free download 78 travel guides written by experts

Prima colectie de picturi de Nicolae Grigorescu scoasa la vanzare

joi, 20 octombrie, in cadrul Licitatiei de Toamna Artmark

Nu mai puţin de cinci opere aparţinând lui Nicolae Grigorescu vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitaţiei de Toamnă organizate de Casa Artmark. Prezenţa tablourilor lui Grigorescu într-un număr aşa de mare reprezintă o noutate absolută pentru piaţa de licitaţii din România. De altfel, valoarea pictorului român a fost recunoscută şi în străinătate, tablouri ale sale fiind recent licitate la prețuri în creștere la Londra sau New York.

Cinci tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, reprezentând peisaje, portrete sau, rarisim pentru artist, naturi statice, vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitaţiei de Toamnă organizate de Casa Artmark, joi, 20 octombrie. Toate aceste 5 tablouri au prețuri de pornire în licitație extrem de tentante, de aproximativ 10% din prețurile de adjudecare obținute de opere similare în ultimele licitații de artă.

Valoarea pictorului român este recunoscută şi în străinătate, un splendid "Car cu boi", semnat de Nicolae Grigorescu, fiind una dintre vedetele Licitaţiei de Pictură Europeană organizată de vestita Casă Bonhams la New York, luna aceasta. Valoarea operei este estimată între 100.000 – 150.000 de dolari, fiind a doua cea mai scumpă operă în licitație, respectiv figurând pe coperta a 2-a a catalogului de licitație Bonhams. Anul acesta, tot Casa Bonhams a vândut, la Londra, o altă versiune, miniaturală, a celebrului "Car cu boi", cu suma de 31.200 de lire sterline, estimat inţial la 4.500 – 6.800 de euro.

Printre lucrările semnate Nicolae Grigorescu, prezente la Licitaţia de Toamnă, se numără „Târg la Rucăr” (est. 20.000 € – 40.000 €) şi „Grota pescarilor la Granville” (est. 25.000 € – 45.000 €) care provin din colecţia dr. Alexandru Obregia, medic psihiatru şi profesor universitar, al cărui nume se leagă de fondarea primului spital de neuropsihiatrie. Medicul personal al lui Grigorescu în ultimii ani din viaţa pictorului, Obregia era şi unul dintre colecţionarii operelor sale, alături de alte personalităţi ale culturii româneşti care i-au înţeles de timpuriu valoarea, precum Mihail Kogălniceanu sau Alexandru Vlahuţă.

„Natură statică cu mere roşii” (est. 25.000 € – 45.000 €) a aparţinut Mariei Danciu, soţia pictorului. Deşi au trăit împreună 18 ani şi au avut un copil, Gheorghe, recunoscut de Grigorescu, pictorul nu s-a căsătorit cu Maria Danciu decât pe patul morţii, la momentul redactării testamentului, 20 iunie 1907.

Mărturie a unor vremuri de mult trecute, „Bordei în pădurea de pe Plaiu” (est. 35.000 € – 65.000 €) prezintă vechiul sălaş băştinaş, tipic populaţiilor transhumante, pictat de Grigorescu în maniera peisajului câmpenesc.

Portretele evreilor ocupă un loc însemnat în opera lui Grigorescu. Prezent la licitaţie va fi „Portreul unui evreu galiţian” est. 40.000 € – 80.000 €). Expoziţia loturilor scoase la vânzare poate fi vizitată începând de sâmbătă, 15 octombrie, până în seara evenimentului (joi, 20 octombrie), între orele 11.00 – 21.00, la Hotelul Radisson Blu, în foaierul Sălii Atlas, de la etajul I.

Bucuresti, 17.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *