free download 78 travel guides written by experts

Programe de Paste la TVR Cultural (23-26 aprilie 2011)

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 10.00

Retrospectiva TVR Cinema – Tradiţii pascale în Bucovina
Producţie TVR Cinema şi ICAF (Institutul de Cooperare Audiovizuală Francofonă) Documentar
Premiul „Măslina de Aur” la Festivalul Internaţional de Televiziune de la Bar (Muntenegru) 2000
Selecţionat la PRIX ITALIA, 2001
Realizatori: Cristina Oancea, Ion Cristodulo
Coproducţie între TVR 2 şi Institutul de Cooperare Audiovizuală Francofonă.

Tradiţiile laice şi religioase ale Săptămânii Mari devin prilej de explorare a zonei unice a Bucovinei, de periplu printre celebrele biserici pictate, prin mănăstiri dar şi prin satele din jur, încheind cu bucuria Învierii Domnului într-o familie simplă de bucovineni.

Chipuri şi vederi din România: Sulina
Realizator Alexandru Pleşcan

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 11.00
Recital: pianistul Vassilis Tsabropoulos

Pianistul şi compozitorul grec Vassilis Tsabropoulos a ajuns şi în România. El a susţinut la Sala Atelier a TNB un recital ce a cuprins piese de pe ultimul său disc intitulat“The Promise”, editat de celebrul label ECM Records. La reputaţia sa de pianist clasic (cu studii la Conservatorul Naţional din Atena şi apoi ca bursier Onassis la Conservatorul din Paris, la Academia din Salzburg şi la Julliard School), Tsabropoulos adaugă în ultimii ani o recunoaştere internaţională pentru virtuozitatea în domeniul improvizaţiei la pian şi al compoziţiei. Realizator Valentina Băinţan

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 12.30
Film: Petru şi Pavel (PETER AND PAUL – SUA, 1981)
Regia: Robert Day, Cu: Anthony Hopkins, Robert Foxworth, José Ferrer

Dramă. Viaţa şi faptele apostolilor Petru şi Pavel, îndrumători ai primilor creştini, cei care au contribuit în mod esenţial la apariţia bisericii.

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 16.00
Bibilioteca Vaticanului (I CODICI PREZIOSI DELLA BIBLIOTECA VATICANA- Vatican) Documentar. Realizator: Josip Duiella

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 18.00
Grădinile Vaticanului (IL GIARDINO DEI PAPI – Italia-Vatican)
Documentar. Realizator: Olivella Foresta

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 18,30
Celebrating Chopin – Elisabeth Leonskaja

Fundaţia Art Production a aniversat anul trecut prin trei recitaluri extraordinare de pian, 200 de ani de la naşterea lui Frederic Chopin. Din seria acestor recitaluri extraordinare "Celebrating CHOPIN" a facut parte şi recitalul extraordinar sustinut de ELISABETH LEONSKAJA, supranumită "Ultima mare Doamnă a Şcolii Sovietice". Realizator Oana Drăgulinescu

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 20,30
Oratoriul Creaţiunea

Creaţiunea (în germană Die Schöpfung) este un oratoriu scris de Joseph Haydn între 1796 şi 1798, fiind considerat de mulţi specialişti lucrarea sa cea mai rafinată. Oratoriul descrie şi celebrează crearea lumii aşa cum apărea ea în textele biblice (în Cartea Genezei şi Paradisul Pierdut).

Oratoriul a fost o comandă primită la Londra, libretul fiind mai intâi oferit lui Haendel. Este, de altfel, prima lucrare din istoria muzicii care a fost scrisă în două limbi simultan: engleză şi germană.

Compunerea lucrării a durat un an şi jumătate, fiind cel mai îndelungat proces de creaţie a lui Joseph Haydn. “Am petrecut atât de mult timp compunând această lucrare pentru că mă aştept să rămână timp îndelungat în istoria muzicii”, spunea însuşi compozitorul. În toată această perioadă Haydn aminteşte de legătura strânsă pe care o avea cu divinitatea: “Nu am fost niciodată atât de devotat muncii mele ca atunci când am scris Creaţiunea. Îngenunchiam în fiecare zi şi-L rugam pe Dumnezeu să-mi dea puterea să termin această lucrare.”

Interpreţi LES MUSICIENS DU LOUVRE, Dirijor : MARC MINKOVSKI
Solişti: Camilla Tilling – soprană, Colin Balzer – tenor, Luca Tittoto – bas.

Sâmbătă, 23 aprilie, ora 22.30
Film Trandafirul roşu din Cairo (THE PURPLE ROSE OF CAIRO – SUA, 1985)
Regia: Woody Allen, Cu: Mia Farrow, Jeff Daniels, Danny Aiello

Comedie-dramă. SUA, anii ‘30. Cecilia, o chelneriţă din New Jersey care duce o existenţă mizerabilă alături de un soţ brutal şi afemeiat, îşi găseşte refugiul seară de seară în sala de cinema. În timpul unei proiecţii cu „Trandafirul roşu din Cairo”, o melodramă pe care o vede pentru a cincea oară, ea devine eroina unei întâmplări cu totul extraordinare: Tom Baxter, personajul principal al filmului, coboară de pe ecran şi o ia cu el într-o aventură cu urmări neaşteptate.

Duminică, 24 aprilie, ora 10.00
Pavarotti – ultimul tenor (PAVAROTTI – THE LAST TENOR – Marea Britanie, 2004) Regia: Francis Hanly, Povestitor: Ian McKellen

Timp de 40 de ani, Luciano Pavarotti a fost aclamat drept unul dintre cei mai mari interpreţi ai tuturor timpurilor. Plănuind să se retragă la sfârşitul anului 2005, pentru acest documentar a acordat în premieră acces nelimitat unei echipe de televiziune la viaţa sa privată şi la programul său de globe-trotteur.

Filmul îl urmăreşte în anii 2003-2004, cântând unui public în delir din Italia, Germania, Mexic, Marea Britanie, Rusia şi SUA. Îl vedem în culisele spectacolului de adio cu Tosca de la Metropolitan din New York şi împreună cu ceilalţi doi tenori.

Apar nenumăraţi admiratori ai tenorului, inclusiv Bono, Michael Caine, Dustin Hoffman şi Lionel Ritchie.

Duminică, 24 aprilie, ora 13.10
Teatrul Mariinski – 225 ani de tradiţie (MARIINSKY THEATRE – 1783 – 2008 : Rusia – Marea Britanie, 2008)
Regia: Margy Kinmonth, Director artistic: Valerii Gergiev

Renumitul Teatru Mariinski “împlineşte” 225 de ani în 2009. Acest documentar fabulos despre teatrul din Sankt Petersburg — cunoscut timp de mulţi ani sub numele de Kirov — oferă o privire unică asupra modului în care arta şi cultura au “înflorit” în Rusia sub atâtea regimuri diferite.

Realizatoarea Margy Kinmonth a obţinut un acces incredibil printre artişti, în pasajele labirintice de sub clădire pline cu recuzită, decoruri şi costume extraordinare şi la materiale de arhivă ce se difuzează în premieră. Printre cei legaţi de Mariinski sunt compozitorii Glinka, Ceaikovski, Borodin, Rimsky-Korsakov şi Mussorgsky şi dansatorii Pavlova, Nijinsky şi Nureev.

O delectare pentru văz şi auz !

Duminică, 24 aprilie, ora 14.00
La porţile ceriului Gazda emisiunii Grigore Leşe.

O ediţie specială dedicată obiceiurilor şi tradiţiilor dintr-o comunitate din judeţul Buzău, comuna Calvini.

Duminică, 24 aprilie, ora 14.30
In the heart of light — Noaptea primadonelor

Un documentar poetic dedicat diverselor forme de exprimare muzicala ale popoarelor. Un spectacol in regia lui Pepe Danquart, cu participarea extraordinara a cantaretelor: Sainkho Namtchylak, Amal Murkus, Esma Redžepova, Jessye Norman, Dee Dee Bridgewater, Haris Alexiou, Sheila Chandra, Cristina Branco, Amy Koita, Lina Sastri.

Duminică, 24 aprilie, ora 15.50
Concert de Paşte "Music and the spoken word – Songs of Easter"

Interpreteaza Orchestra si Corul "Mormon Tabernacle" din Salt Lake City. În program, lucrari semnate de G.F. Handel, Michael F. Moody, Malcolm Archer si Edvard Grieg.

Duminică, 24 aprilie, ora 16,20 şi luni, 25 aprilie, ora 16,15
Conferinţele Dan Puric. Realizator Ioana Alexandru

TVR Cultural transmite conferinţa despre „Martiri” pe care Dan Puric a susţinut-o la Ateneul Român în martie 2011.

Duminică, 24 aprilie, ora 17,20, luni, ora 17,15 şi marti, 26 aprilie, ora 17.15
Festivalul Flamenco 2011

Luna februarie a fost dedicata evenimentelor legate de cultura spaniola, Festivalul Flamenco fiind doar unul dintre numeroasele exemple care ar putea fi date.

Ambasada Spaniei la Bucuresti si Institutul Cervantes au adus in fata publicului bucurestean iubitor de cultura spaniola, pe unii dintre cei mai importanti promotori ai genului flamenco.

La TVR Cultural veti putea urmari o serie inedita de recitaluri de chitara, pian, vioara si percutie. Realizator Valentina Băinţan

Duminică, 24 aprilie, ora 18.30
Celebrating Chopin – Jean Marc Luisada

Un alt eveniment al seriei Celebrating Chopin a fost recitalul pianistului Jean-Marc Luisada, muzician de origine tunisiana, stabilit in Franta, discipol al celebrilor Nikita Magaloff si Paul Badura-Skoda. Pentru Luisada, Chopin a fost leitmotivul carierei sale: s-a lansat la Concursul Chopin de la Varsovia si a ajuns cunoscut datorita integralei lucrarilor pentru pian de Fr. Chopin.
Realizator Oana Drăgulinescu

Duminică, 24 aprilie, ora 20,30
Andrea Bocelli – Un copil hărăzit să cânte (ANDREA BOCELLI – A CHILD DESTINED TO SING – Italia, 2007) Realizator: Rosie Kingham

Documentar despre renumitul interpret. În program mai apar: Sarah Brightman, Zucchero, Christina Aguilera, Elizabeth Taylor si Jose Carreras.

Duminică, 24 aprilie, ora 23.10
Turneul Liszt – Horia Mihail. „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”

Pianistul Horia Mihail – solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio – va efectua un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România, pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. In 25 aprilie TVR cultural va ofera inregistrarea acestui program integral Liszt. Realizator Oana Drăgulinescu

Luni, 25 aprilie, ora 12,40
Viaţa lui Ioan Paul al II-lea (JOHN PAUL II – HIS LIFE – VATICAN – 2006)
Realizator Sandro Baldoni

Documentar. "Nu vă temeţi ! Deschideţi uşile lui Hristos ! Deschideţi măreţiei Sale graniţele statelor, sistemele economice şi cele politice, nemărginitele domenii ale culturii, civilizaţiei şi dezvoltării ! Nu vă temeţi ! Hristos ştie ce e înlăuntrul omului, numai El ştie !”

Cu aceste cuvinte îşi începea pontificatul Ioan Paul al II-lea…

Luni, 25 aprilie, ora 13,15
Formatia de muzica veche “Trei parale” – recital

Trei parale grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici. Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată cunoaştere a muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării. Îi stă alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), muzician cu o bogată experienţă în cântarea muzicilor vechi. Ceilalţi doi membrii ai formaţiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie). În demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi: expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical. Producător tv Valentina Băinţan

Luni, 25 aprilie, ora 14,00
Concert extraordinar The Silk Road Project la Bucureşti

Concertul prezentat la la Opera Naţională Română face parte din programul oferit de Festivalul George Enescu 2009 şi este un exemplu clar al versatilităţii membrilor ansamblului, fiind deopotrivă un program accesiv, educativ şi extrem de original. Îi veţi cunoaşte şi-i veţi iubi pe membrii ansamblului The Silk Road şi pe Yo-Yo Ma pe măsură ce le veţi auzi muzica, dar şi explicaţiile oferite pe parcursul concertului.

Membrii Ansamblului The Silk Road: Jeffrey Beecher, Nicholas Cords, Sandeep Das, Jonathan Gandelsman, Joseph Gramley, Colin Jacobsen, Kayhan Kalhor, Yo-Yo Ma, Shane Shanahan, Kojiro Umezaki, Wu Man, Wu Tong.

Programul concertului : Wu Tong – Zmeul Albastru, Shane Shanahan – Saidi Swing, Wu Tong – Zmeul Albastru, Suita “Drumul Mătăsii”: Improvizatie – Vânturi rătăcitoare, Kayhan Kalhor (arr. Ljova) – Munţii sunt departe, Rabih Abou – Khalil – Sulvasutra, Kayhan Kalhor – Orasul linistit Osvaldo Golijov – Air to Air.
Producător tv Claudia Spătărescu

Luni, 25 aprilie, ora 18,20
Vatican – cel mai mic stat al lumii (THE VATICAN: BEHIND THE SCENES OF THE WORLD’S SMALLEST KINGDOM – Italia-Vatican, 2003)
Realizator Robi Colangelo

Documentar. Spectatorul este plimbat prin culisele celui mai mic stat al lumii, prezentat prin imagini în premieră. Vaticanul: o naţiune de dimensiunea unui oraş mic, dar nu orice oraş, ci unul care atrage două milioane de vizitatori pe an şi ale cărui activităţi au ecou în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Totodată, este un miracol al tehnologiei, comunicaţiilor şi al artei contemporane, aflate în perfect echilibru cu tradiţia conservatoare.

Luni, 25 aprilie, ora 19,15
Nik Baertsch *Making of

În ideea de a aduna laolalta mai multe arte, Teatrul Național București a intițiat stagiunea "Parateatral". Prima artă care a pătruns în Casa actorilor a fost muzica însă nu oricare, ci muzica lui Nik Baertsch, un artist elveţian complex, compozitor și interpret totodată. Este o muzică minimalistă, care imbină elemente traditionale cu tehnici noi de compozitie, îmbină formule ale muzicii clasice cu parametrii care se regasesc în folcorul japonez, de care el se simte atras de ceva vreme. Muzica lui Nik Baertsch este cu certitudine una diferită, însă modul în care o construiește este unul aproape tradițional. Alege sa foloseasca pianul acustic, abordat însă dintr-o perspectiva complexă. Toate acestea si multe alte idei care il definesc pe muzicianul elvetian intr-un making of al evenimentului realizat de Claudia Spatarescu.

Luni, 25 aprilie, ora 20.45
Primul scâncet (LE PREMIER CRI – Franţa, 2007)
Realizator Gilles de Maistre

Documentar. Povestea noastră, a tuturor…
Poezie în imagini a celei mai frumoase şi insolite călătorii făcute vreodată pentru marele şi – acum – micul ecran: drumul de la naştere la primul scâncet, pe care-l scoatem imediat după ce venim pe lume.

În decursul a 48 de ore, se intersectează destinele mai multor femei – personaje reale de pe cinci continente – într-un moment unic pentru fiecare, dar şi universal: naşterea unui copil.

Luni, 25 aprilie, ora 22.30
Film: Invaziile barbare (LES INVASIONS BARBARES – Canada-Franţa, 2003)
Regia: Denys Arcand, Cu: Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Marie-Josée Croze

Comedie. Remy are puţin peste 50 de ani, e profesor de liceu la Montreal şi află că va muri în curând de cancer la ficat. Hotărât să-şi ia rămas-bun de la rude şi prieteni, el o caută pe fosta lui soţie, Louise, care – la rândul ei – îl cheamă de urgenţă acasă pe Sebastien, fiul lor instalat la Londra. Sebastien soseşte de urgenţă şi face imposibilul pentru a uşura suferinţa tatălui său, aducându-i la căpătâi pe toţi oamenii dragi din trecut, inclusiv fostele iubite.

Marti, 26 aprilie, ora 19,45
Concertele TVR Cultural Stradivarius 2010. Partea I.
Producător tv Oana Drăgulinescu

Marti, 26 aprilie, ora 22,30
Gala UNITER – ediţia 2011. Partea I, a II-a şi a III-a. Producător tv. Ruxandra Ţuchel

Bucuresti, 20.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *