free download 78 travel guides written by experts

Prima etapa a campaniei „Romania prinde radacini” s-a incheiat in judetul Bacau

Demersul ecologist iniţiat de Realitatea TV va continua în următorii cinci ani

    Cea de-a treia zi a campaniei de împădurire „România prinde rădăcini”, iniţiată de Realitatea TV, a adunat joi, 30 octombrie, lângă localitatea buzoiană Comăneşti, peste două mii de voluntari, printre care şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. Aceştia au plantat puieţi de brad, paltin şi pin pe un teren de cinci hectare. Acţiunea a marcat finalul primei etape a programului de împădurire, demersul urmând să continue la primăvară, cu noi acţiuni de plantare de arbori.

    „România prinde rădăcini” este cea mai mare operaţiune de împădurire realizată cu ajutorul voluntarilor şi se va desfăşura şi în următorii cinci ani. La apelul televiziunii de ştiri au răspuns oameni simpli, de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, de la profesori, preoţi sau jandarmi până la artişti, sportivi şi politicieni. Joi, la Comăneşti, au fost prezenţi şeful Guvernului, dar şi Doina Melinte, Luminiţa Anghel, Ionuţ Iftimoaie, Paul Victor Dobre, Daciana Sârbu, Titus Corlăţean, Relu Fenechiu, Raluca Turcan, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett. Ei se alătură astfel celorlalte personalităţi care au participat în primele două zile ale campaniei: Traian Băsescu, Gheorghe Flutur, Elena Udrea, Sulfina Barbu, Mona Nicolici, Draga Olteanu Matei, Alexandru Arşinel, Sofia Vicoveanca, Constantin Lăcătuşu, Adrian Porumboiu, Gheorghe Ştefan. Toţi cei care au plantat arbori au devenit proprietari simbolici ai acestora, marcându-i cu placuţe personalizate.

    Proiectul „România prinde rădăcini” este o iniţiativă a postului Realitatea TV susţinută de Petrom şi realizată în parteneriat cu Romsilva şi Mai Mult Verde, cu sprijinul consiliilor locale şi judeţene din zonele vizate. Numărul total al voluntarilor care au participat la cele trei zile din prima parte a acţiunii de plantare, peste 5.000, a depăşit estimarile organizatorilor. Oamenii au sădit aproximativ 100.000 de arbori pe suprafeţe de câte cinci hectare din raza localităţilor Udeşti – judeţul Suceava (pe 28 octombrie), Doljeşti – judeţul Neamţ (29 octombrie) şi Comăneşti – judeţul Bacău (30 octombrie). Cele trei destinaţii au fost selectate pentru că au fost afectate de inundaţii, iar una dintre principalele cauze ale acestor inundaţii a fost defrişarea necontrolată, potrivit specialiştilor.

    Cele mai importante momente din cele trei zile de plantare au fost transmise în direct la Realitatea TV în cadrul unor ediţii speciale realizate la faţa locului şi coordonate de Mihai Tatulici, însumând aproximativ 360 de minute de emisie.

    Programul de împădurire iniţiat de Realitatea TV urmăreşte să atragă reacţii similare şi din partea autorităţilor, cu sprijinul societăţii civile, pentru a regenera astfel fondul forestier naţional, decimat de tăierile abuzive de copaci.

    „România prinde rădăcini” face parte din campania „Realitatea Caţavencu instaurează Cod Verde”, o campanie de responzabilizare socială a grupului de presă prin care se încearcă atragerea atenţiei cuvenite din partea societăţii româneşti asupra problemelor de mediu.

Bucuresti, 31.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *