metalshow

„Profu’ de religie”. „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”

· Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, o producţie a Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova

Regia şi scenografia: Bobi Pricop
Distribuţia: Marian Politic, Dragoş Măceşanu, Romaniţa Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun
Echipa TVR
producţie: Cezarina Hărăbor, editor de imagine: Marius Rusitoru, director de imagine: Vlad Tănase, regizor muzical: Gabriel Scîrlet, regia tv: Gini Ignat, producător: Sînziana Miloşoiu.

Adevărul poate fi interpretat și manipulat în diverse feluri astfel încât sensul său devine relativ. Credința într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăți. La ora de religie, profesorul le cere elevilor să spună care este definiția adevărului; de aici pornește o adevărată dispută și controversă: una dintre eleve, Mara, cu o imaginație peste media clasei, susține că adevărul este relativ și că fiecare om își are adevărul său.

După ora de religie, când Mara nu a putut să-și impună punctul de vedere, o convinge pe una dintre colegele sale, Anca, de faptul că profesorul de religie a atins-o într-un mod necuviincios pe genunchi. Este felul în care un copil își ia revanșa împotriva autorității, plutind între fantezia personală și realitatea mistificată.

Profu de religie, TVR

Anca nu a văzut, de fapt, ce s-a întâmplat sau ce nu s-a întâmplat, dar se lasă manipulată de Mara să redea faptele povestite dirigintelui clasei. Familiile copiilor îngroașă confuzia, iar mass-media, din dorința de a da evenimentului propriu-zis un grad de veridicitate, va produce tulburări și confuzii în plus. Reacția adulților potențează negativ confuzia copiilor într-o lume în care adevărul și minciuna se subminează reciproc. Este războiul tuturor contra tuturor.

Program de difuzare*:
TVR Internațional, vineri, 19 iulie, ora 23:00 (ora României)
TVR Moldova: sâmbătă, 20 iulie, ora 12:00
TVR3: duminică, 21 iulie, ora 20:00

· „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” un teleplay după romanul omonim a lui Fănuș Neagu, pe TVR 1, luni, 22 iulie, la ora 22.10* (cu reluare duminică, 28 iulie, ora 15.30*, tot pe TVR1)

„Frumoşii nebuni cântă dragostea, libertatea şi răzvrătirea. Adică viaţa. Paginile scrise atunci se păstrează ca fumul în crestătura icoanelor potrivite sub candela Timpului. Sunt de zăpadă albastră, de Dunăre neistovită şi umblă-n ele sănii alungite de crivăţ, duhul legendelor şi al gerului care încleştează Bucureştii la margini de Orient şi lângă inima binecuvântată a tinereţii şi a femeilor” – Fănuș Neagu.

În distribuție: Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Alexandru, Ion Chelaru, Daniela Nane, Virgil Andriescu, Ovidiu Niculescu, Ion Pavlescu, Cornel Vulpe, Petrică Popa, Ion Matache, Nicolae Ifrim, Alexandrina Halic, Carmen Stimeriu, Eugen Mazilu, Victor Gafiuc, Doina Ghiţescu, Dana Nedelcu, Ştefan Mareş, Radu Gheorghe Zaharia, Dumitru Chesa.
Redactor Ioana Prodan
Decor: Virgil Popa
Costume: Nicoleta Petrovici
Muzica: Dani Constantin
Scenariul și regia: Constantin Dicu
(data premierei, 4 februarie 1998)

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *