cleaning show toamna top
Shadow

Profit First: Cum să-ți transformi afacerea dintr-un monstru devorator de bani într-o mașină de făcut bani

Mike Michalowicz
Editura ACT și Politon

Dacă v-ați gândit că drumul până la profit este foarte lung ori dacă aveți un business în care profitul este redistribuit către diverse cheltuieli, atunci e bine să citiți cartea lui Mike Michalowicz.

Autorul vine cu o abordare nouă care vă va permite să vă regândiți cheltuielile și profitul în firmă.

profit first recenzie mike michalowicz

“Am descoperit că dezvoltarea cea mai rapidă și mai durabilă se întâmplă în cadrul afacerilor în care profitul este o prioritate. Și nu pentru că banii câștigați ar fi investiți tot în respectivele afaceri; asta ar însemna că nu sunt cu adevărat profitabile, ci doar păstrează temporar banii (simulând profitul), după care îi cheltuiesc în neștire.

Sistemul Profit First declanșează o dezvoltare mai rapidă deoarece te determină să regândești importanța profitului. Când pui profitul pe primul loc, îți dai seama imediat dacă poți să suporți cheltuielile curente; dacă ești destul de eficient; dacă îți stabilești o marjă de eroare corectă. În cazul în care descoperi că nu îți poți plăti facturile după ce ai pus profitul pe primul loc, trebuie să acorzi atenție tuturor acestora aspecte și să te gândești cum ai putea să le remediezi.”

“Oamenilor le este greu să accepte ideea că pot avea profit imediat, li se pare un fel de scamatorie contabilă. Nu este așa (…). Dacă vei pune profitul pe primul loc, vei schimba fundamental modul în care îți administrezi afacerea. De fiecare dată când aud această întrebare, ofer un răspuns din perspectiva legii lui Parkinson: îți cheltui toți banii pe care îi ai la dispoziție, iar în vremurile grele tragi și de fiecare dolar ca să îți menții afacerea pe linia de plutire. Eu îți cer doar să pui profitului deoparte și să te descurci cu mai puțini bani. Ai mai făcut asta în trecut și ai găsit o cale. Gândește-te la această zicală: “Nimic nu se schimbă, dacă nu se schimbă nimic”. Dacă nu schimbi atitudinea în privința profitului, atunci nu vei avea profit niciodată.”

Profit First: Cum să-ți transformi afacerea dintr-un monstru devorator de bani într-o mașină de făcut bani arată că formula folosită de contabilitatea “clasică” și anume Vânzări-Cheltuieli=Profit nu funcționează și trebuie înlocuită cu o abordare comportamentală a contabilității: Vânzări-Profit=Cheltuieli.

Autorul explică în primul capitol de ce afacerea poate fi un devorator de bani, pentru ca apoi să prezintă principiile de bază ale sistemului Profit First. Urmează “Cum să implementezi sistemul Profit First în afacerea ta”, informații despre cum se evaluează o afacere, procente de alocare a banilor, detalii despre punerea sistemului în aplicare, lichidarea datoriilor, descoperirea unor bani ascunși în afacere, ultimele trei capitole prezentând tehnici avansate legate de Profit First, viața cu acest sistem și “cum să previi degradarea sistemului”.

Profit First: Cum să-ți transformi afacerea dintr-un monstru devorator de bani într-o mașină de făcut bani include numeroase exemple care dovedesc că sistemul funcționează. Informațiile sunt prezentate într-un mod prietenos, sfaturile practice, exemplele și studiile de caz făcând din carte un ghid ce poate fi adaptat și implementat ușor de oricine dorește să adopte acest sistem. Stilul relaxat, poveștile personale, dar și umorul prezent adesea fac lectura și mai ușoară și accesibilă.

Abordarea lui Mike Michalowicz nu este greu de pus în practică. Poate că ideea lui șochează la început, însă toți cei care își doresc o afacere care să aibă un profit substanțial încă de la început sau cât mai aproape de lansarea afacerii ar trebui să ia în calcul sistemul propus spre el și măcar să citească această carte și să afle cum funcționează.

Leave a Reply

Your email address will not be published.