free download 78 travel guides written by experts

Preventia si depistarea leucemiei

Prevenţie

Medicii susţin că nu există o modalitate concretă de a te feri de leucemie. Desigur, este recomandată o expunere cât mai mică la factotii de risc ( radiaţii, chimioterapie, substanţe toxice etc.).

Pe de altă parte, majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu leucemie nu au fost supuşi la niciunul dintre factorii de risc comuni.

De aceea, în cazul leucemiei, singurul lucru pe care o persoană îl poate face este să se prezinte la medic pentru investigaţii din primele momente în care suspectează că manifestă simptomele specifice.

Simptome

– cefalee (durere de cap) puternică şi cronică
– anemie
– oboseală cronică şi astenie
– febră mare
– transpiraţie nocturnă abundentă
– infecţii frecvente şi inexplicabile
– splină mărită, care provoacă dureri în partea stângă a abdomenului
– apariţia unor noduli la nivelul gâtului, axilei sau canalului inghinal
– simptomele asemănătoare gripei
– greaţă
– sângerări gingivale sau rectale
– apariţi inexplicabilă a unor vânătăi pe corp
– lipsa poftei de mâncare şi scăderea drastică în greutate

Desigur, simptomele leucemiei, care vin în principal din slăbirea sistemului imunitar, sunt destul de comune şi pot constitui cauze ale unor alte afecţiuni, mai puţin grave.

Totuşi, dacă toate simptomele de mai sus se manifestă şi se menţin în timp, fără o explicaţie aparentă, atunci clar constituie un semn de întrebare şi situaţia trebuie prezentată de urgenţă medicului specialist.

Investigaţii

Leucemia este o formă de cancer, deci o boală foarte gravă, aşadar dacă medicul suspectează că ar putea fi vorba despre aşa ceva, va sugera un lung, dar concludent şir de investigaţii.

Va cerceta trecutul medical al familiei, după care va executa un examen fizic, pentru a determina dacă există vânătăi sau ganglioni măriţi în locurile specifice.

Medicul mai poate recomanda analize amănunţite, o radiografie pulmonară sau o o tomografie a toracelui şi a abdomenului.

Bucuresti, 03.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *