free download 78 travel guides written by experts

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009

În beneficiul societăţii – Premii în valoare de 295.000 Euro pentru proiectele din 8 ţări ale Europei Centrale şi de Est

Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială va fi acordat în iunie 2009, dosarele de aplicare putând fi depuse începând cu 1 septembrie 2008. Pentru cel de-al doilea an consecutiv, Fundaţia ERSTE premiază proiecte care ţintesc schimbarea socială şi crearea unei societăţi a egalităţii de şanse şi oportunităţi. Participanţii din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia pot trimite proiecte până pe 14 noiembrie 2008, accesând pagina de Internet: www.socialintegration.org.

În acest program îşi pot înscrie proiectele organizaţii din sectorul public sau privat, membri ai societăţii civile, reprezentanţi ai presei sau formaţiuni religioase. Distincţia poate fi acordată oricărei iniţiative care susţine integrarea socială – înţeleasă ca o sumă de activităţi ce au ca scop final integrarea tuturor indivizilor, inclusiv a grupurilor dezavantajate sau a persoanelor cu nevoi speciale, într-o societate onestă şi stabilă. Deşi implicarea socială este uşor de explicat şi de înţeles, ea nu este un dat, ci înseamnă să îi ajuţi pe cei care nu se pot ajuta singuri. Minorităţi etnice şi sociale, persoane cu dizabilităţi, victime ale traumelor, copii şi adulţi aflaţi la marginea societăţii – cu toţii pot beneficia prin aceste programe de implicare socială.

Cine poate înscrie un proiect?
Organizaţii non-profit, membri ai sectorului public, persoane private, membri ai societăţii civile, comunităţi religioase şi reprezentanţi mass-media cu sediul în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia.

Lansarea programului şi începerea înscrierilor : 1 septembrie 2008
Termenul limită de înscriere a aplicaţiilor: 14 noiembrie 2008

Pentru a vă înscrie online, accesaţi: www.socialintegration.org
Formularul de înscriere în concurs poate fi descărcat, completat şi apoi reîncărcat online, sau poate fi trimis prin e-mail, la adresa: dejan.petrovic@erstestiftung.org. Aplicanţii din România sunt rugaţi să trimită proiectele lor la adresa de e-mail: hajnalka.bessenyei@erstestiftung.org.

O platformă pentru creşterea vizibilităţii
Recompensarea angajamentului şi eforturilor susţinute prin acordarea de sprijin financiar proiectelor câştigătoare – vor fi decernate 10 premii şi 10 menţiuni – este doar unul dintre beneficiile acestui program. În iunie 2009, la ceremonia de acordare a premiilor, vor fi invitaţi 60 de finalişti. Toţi cei 60 vor avea astfel şansa de a prezenta iniţiativele lor unui public larg şi interesat, câştigând o mare vizibilitate în faţa mass-mediei, a sectorului public şi a celui privat.

„În special în ţările Europei centrale si de est, care s-au confruntat nu demult cu schimbări politice majore, crize socio-economice şi conflicte violente, avem deseori de-a face cu o lipsă de respect şi de apreciere în ceea ce priveşte activităţile de implicare socială. Tocmai de aceea, dorim să aducem aceste aspecte mai mult în atenţia opiniei publice, evidenţiind acei actori sociali care vin în ajutorul semenilor, ajutând astfel întreaga societate”, declară Boris Marte, Membru al Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE.

Procesul de selecţie
Criteriile de evaluare sunt similare celor de anul trecut. Urmărim în principal eficienţa proiectului propus şi beneficiul pe care acesta îl aduce societăţii. Vor fi premiate proiecte care aduc inovaţie şi durabilitate, deschizând calea multdiscutatei diferenţe majore care va putea schimba semnificativ destinele celor implicaţi. Iniţial, un comitet de evaluare va selecta o listă de 100 de semifinalişti. Apoi, un juriu internaţional format din 16 experţi de renume va evalua cele 100 de propuneri şi va alege 60 de finalişti. În cea de-a doua etapă de selecţie, juriul va acorda 10 premii şi 10 menţiuni.

Toţi cei 60 de finaliştii vor fi invitaţi la ceremonia de decernare a premiilor din Bucureşti, în cadrul căreia va fi prezentat un material video cu toate cele 60 de iniţiative. De asemenea, Fundaţia ERSTE oferă tuturor finaliştilor ocazia de a participa la conferinţa „25 de ani de lupte pentru implicarea socială – ce rezervă viitorul pentru grupurile marginalizate?” (“25 Years of Struggle for Social Participation – What are the Perspectives for Marginalized Groups?”), care va avea loc în Bucureşti, înaintea ceremoniei de premiere. Conferinţa va analiza cei 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier, axându-se în principal pe dificultăţile şi perspectivele integrării sociale în ţările Europei Centrale şi de Est.

Premiul creşte semnificativ – iar misiunea sa devine mai importantă
De la debutul său în prima parte a anului 2008, premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială s-a dezvoltat semnificativ, în proporţii şi ca misiune: dacă pentru 2008, premiile în valoare totală de 60.000 de Euro s-au îndreptat în principal către regiunea Balcanilor (Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Serbia, Slovenia), cuantumul pentru 2009 este aproape de cinci ori mai substanţial, iar reţeaua statelor participante a fost extinsă, incluzând acum şi Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi România. „Obiectivul nostru este unul clar: să susţinem cât mai multe proiecte inovatoare şi care pot avea un impact semnificativ.”, declară Boris Marte, membru al Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE.

Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială face parte din programul Fundaţiei ERSTE pentru Egalitate de Şanse. Principalul obiectiv al acestui program este acela de a contura o societate care permite participarea egală a tuturor indivizilor la binele public, prin asumarea conştientă şi voluntară a responsabilităţilor. „Europa” va reuşi doar prin contribuţia fiecăruia dintre noi la integrarea socială, în mod intelectual, cultural, economic şi social. Acesta este tipul de atitudine pe care îl susţine şi îl promovează Premiul Pentru Integrare Socială 2009.

Bucuresti, 01.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *