free download 78 travel guides written by experts

Prima zi din seria licitatiilor Artmark din aprilie aduce capodopere

din colectii importante si creatii esentiale ale ultimelor cinci decenii

Pe data de 10 aprilie, Artmark organizează încă un eveniment special, care le propune colecţionarilor şi investitorilor trei tematici incitante. Parte din sesiunea de licitaţii pregătită pentru luna aprilie, seara de marţi aduce în prim plan opere de artă românească majoră, provenind din colecţii de renume, semnate de Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, Dumitru Ghiaţă, Eustaţiu Stoenescu, dar şi creaţii ale figurilor centrale Postmodernismului românesc, cum ar fi Corneliu Baba, Horia Bernea, Ştefan Câlţia, Ion Pacea sau Constantin Piliuţă.

Dintre operele de primă importanţă ale Licitaţiei „25 de Capodopere din Colecţii Importante”, cu care începe prima seară de licitaţii Artmark din aprilie, se remarcă o pictură realizată de Theodor Pallady. „Debarcader pe Sena” a făcut parte din Colecţia Marie Jeanne (Diamandy) şi Nicolae Bastaki, în anii ’80 fiind confiscată de autorităţi şi expusă timp de două decenii la Muzeul Municipiului Bucureşti. Opera a fost restituită moştenitorilor în 2008. Valoare sa estimativă este de 40.000 – 75.000 €.

Cu o provenienţă la fel de aleasă este şi pictura „Port în Bretania”, semnată de Iosif Iser. Acesta a făcut parte din colecţia Hurmuz Aznavorian, care însuma peste 300 de lucrări de artă esenţiale, reprezentative pentru pregătirea şi intuiţia colecţionarului, de profesie avocat şi atestat ca expert în artă. Iser semnează nu mai puţin de cinci picturi incluse în această licitaţie, cea mai valoroasă reprezentând un peisaj franţuzesc realizat în 1934, ultimul an de ședere al artistului la Paris. Preţul estimativ este cuprins între 4.000 – 8.000 €.

Gheorghe Petraşcu este autorul picturii „Toledo. Puente Alcantara”, estimată la valoarea de 22.000 – 36.000 €. Datată 1929, opera se înscrie în marea galerie de imagini inspirate de peisajele pitoreşti ale Spaniei, o destinație populară în rândul marilor pictori interbelici. Această lucrare face parte dintr-o importantă colecție de artă postmodernă şi contemporană din Bucureşti, alcătuită de avocat Aurel Vladimir Diaconu.

După performanţele înregistrate în ediţia de la începutul acestui an, Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană aduce o nouă selecţie de peste 60 de opere ale celor mai cunoscuţi artişti români ai ultimelor cinci decenii. Lucrări de artă investigând teme curente, ce rezonează cu sensibilităţi actuale, sunt oferite şi de această dată spre vânzare la preţuri accesibile.

Corneliu Baba este autorul picturii „Studiu pentru Concert de violoncel”, care porneşte în licitaţie la o valoare estimativă cuprinsă între 600 – 900 €, în timp ce Viorel Mărginean semnează o altă operă accesibilă, peisajul „Primăvară la Cenade”, estimată la 500 – 850 €. În oferta licitaţiei se află de asemenea o pictură de Constantin Piliuţă, „Peisaj de iarnă”, la o valoare estimativă situată între 700 şi 1.200 €.

Vedeta Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană este o creaţie a unuia dintre pilonii artei contemporane româneşti, Alexandru Ciucurencu. Pictura „Natură statică cu flori şi pensule” (ulei pe carton 52,5 × 72 cm) face parte din ultima perioadă a creaţiei lui Ciucurencu, anii ’70 şi este estimată între 9.000 – 16.000 €.

În perioada 10 – 11 aprilie, vor avea loc alte patru licitaţii la Athénée Palace Hilton din Bucureşti: prima zi va mai cuprinde Licitaţia de Sculptură şi Mobilier de Grădină, iar ziua următoare, Licitaţia de Art-Nouveau, Romantism & Biedermeier, Licitaţia de Vinuri rare şi Licitaţia „Militaria şi Antichităţi”.

La sediul Artmark din Palatul Cesianu – Racoviţă, operele pot fi admirate în expoziţia deschisă gratuit, în perioada 3 – 9 aprilie, între orele 11.00 – 21.00.

Bucuresti, 03.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *