhry, prima lucrare dramatică laureată cu cele trei mari premii – Pulitzer, Tony şi Oscar.
Când Miss Daisy, o bătrână văduvă din Atlanta, nu-şi mai poate conduce singură maşina, fiul ei îi angajează un şofer, ceea ce, în anii ’50 când e plasată acţiunea  filmului, însemna un om de culoare. La început, relaţia lui MissDei cu Hoke, şoferul, e plină de asperităţi, pentru ca treptat aceasta să se transforme într-o adevărată prietenie.
4 premii Oscar-1990: actriţă în rol principal(Jessica Tandy), cel mai bun machiaj, cel mai bun scenariu, cel mai bun film;
Premiul BAFTA 1990 pentru actriţă în rol principal (Jessica Tandy);
Ursul de Argint, Berlin-1990, pentru cel mai bun tandem actoricesc (Jessica Tandy-Morgan Freeman);
3 premii Globul de Aur-1990: cea mai bună comedie; cel mai bun actor în rol de comedie (Morgan Freeman); cea mai bună actriţă în rol de comedie (Jessica Tandy).

Duminică, 4 aprilie, ora 23.00 
Film- Cats (Marea Britanie, 1998)
Regia: David Mallet Cu: Elaine Paige, John Mills, Rosemarie Ford
Muzical. Transpunerea cinematografică a spectacolului conceput de Andrew Lloyd Webber după poemele lui T.S. Eliot din “Old Possum’s Book of Practical Cats”. Spectacolul a cunoscut un succes uriaş şi s-a jucat în întreaga lume, în peste 20 de limbi.

MUZICĂ-DANS

Luni, 5 aprilie, ora 11.00
Baletul din New York la Mariinski (NEW YORK CITY BALLET: BRINGING BALANCHINE BACK – SUA, 2003
       Baletul din New York , Regia  Richard Blanshard.Povestitor Kevin Kline
"Dumnezeu creează; eu doar asamblez" George Balanchine
 Vizita istorică a Companiei de balet din New York la Sankt Petersburg pentru o reprezentaţie la Teatrul Mariinski, unde legenda baletului şi cofondatorul Companiei de Balet din New York, George Balanchine, şi-a început cariera.
Călătoria mult-aşteptată a coincis cu celebrarea unui centenar de la naşterea lui Balanchine, şi s-a petrecut în timpul festivalului anual al Nopţilor Albe.
Redactor Cristina LascuAPROAPE DE STELE – BALERINII OPEREI MARI DIN PARIS,  Franta, 2001 Regia: Nils Tavernier    

Luni, 5 aprilie, ora 15.05
ISADORA DUNCAN: N-AM FACUT DECAT SA-MI DANSEZ VIATA Franţa, 2008  Realizator: Élisabeth Kapnist
Documentar. Coregrafă şi dansatoare adulată în lumea întreagă,
Isadora Duncan (1877-1927)a fost o deschizătoare de drumuri în dansul
contemporan. Ea a eliberat balerinele de poante şi de tutu, a cultivat improvizaţia
 şi nu s-a sfiit să apară desculţă pe scenă, impunând astfel o nouă percepţie
asupra corpului uman şi inventând un nou limbaj coregrafic.
Toată viaţa i-a fost o luptă  pentru libertate, atât a ei, cât şi a altora.
Alegerile sale cutezătoare, destinul ei romanesc şi tragic, expresia artistică
revoluţionară au hrănit mitul Isadorei, primul mare star modern.
Filmul dă cuvântul coregrafilor Bill T. Jones, Carolyn Carlson şi
Boris Charmatz, ca şi unor artiste – Kathleen Quinlan şi Elizabeth Schwartz
– care perpetuează tehnica şi stilul lui Duncan.

Luni, 5 aprilie, ora 22.10
22.10  CONCERT SHIRLEY BASSEY – YOU AIN’T HEARD NOTHING YET

   
Luni, 5 aprilie, ora 16.30
CONCERT TUDOR GHEORGHE/ARTISTI PT ARTISTI

Luni, 5 aprilie, ora 19.00
FESTIVAL FLAMENCO
Ambasada Spaniei in Romania si Institutul Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Agentiei Andaluze de Flamenco / Coproducator TVR Cultural – organizeaza prima editie a Festivalului de Flamenco – spectacole si concerte de dans si muzica din zona artei flamenco, atit din cea clasica, traditionala, cit si din avangarda genului – invitarea in România a unora dintre cei mai premiati artişti din zona artei flamenco, recunoscuti la nivel internaţional, cistigători a numeroase concursuri de gen si care s-au manifestat pe cele mai importate scene ale lumii. Prezenţa lor în Bucuresti constituie o premieră absolută. Recital instrumental al ansambului de muzică de cameră “La Maestranza” –  Ateneul Roman. Ansamblul instrumental de muzică de cameră La Maestranza ia fiinţă în 1994 la San Lorenzo del Escorial, avînd în componenţă flaut, clarinet, viola, violonchel, contrabas, percuţie şi chitară. Din programul concertului: Banderillas de Tiniebla, Obertura de Silverio, Concierto para Tres Noches de Primavera, Epitafio a Isaac Albéniz, Fuego, Portola Sycamore, Falla by La Maestranza, Lorca Suite. Ora 20.00, Concert de jazz flamenco \’Chicuco\’, Trio Sergio Monroy- Sala Radio – Sergio Monroy (Cadiz, 1980) combină pasiunea pentru flamenco cu studiile aprofundate de flamenco la Conservatorul Manuel de Falla din Cádiz. Debuteaza la 16 ani ca pianist de flamenco. Studiază pian flamenco la Madrid cu maestrul Arturo Pavón şi la Cádiz cu profesorul Antonio Escobar Perera. În 2004 este finalist al Premium Naţional al Criticii de Flamenco pentru piesa \’Monroy\’ de pian flamenco.  Susţine concerte atît solo cat şi alături de nume mari din flamenco.
În februarie 2009, a lansat al doilea său disc, “Chicuco” .

Luni, 5 aprilie, ora 21.00
CONCERT NERI PER CASO
TVR Cultural  te invită la un concert de exceptie: NERI PER . Sau cum se poate canta de la clasic la folclor si de la jazz la hip-hop la instrumente nevazute. 6 voci de exceptie detinatoare a 6 Discuri de Platina si premii importante ale criticii muzicale. Live la Bucuresti . Un eveniment Prom’Art Creative

Bucuresti, 30.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *