free download 78 travel guides written by experts

Profesionisti de marca ai industriei cinematografice internationale

la Festivalul International de Film Experimental Bucuresti – BIEFF 2011

BIEFF 2011 countinua initiativa de a promova pe plan international tinerele talente, inițiativă ce a debutat cu succes anul trecut grație excelentei colaborări cu Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam si cu Festivalul International de Film Independent Lisabona. Anul acesta BIEFF este onorat din nou de prezența unor profesioniști de marca ai industriei cinematografice internaționale, atat in calitate de membrii ai Juriul Competiției Internationale cat si ca specialisti in cadrul seminariilor BIEFF 2011:

Sergio Fant, selecționerul de scurtmetraj al Festivalului Internațional de Film de la Veneţia, secțiunea Orizzonti – selectie dedicată cinema-ului contemporan inovativ. Prezenta domniei sale la Bucuresti este posibila datorita sprijinului generos oferit de Institutul Cultural Roman de la Venetia.

Hilke Doering, directorul Competitiei Internationale a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen. Hilke Doering este prezentă la București atat la membru al Juriului BIEFF, cat și în calitate de curator al Programului Special Oberhausen, difuzat în cadrul Festivalului Internațional de Film Experimental Bucuresti BIEFF 2011. Prezenta domniei sale este posibila datorita sprijinului generos oferit de Institutul Cultural Roman de la Berlin.

Marzena Moskal, membru în comitetul de selecţie al Quinzaine des Realisateurs – Cannes 2010 şi 2011 si coordonator al Festivalului Internaţional de Film Varşovia. Împreună cu Gaelle Vidalie, membru in acelasi comitet de selectie Quinzaine si jurat al primei ediții BIEFF, Marzena Moskal prezinta de asemenea Programul Special Quinzaine des Realisateurs în cadrul Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF 2011.

Tot în dublă ipostază vine la București și Juhani Alanen, Directorul Executiv al Festivalului International de Scurtmetraj Tampere si de 25 de ani in echipa aceluiasi festival. Este atat membru în Juriul Competiției Internaționale BIEFF 2011 cat si curator al Programului Special Tampere. Prezenta sa este posibila datorita sprijinului generos oferit de Ambasada Finlandei in Romania.

Anna Abrahams este Project Leader Programming în cadrul Eye Film Institute Netherlands, cea mai importanta instituitie destinata arhivarii, difuzarii şi distribuţiei producţiei contemporane de film experimental din Olanda. Anna Abrahams este de asemenea un regizor multipremiat de film experimental, lucrarile sale fiind fost prezentate în festivaluri de prestigiu, precum Rotterdam, Montreal, Marseille, Indielisboa, Jihlava, Huesca etc, si profesor de cinema la universităţile de arta din Haga, Rotterdam, Tilburg, Maastricht, Utrecht şi Amsterdam. Anna Abrahams este atat membru al Juriului BIEFF 2011 cat si reprezentant al EYE Film Institute Netherlans, oferind publicului bucurestean Programul Special Dutch Experimental Film and Visual Art, ce continua parteneriatul de succes initiat de BIEFF în 2010 cu cei mai importanti doi distribuitori olandezi de film experimental si arta vizuala, EYE Film Institute Netherlands şi Netherlands Media Art Institute. Prezenta Annei Abrahams la Bucuresti este posibila datorita sprijinului generos oferit de Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania.

Roxana Călinescu, membru al Juriului BIEFF 2011, este Expert pe Film la Institutul Cultural Român, unde coordonează Seara de Film la ICR, un program de mare succes care promovează tinerii regizori români, și este, de asemenea, selecționer și organizator al Festivalului Filmului European (organizat tot de ICR) si jurnalist de cinema, publicand interviuri despre film în săptămânalul cultural Dilema Veche.

Miguel Valverde, membru al Juriului BIEFF 2011, este unul dintre directorii şi curatorii Festivalului Internaţional de Film Independent Lisabona Indielisboa şi unul dintre membrii săi fondatori. A făcut parte din juriul mai multor festivaluri de film precum Uppsala, Cork, Brest, Barcelona etc, din juriul ICAM pentru Producţia de scurtmetraje şi mediu-metraje de animaţie şi este membru permanent al Comisiei ICA, ce decide asupra subvenţiilor acordate industriei naţionale de film din Portugalia. A participat ca expert în mai multe seminarii naţionale şi internaţionale despre scurtmetraj, promovare de film şi organizare de festivaluri de film. Prezenta domniei sale la Bucuresti este posibila datorita sprijinului generos oferit de Institutul Cultural Roman de la Lisabona.

Alaturi de membri juriului, BIEFF 2011 este onorat sa aiba ca invitati pe:

Tiziana Finzi, Director Artistic delegat, Director de Program şi membru în comitetul de selecţie al Festivalului de Film de la Locarno şi director şi curator al “Play Forward” (secţiunea arte vizuale a aceluiasi Locarno), pana in 2008, Director al Festivalului International de Film de la Miami, din 2008 pana in 2010; prezenta domniei sale la Bucuresti este posibila datorita sprijinului generos oferit de Institutul Cultural Roman de la Venetia.

si Rik Vermeulen, director artistic al Northern Film Festival Netherlands, director executiv al Festivalului International de Film Transilvania, membru al comitetului de selectie al Dutch Film Fund, profesionist de cinema cu peste 10 ani de experienta, colaborator al unor festivaluri prestigioase precum Rotterdam, Sarajevo si Varsovia. Prezenta domniei sale la Bucuresti este posibila datorita sprijinului generos oferit de Ambasada Regatului Tarilor de Jos.

Profesionistii mai sus mentionati vor participa de asemenea la seminarului intitulat: „SECRETELE PRODUCȚIEI ȘI DISTRIBUȚIEI DE FILM EXPERIMENTAL ȘI ARTĂ VIZUALĂ ÎN EUROPA”, platformă de întâlnire între reprezentanții acestor prestigioase festivaluri internationale de film, principalele structuri educationale romanesti din domeniu, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti si Universitatea Nationala de Arte, și studentii si profesionistii romani din film si arta vizuala. Seminarul reprezintă o ocazie de neratat pentru cineaștii din România de a intra in contact cu piața internațională de cinema experimental și artă vizuală. În cadrul seminarului, selecționerii festivalurilor de film din străinătate vor prezenta creatorilor români oportunitățile oferite de aceste festivaluri, iar artistii romani își vor putea promova în mod direct filmele către curatorii și distribuitorii mai sus menționați. Seminariile sunt deschise tuturor regizorilor si artistilor vizuali romani, indiferent de genul în care creează și de experiență. În același timp, departamentele de film și artă vizuală ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București și Universității Naționale de Artă le vor prezenta distinșilor invitați cele mai recente producții studențești, stabilindu-se astfel o platformă esențială de colaborare între principalele instituții de artă vizuala și film din România pe de o parte și aceste prestigioase festivaluri și distribuitori pe de altă parte.

Prima platformă online dedicată în exclusivitate filmului experimental si artei vizuale, INSTANT CINEMA, proiect conceput de EYE Film Institute Netherlands, va fi prezentata in cadrul celui de-al doilea seminar BIEFF 2011: INSTANT CINEMA oferă artiștilor, muzeelor și instituțiilor „spații de proiectie” în care isi pot prezenta operele, colecțiile și conceptele curatoriale. Astfel, portalul va conține deopotriva lucrari de referinta ale secolului 20 in acest domeniu și cele mai recente producții experimentale și va reprezenta un spațiu extrem de important destinat schimbului de idei. În viitorul apropiat, acest proiect promite să joace un rol extrem de important pe plan internațional in popularizarea cinemaului experimental și artei vizuale. Va oferi distribuitorilor, curatorilor și criticilor de film români, pe toată durata anului, accesul la producții internationale de referinta in domeniu. Totodată, INSTANT CINEMA va oferi artistilor români posibilitatea de a se alătura acestei platforme internationale, de a-și expune lucrările, alături de cele ale artistilor din intreaga lume.

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc în perioada 17 – 20 noiembrie, la Cinema Scala.

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF este organizat de Asociatia Cultura si Imagine.

Sustinut de: ARCUB, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, British Council, JTI.

Parteneri institutionali: UNATC, UNArte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Romania Film, Institutul Cultural Roman, Ambasada Finlandei, Centrul Ceh, Fundatia Konrad Adenauer, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Polonez, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Finnish Film Foundation, Institutul Cervantes, Ambasada Republicii Koreea

Sponsori: Abis Studio, Jameson, DHL, Noumax, Illy, DACIA, SCPA Witzman & Asociatii, EVEREST Tipografie, Kodak CineLabs Romania, ALLTUR, Hotel Moxa, La Mama, Lente Cafe, Club Spice, Design Forge, Kulturhaus

Parteneri Media: TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, Cinemagia, anzisoft, Cinemarx, Modernism.ro, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, Filmetari, HBO, Apropo.ro, Veiozaarte.ro, Art Act Magazine, Liternet.ro, tilllate.com, hipmag.ro, 121.ro, Studentie.ro, Zoom, Tataia, Raluk.ro, Hotcity.ro, Urban,ro, Port.ro, Kamikaze, aldmovieland.blogspot.com

BIEFF e pe facebook, youtube, vimeo, twitter, tumblr, mubi si pe multe alte canale social media:

https://www.facebook.com/bucharest.expiff
//www.youtube.com/user/bieffromania
//vimeo.com/bieffromania
https://twitter.com/bieff_romania
//bieff.tumblr.com/
//mubi.com/users/426525

Bucuresti, 14.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *