metalshow

Proceduri de recrutare imbunatatite ale UE, adresate studentilor si absolventilor de elita

ai Europei

Miercuri, 16 martie, va fi lansată cea de a doua campanie anuală de recrutare a UE pentru cariera de „administrator”, campanie ce își propune să atragă participarea celor mai buni candidați din întreaga Europă pentru a lucra în domenii precum drept, economie și elaborarea de politici. În vederea atragerii persoanelor celor mai talentate să lucreze în instituțiile UE, Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) va accepta, pentru prima dată, candidaturi şi de la studenții în ultimul an al primului ciclu de studii universitare, permiţând UE să poată concura cu principalele structuri de recrutare din sectoarele public și privat.

O altă schimbare intervenită în procedura de selecție din acest an se referă la faptul că o parte esențială a procesului de evaluare va fi acum disponibilă în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE. Ca dovadă a angajamentului instituțiilor UE în beneficiul multilingvismului, candidații vor putea, pentru prima dată, să susțină testele de raționament verbal, numeric și abstract în limba lor maternă. Această schimbare este importantă în special pentru că toate procedurile principale de selecție ale UE sunt deschise cetățenilor tuturor celor 27 de state membre.

Vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru relații interinstituționale și administrație, dl Maroš Šefčovič, a salutat aceste schimbări, intervenite ca urmare a modernizării de mare anvergură a procedurilor de selecție, care a avut loc în 2010, și a declarat:

„Instituțiile UE oferă cariere care ar trebui să figureze pe primele poziții în listele cu locuri de muncă pe care și le doresc europenii talentați. Sunt încântat să constat că, datorită acestor noi schimbări, ne putem adresa celor mai buni studenți de pe întregul continent și că, datorită noilor teste multilingve, ne putem respecta într-o și mai mare măsură angajamentul pentru o Uniune Europeană multilingvă, în care atât limbile, cât și talentul, pot traversa frontierele cât mai ușor posibil.”

Altă schimbare introdusă în 2011 este separarea candidaturilor depuse de tinerii absolvenți de cele depuse de persoanele cu experiență profesională, ceea ce va permite persoanelor care au cel puțin șase ani de experiență în domeniu să fie recrutate într-un grad superior.

Dl Yves Quitin, președinte al consiliului de administrație al EPSO și director general de personal în cadrul Parlamentului European, a salutat lansarea noii proceduri de selecție și îmbunătățirile suplimentare aduse:

„Este un lucru foarte bun pentru noi toți, cei care lucrăm în instituții, ca procedurile de selecție a funcționarilor UE să continue să se îmbunătățească și să evolueze. Sunt deosebit de mulțumit de faptul că vom putea recruta candidați în două grade diferite, întrucât instituțiile UE au nevoie de o gamă largă de personal, atât absolvenți entuziaști, cât și persoane cu câțiva ani de experiență profesională. Dorim ca personalul nostru să fie reprezentativ pentru întreaga calitate și diversitate a populației europene.”

Aceste schimbări aduc noi îmbunătățiri reformării radicale operate cu succes de EPSO în 2010. Aceasta din urmă a introdus un ciclu anual al principalelor proceduri de selecție, perioadele de înscriere devenind astfel mai previzibile pentru candidații interesați, și a pus un accent mai puternic pe competențe și calificări.

Ultima îmbunătățire esențială a constat în accelerarea ritmului și sporirea eficienței procesului de înscriere, ceea ce a permis derularea unor proceduri de selecție de mare anvergură în doar 10 luni, în loc de 2 ani potrivit sistemului anterior, iar procedurile de mai mică anvergură au fost reduse la 6 luni.

David Bearfield, directorul EPSO, a declarat: „Personalul EPSO este mândru de rezultatele obținute în ultimul an, care vor contribui la îmbunătățirea experienței candidaților, precum și la capacitatea instituțiilor de a atrage candidații cei mai talentați. Cu toate acestea, nu ne putem mulțumi cu succesele obținute, întrucât aceste îmbunătățiri majore (dar și schimbările de mai mică amploare, precum deschiderea mai multor centre de testare în întreaga lume și testele de autoselecție pentru candidați) demonstrează că suntem hotărâți să continuăm modernizarea și dezvoltarea.”

Obiectivul global al procedurii de selecție din 2011 va fi de a identifica aproximativ 300 de candidați care vor fi selecționați să servească interesele a peste 500 de milioane de cetățeni din întreaga Europă, în calitate de funcționari UE.

Candidații interesați pot obține mai multe informații și se pot înscrie online pe pagina de internet //www.eu-careers.eu/. Perioada de înscriere se va încheia la data de 14 aprilie 2011, la orele 12.00 CET (ora Bruxelles‑ului).

Bucuresti, 14.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *