metalshow

Primele de Craciun si criza economica: angajati sceptici, angajatori inca generosi

In contextul actualei crize economice tot mai multi angajati sunt sceptici in ceea ce priveste recompensarea lor de catre angajatori, cu ocazia Sarbatorilor de iarna.

Un ultim sondaj efectuat pe BestJobs.ro, pe un esantion de 8000 utilizatori activi, a relevat faptul ca asteptarile romanilor, in ceea ce priveste perioada Sarbatorilor de iarna, au scazut dramatic, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Daca anul trecut peste 53% dintre romani se asteptau sa fie rasplatiti de Sarbatori cu o prima sau un bonus, in acest an doar un procent de 20% a aratat aceeasi incredere.

Peste 63% din angajati considera criza economica actuala ca fiind un impediment major pentru angajatorii care alta data erau mai generosi in aceasta perioada a anului.

De partea cealalta a baricadei, managerii si responsabilii HR sunt mult mai increzatori, peste 49% dintre acestia afirmand ca sunt dispusi sa ofere de Craciun o prima sau un bonus angajatilor, in timp ce numai un procent de 23% a afirmat ca actualul context economic nu permite astfel de cheltuieli.
Cresterea interesului companiilor pentru potentialul uman intern este o solutie mai eficienta ca si costuri si mai putin riscanta pentru departamentele de HR, in conditiile crizei economice. Aceasta tendinta reiese si din planurile referitoare la bonusurile/primele de Craciun pe care numerosi angajatori vor continua sa le acorde in luna Decembrie a acestui an.

Sondajul cu intrebarea "Ce sunteti dispusi sa oferiti angajatilor dvs de Craciun, in conditiile economice actuale?" a fost efectuat pe un esantion de 100 companii angajatoare, in perioada 1 – 30 noiembrie 2008 si a avut urmatoarele rezultate:

1. o prima sau un bonus – 49,5%
2. un cadou – 12%
3. o petrecere – 13,5%
4. o felicitare – 2%
5. contextul economic actual nu permite astfel de cheltuieli – 23%

Sondajul cu intrebarea "De Craciun, ce crezi ca vei primi din partea companiei?", a avut urmatoarele rezultate in randul angajatilor:

1. o prima sau un bonus – 20%
2. un cadou – 5,8%
3. o petrecere – 3,7%
4. o felicitare – 2,5%
5. nu cred ca voi primi ceva considerand situatia economica actuala – 68%

"Criza economica atrage schimbari majore ale politicilor de HR din cadrul companiilor. In conditiile unor bugete de recrutare restranse, atentia angajatorilor se orienteaza catre o mai buna gestionare a resurselor proprii. Nu ar trebui pierdut din vedere faptul ca actuala criza economica aduce cu ea si oportunitati pentru departamentele HR care ar trebui sa se orienteze in acest moment catre atragerea resurselor umane de cea mai buna calitate, asfel creand conditiile unei accelerari intense odata ce climatul economic revine la normal", declara Nagy V. Andras, BestJobs Manager.

Bucuresti, 04.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *