metalshow

Premiile Radio Romania Cultural

Premiile Radio Romania Cultural au fost decernate, pentru a zecea oara, la Gala din seara de 23 martie de la Teatrul Odeon, partener traditional al manifestarii, si s-au bucurat de participarea unor personalitati simbol ale teatrului si muzicii romanesti: Liviu Ciulei si Valentin Gheorghiu.

Au fost acordate premii la 11 categorii.

La “Poezie” laureatul este Dan Coman, autorul volumului Dictionarul Mara (Editura Cartier), iar la categoria “Proza” a urcat pe scena galei Florin Constantin Pavlovici, pentru Frica si pânda (Editura Muzeului Literaturii Romane).

Castigatorul la categoria „Teatru” este Alexandru Tocilescu, pentru regia spectacolelor Casa Zoikai de Mihail Bulgakov (la Teatrul de Comedie) si Sfarsit de partida de Samuel Beckett (la Teatrul Metropolis).

Laurii pentru “Film” pe anul 2009 i-au revenit regizorului Corneliu Porumboiu, pentru Politist, adjectiv.

La categoria “Muzica” a fost distinsa pianista Luiza Borac, iar „Artele plastice” il au ca laureat pe pictorul Vladimir Zamfirescu.

La categoria „Stiinta” a castigat dr. Calin Alexa de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” – Magurele, iar la categoria „Educatie-Invatamant” premiul a fost decernat Muzeului National de Geologie din Bucuresti, reprezentat de dr. Marcel Maruntiu, directorul Institutului Geologic al Romaniei.

Pentru categoriile rezervate jurnalismului cultural s-au ales doi castigatori: saptamanalul Observator cultural, la “Reviste si suplimente culturale” si Campania Restaurare de la TVR Cultural, la “Emisiuni culturale de televiziune”.

In acest an, a fost inaugurata o noua categorie, “Proiecte, bienale si festivaluri culturale”, laureat fiind Festivalul International “George Enescu” 2009.

S-au acordat si trei premii speciale. Premiul „Iosif Sava” i-a revenit tenorului Teodor Ilincai. Premiul de excelenta Radio Romania Cultural i-a fost acordat simbolului pianisticii romanesti Valentin Gheorghiu. Premiul „Lux Mundi” i-a fost decernat in acest an marelui regizor si scenograf Liviu Ciulei care, „cu gandiri si cu imagini”, a dovedit, timp de peste o jumatate de secol, lumii intregi valoarea artei teatrale si cinematografice romanesti.

Spectacolul, transmis in direct de coproducatorul evenimentului – TVR Cultural si de Radio Romania Cultural, a fost prezentat de scriitorul Radu Paraschivescu si l-a avut invitat pe acordeonistul Emy Dragoi; regia spectacolului fiind semnata de Atila Vizauer.

Gala va fi difuzata in reluare de TVR1 in data de 1 aprilie, la ora 00.15.

Bucuresti, 24.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *