bucharest tech week 2021

Prima licitatie de arta pe litoral

Lucrări în valoare de 500. 000 de euro ale pictorilor români scoase la licitaţie

Pallady, Luchian, Grigorescu şi Băncilă sunt doar câteva dintre numele artiştilor ale căror opere vor fi scoase spre vânzare. Intitulată „Orientalism”, licitaţia organizată de Casa Artmark va prezenta colecţionarilor peste 60 de lucrări semnate de pictori români, estimate la o valoare totală de aproximativ 500.000 de euro.

Orientalismul este o temă care se regăseşte în lucrările pictorilor din întreaga lume. Ea a fost preluată şi de către artiştii români, înflorind o dată cu descoperirea Dobrogei, a Mangaliei, a Balcicului şi a altor zone de la malurile Mării Negre. Impresioniştii, în mod special, au fost cei fermecaţi de exotismul oamenilor, locurilor şi tradiţiilor de aici, pe care le-au surprins în picturile lor.

Multe dintre aceste lucrări vor fi scoase pe 17 iulie la licitaţia organizată de Casa Artmark la celebrul Hotel de 5 stele Vega din Mamaia. Cele mai aşteptate tablouri, de această dată pe tema orientalismului, sunt cele semnate Theodor Pallady, Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Tonitza şi Lucian Grigorescu. Vedeta licitaţiei este lucrarea Natură statică cu narghilea a lui Theodor Pallady, o capodoperă a artistului român estimată la o valoare ce depăşeşte 75.000 de euro. Pictura portretizează atmosfera relaxată şi meditativă, tradiţional orientală, a fumatului din narghilea. Valoarea sa este cu atât mai importantă cu cât orientalismul a fost o temă extrem de rar abordată de Pallady.

Iubitorii de artă din România au posibilitatea de a-şi întregi colecţiile cu o serie de alte lucrări celebre: Evreul, semnată Ştefan Luchian, Interior oriental, semnată Alexandru Satmary, în care Claudia Millian Minulescu a pozat ca model sau Uliţa Dobrogeană, semnată Lucian Grigorescu.

Cele peste 60 de lucrări scoase la vânzare abordează tema orientalismului, de aceea licitaţia va avea loc la Mamaia, într-un spaţiu cât mai apropiat de cele care i-au inspirat pe autorii operelor. Chiar şi aşa, iubitorii de artă pot admira tablourile între 9 iulie – 11 iulie, în cadrul expoziţiei organizate de Artmark la Centru Cultural ArtSociety din Bucureşti. Picturile vor pleca apoi spre Constanţa pentru o expoziţie pregătită între 13 iulie – 14 iulie la Muzeul de Artă din Constanţa, după care vor fi scoase la vânzare şi vor intra în colecţii particulare.

Arta, cea mai profitabilă piaţă de investiţii

Piaţa românească de artă atrage tot mai mulţi investitori care caută cea mai sigură variantă investiţională. Statisticile au demonstrat că în vreme de recesiune, pieţele de investiţii tradiţionale au avut de pierdut puncte importante din cifra profiturilor. Singura industrie care a înregistrat întotdeauna randament a fost arta. Pe piaţa românească, conform indexului Artmark, randamentul anual a rămas constant în ultimii 15 ani la 27,4%. Aşadar, mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiţiei în aur, terenuri ori valori mobiliare.

Bucuresti, 05.07.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *