Prin deșert spre libertate. Fuga mea din Coreea de Nord

Eunsun Kim, Sebastien Falletti
Editura Corint

România a trecut printr-un regim totalitar și cei care au astăzi aproximativ 40 de ani l-au cunoscut destul de bine. Acțiunea din “Prin deșert spre libertate. Fuga mea din Coreea de Nord” începe la jumătatea anilor ’90, perioadă în care a existat o mare foamete in Coreea de Nord, într-o sufragerie unde o mamă și cele două fete ale sale își așteaptă moartea. Mezina își scrie chiar testamentul. Dar mama alege, în ultima clipă, să nu cedeze. Deși fusese adepta sistemului (de aceea ajunsese să se bazeze doar pe rații și, în consecință, să moară de foame), își dă seama, după ce soțul moarte din cauza foametei, că trebuie să plece din țară pentru ca ea și copiii ei să supraviețuiască.

Autoarea cărții este mezina familiei, iar volumul se concentrează pe cei 11 ani de chinuri, perioadă în care au încercat să scape din Coreea de Nord. De ce așa de mult pentru o familie care trăia într-o provincie aproape de granița cu China? Pentru că nimic nu este așa de ușor cum s-ar putea crede.

Mama reușește să plece și, cu greu, să ajungă, cu fetele, în China. Dar aici urmează o perioadă de abuzuri și chin, iar după o perioadă, deși femeia era măritată cu un chinez, sunt trimise înapoi în Coreea de Nord. „Într-o dimineață, au venit gardienii și ne-au luat ca să ne ducă la Chongjin ca pe niște vite. De acolo, urma să fim transferate la închisoarea din Eundeok. Ne întorceam de unde plecaserăm. Atât de umilitor era să fim trimise în orașul de baștină al bunicilor, de parcă am fi fost niște criminale! Cum trebuia să ne așteptăm să fim tratate în acea închisoare? Iată-ne înapoi, după aproape patru ani de când fugiserăm, numai că în postura de delincvente.” (p. 107)

 Prin deșert spre libertate

Dar mama nu se lasă. Cele trei reușesc să scape din nou, însă mai este mult până să ajungă în Coreea de Nord. Încercări incredibile le mai așteptau (le veți descoperi citind cartea).

Autoarea dorește ca amintirile sale să reuşească să îi facă pe oameni să afle mai multe despre adevărata realitate din Coreea de Nord, despre dificultăţile oamenilor de acolo. Eunsun Kim şi-ar dori să vadă ţara eliberată de dictatură, dar nu are cum să facă acest lucru singură. De aici şi dorinţa de a deştepta conştiinţa globală şi de a populariza situaţia de acolo.

“Prin deșert spre libertate. Fuga mea din Coreea de Nord” este o poveste care va face orice cititor să considere că problemele sale sunt minore prin comparaţie cu ce trăiesc alţii; este o carte-document despre o realitate contemporană. Este o carte despre speranţă (autoarea îşi doreşte să poată revedea satul în care s-a născut) şi despre supravieţuire, despre sacrificiu şi libertate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *