free download 78 travel guides written by experts

Programe de Craciun la TVR Cultural

Concerte de muzică clasică sau pop, documentare în premieră, programe de desene animate şi filme pentru copii, filme clasice de referinţă, spectacole de balet celebre, ediţii speciale ale emisiunilor La porţile ceriului şi Remix se regăsesc în oferta de programe TVR Cultural pentru perioada 21-27 decembrie.
   
Sâmbătă, 22 decembrie, de la 23.00, TVR Cultural transmite Concertul Extraordinar de la Luxembourg, dirijor fiind celebrul Emmanuel Krivine. Luni, 24 decembrie, de la 19.55, la TVR Cultural veţi putea urmări Concertul Extraordinar de Crăciun susţinut de Ansamblul Instrumental Scaligero, realizat în scopuri de binefacere, pentru a oferi susţinere copiilor internaţi la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Repertoriul, pregătit special pentru această ocazie, va fi unul antrenant şi pe gustul întregului public, de la „Bărbierul din Sevilla" a lui Rossini, la „West side story" a lui Bernstein, până la muzica de film a lui Ennio Morricone şi va alterna cu faimosul Cor de Copii Radio, care va interpreta colide emoţionante. Un alt concert de muzică clasică şi poezie va fi Crăciun pentru toţi, spectacol înregistrat la Ateneul Român, pe care TVR Cultural îl va difuza pe 27 decembrie, de la 19.10. Alte concerte pe care nu trebuie să le rataţi: Renee Fleming (24 decembrie, ora 23.10), Nana Mouskouri (25 decembrie, de la 23.15), dar şi documentarele ilustrate cu muzică din belşug: Voci de neuitat – Maria Callas, un destin grandios (25 decembrie, ora 22.10), Fenomenul Queen (26 decembrie, ora 23.00).
   
În ediţia premergătoare Crăciunului, emisiunea La porţile ceriului vă propune o apropiere de două lumi ce par din ce în ce mai îndepărtate de noi: lumea magică a copilăriei petrecute în hotarul satului şi lumea tainică a poveştilor străvechi. „Şi cum o vorbă din batrâni spune că „atunci când nu se vor mai auzi colindele peste sat, se va găta lumea”, în ultima duminică a anului îi vom lăsa pe colindători să-şi facă datoria”, ne-a spus Grigore Leşe, gazda programului La porţile ceriului. Filmările pentru aceste două episoade au fost realizate în Gorj (Tismana), ţara Făgăraşului şi ţara de Sus a Moldovei (Rîşca).
   
La ediţia specială de Crăciun a emisiunii Remix (25 decembrie, de la 11.35), Doru Ionescu aduce Electro-Colinde, un concert filmat în 14 decembrie la Clubul Muzeul Ţăranului. Concertul a fost susţinut de un grup format din Vlaicu Golcea (electronice), Marta Hristea (voce), Oana Mariş (oboi), Electric Brother (chitară), DV Vasile (electronice), Daniel Ivaşcu (percuţie), VJ Casa Gontz.
   
Pe acelaşi tronson, de la ora 17.00, în fiecare zi, de luni până vineri (24-28 decembrie), TVR Cultural a pregătit câteva surprize pentru cei mici. Luni, 24 decembrie, este programată Crăiasa zăpezii, după povestea lui Hans Christian Andersen (cu: Juliet Stevenson, Patrick Stewart, Kenneth Welsh), marţi, de la aceeaşi oră, 17.00, copiii vor putea urmări, la TVR Cultural, desenul animat Fetiţa cu chibrituri, după povestea lui Hans Christian Andersen. Într-o seară de Crăciun, Emma, micuţa vânzătoare de chibrituri, adoarme singură sub stratul de nea şi visează… Miercuri, cei mici au întâlnire cu Scufiţa roşie, după povestea lui Charles Perrault. Joi, copiii vor putea urmări filmul muzical Condurul şi trandafirul, avându-i în distribuţie pe Richard Chamberlain, Gemma Davis, Annette Crosbie. Vineri, tot de la 17.00, este programat un nou film muzical pentru copii – Piele de măgar, cu o distribuţie de excepţie: Catherine Deneuve, Jean Marais, Jacques Perrin.
   
Documentarele Primul Crăciun în tranşee (de sâmbătă, 22 decembrie, ora 16.30) şi Cântecul gregorian vor aduce alte abordări ale sărbătorii Crăciunului decât cele clasice. Primul vorbeşte despre Crăciunul din 1914, când soldaţi germani, britanici şi francezi (în război fiind) au ieşit din tranşee şi au fraternizat, generând multe temeri superiorilor lor. Cel de-al doilea documentar, Cântecul gregorian (prima compoziţie muzicală pentru care s-a folosit o notaţie specifică – neume – în Occident), încearcă să creioneze istoria acestei compoziţii, ajutându-ne să-i descoperim dimensiunea spirituală, precum şi interesul artistic şi muzical pe care l-a suscitat.
   
Cenuşăreasa, baletul lui Serghei Prokofiev, în interpretarea companiei Baletele din Monte Carlo, deschide, la TVR Cultural, linia de spectacole de balet de la ora 18.00, care va continua cu Spărgătorul de nuci (luni, 24 decembrie) şi cu Lacul lebedelor (marţi, 25 decembrie).

Bucuresti, 20.12.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *