metalshow

Prima casa pasiva din Romania va fi construita cu YTONG

· Casa Pasivă Politehnica Bucureşti va avea un consum anual pentru încălzire/răcire sub valoarea de 15 kWh/m2/an

Xella Ro, liderul mondial în bca, producător al blocurilor de zidarie YTONG, este anul acesta partener activ al iniţiativei Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) în construirea primei case pasive certificate din România. Casa Pasivă Politehnica Bucureşti, situată în incinta Universităţii Politehnice Bucureşti şi proiectată pe o suprafaţă de 160 mp, pe sistem P+1, urmează să fie finalizată până la finele anului 2010.

“Ytong a acceptat o nouă provocare în 2010: o casă care consumă puţin mai mult decât un bec, dar oferă randament şi confort la nivel maxim, folosind surse de energie clasice şi/sau regenerabile. Având în vedere că pe primul plan în filosofia noastră se află eficienţa energetică şi componenta ecologică, Ytong merge în direcţia unui viitor dictat de investiţii în inovaţie şi în standarde ridicate de performanţă în construcţii”, a declarat Marius Dragne, Marketing Manager Xella Baustoffe South-East Europe (BG-HU-RO).

Casa pasivă este acea construcţie pentru care factorul decisiv este eficienţa energetică. În cazul acestui gen de clădire vorbim, în primul rând, despre economii de energie de până la 90% în comparaţie cu un proiect convenţional şi reducerea emisiilor de CO2, astfel încât impactul asupra mediului să fie minimizat.

Condiţiile de construire şi atestare ale Casei Pasive Politehnica Bucureşti includ respectarea standardelor de etanşeitate, împreună cu un sistem “verde” de asigurare a climatului interior şi garanţia unor costuri scăzute ale construcţiei. În acelaşi timp, s-au luat în considerare caracteristicile de eficienţă termică şi difuzia la vapori foarte bună, toate aceste calităţi fiind specifice Ytong.

“Ytong a fost ales ca soluţie care să poată îmbunătăţi proiectul iniţial printr-un coeficient mai bun la difuzia de vapori, garantând o rezervare de potenţial energetic.

Ca şi partener al proiectului, Ytong a pus la dispoziţie cantitatea de zidărie necesară, împreună cu adezivul Ytong în pat subţire, care asigură o zidărie cu schimburi termice minime faţă de mediul extern. Urmând regula general aplicată pentru orice şantier unde se foloseşte Ytong, am oferit şi aici sprijin tehnic, demonstraţii şi consilierea necesară desfăşurării în condiţii optime a construcţiei. Soluţia rezidenţială Ytong folosită pentru acest proiect este varianta Clasic, adaptată cerinţelor specifice proiectului de casă pasivă“, a specificat Mircea Sibana, Product Manager, Xella Ro.

Consumul unei case construite după conceptele arhitecturale obişnuite ajunge la valori cuprinse între 200-240 kwh/m2/an. Noile cerinţe generale de performanţă energetică a clădirilor de Clasa A încearcă un consum general sub 70 kwh/m2/an. În aceste condiţii, casa pasivă ajunge la un consum general sub 15 kwh/m2/an pentru încălzirea ambientală.

Reprezentantul ISPE – coordonatorul proiectului "Case Pasive adecvate condiţiilor climatice din România" şi membru în cadrul reţelei europene de promovare a casei pasive PASS-NET a declarat: “Specialiştii implicaţi în realizarea acestui proiect vor demonstra că parametrii tehnici ai blocurilor YTONG vor contribui la limitarea consumului de energie pentru încălzire/răcire sub valoarea de 15 kWh/m2/an, pentru respectarea criteriilor conceptului de Casă Pasivă”.

Datorită standardelor foarte ridicate de construcţie ale Casei Pasive, certificarea ei se va face de către “Passivhaus Institute” – Germania, institutul fondator al acestui concept. Detaliile de execuţie şi materialele folosite urmăresc să respecte integral principiile eficientizării consumurilor de exploatare în condiţiile specificului climatic din România.

Iniţiativele de construire a clădirilor pasive sunt mult mai prezente în alte state europene. În Germania, de exemplu, s-au construit până în prezent peste 8000 de case pasive, în timp ce în Austria există peste 1500 de astfel de clădiri.

Casa Pasivă Politehnica Bucureşti va găzdui seminarii şi conferinţe şi va fi deschisă publicului pentru vizitare.

Bucuresti, 06.07.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *