free download 78 travel guides written by experts

Premiere filme – martie 2011

A PRICE ABOVE RUBIES
Preţul libertăţii
25, 31
Dramă, SUA, 1998
R: Boaz Yakin
D: Renée Zellweger, Christopher Eccleston, Glenn Fitzgerald, Allen Payne, Julianna Margulies

O tânără care făcea parte dintr-o comunitate a evreilor ortodocși din New York urmează pas cu pas calea pe care părinții săi o plănuiseră pentru ea. Însă, după ce acceptă resemnarea, trecând cu vederea frustrările și nedreptățile, ea realizează că ceea ce își dorește, de fapt, este un alt fel de viață.

Într-o lume guvernată de reguli, o femeie se lasă condusă de pasiunea sa. Urmăriți o poveste emoționantă a cărei eroină este Sonia (Renée Zellweger), o fiică-model care are exact viața pe care părinții săi o plănuiseră pentru ea. Ea este căsătorită, are un fiu și duce o viață decentă în comunitatea evreilor ortodocși din New York. În lumea ei, femeia este tot timpul acolo pentru a avea grijă de soț, familie și casa sa. Însă, din momentul în care își începe cariera în domeniul bijuteriilor, viața Soniei se va schimba incredibil, iar lupta pe care ea o are de dus cu familia și cu oamenii din comunitatea din care face parte este abia la început.

A WOMAN UNDER THE INFLUENCE
O femeie dominată
14, 26
Dramă, SUA, 1974
R: John Cassavetes
D: Gena Rowlands, Peter Falk, Matthew Cassel, Matthew Laborteaux, Christina Grisanti

Sperând să își ajute soția, un bărbat alege să o interneze într-o instituție pentru cei cu probleme mentale. Din păcate, la sfârșitul celor șase luni, situația nu este mult diferită pentru cei din această familie.

Mabel (Gena Rowlands), este o femeie casnică din Los Angeles care are trei copii și un soț, pe Nick (Peter Falk), un muncitor în construcții, la care ea ține foarte mult și pe care își dorește să îl vadă fericit. Însă, femeia se poartă straniu în prezența altora, iar Nick se gândește că aceasta a devenit o amenințare atât pentru ea însăși, cât și pentru cei din jur. Prin urmare, bărbatul decide să-și interneze soția vreme de șase luni într-o clinică pentru cei cu probleme mentale, chiar împotriva voinței lui Mabel. Nick rămâne singur cu cei trei copii, însă nici el nu face progrese în relația cu aceștia, astfel încât, la întoarcerea femeii, situația este chiar mai gravă decât în urmă cu șase luni.

APPLAUS (AKA. APPLAUSE)
Aplauze
20, 29
Dramă, Danemarca, 2009
R: Martin Pieter Zandvliet
D: Paprika Steen, Michael Falch, Sara-Marie Maltha, Shanti Roney, Otto Leonardo Steen Rieks

Portretul psihologic al unei actrițe a cărei viață a fost distrusă de alcool. La sfârșitul perioadei de reabilitare, ea încearcă să recâștige controlul asupra vieții sale și, ceea ce este cel mai important pentru ea: custodia celor doi copii pe care îi are.

Thea Barfoed (Paprika Steen) este o actriță de succes care încearcă să recapete controlul asupra propriei existențe. În ultima vreme, viața ei nu a fost deloc roz, căci a trecut printr-un divorț și a pierdut custodia asupra celor doi copiii ai săi. Acum, ea se află în faza de reabilitare, încercând să scape de dependența de alcool. Deși nici ea nu credea că așa stau lucrurile, Thea încearcă să-și manipuleze fostul soț, convingându-l că s-a schimbat și că a devenit o mamă responsabilă. Acesta este de acord să îi mai acorde fostei soții încă o șansă. Însă viața ei profesională, precum și fantomele trecutului își fac apariția în peisaj în scurt timp, astfel încât existența eroinei se complică încredibil, iar ea trebuie să facă o alegere, este vorba despre cea mai dificilă alegere din viața ei.

AUTO FOCUS
Atenţie la aparat!
18, 23
Biografic, SUA, 2002
R: Paul Schrader
D: Greg Kinnear, Willem Dafoe, Rita Wilson, Maria Bello, Ron Leibman

Un film despre viața și moartea sordidă și încă învăluită de mister a actorului Bob Crane și despre prietenia eroului din “Hogan’s Heroes” cu John Carpenter.

Celebrul regizor Paul Schrader (“Affliction”, “The Comfort of Strangers”, “American Gigolo”, “Blue Collar” și “Cat People”) și cel care a realizat scenariul pentru “Taxi Driver”, “Raging Bull” și “The Last Temptation of Christ” vine astăzi la HBO cu “Auto Focus”, un film biografic al cărui erou este actorul Bob Crane. Chipeș și șarmant, Crane devine celebru în “Hogan’s Heroes” (1965-1971).

Pelicula urmărește traiectoria meteorică a lui Crane (Greg Kinnear), încă de la început, cândva în anii ’60, pe vremea când lucra la un post de radio din Los Angeles. Familist convins, acesta locuia împreună cu soția, Anne (Rita Wilson), și fiul lor cel mare, bucurându-se de modesta celebritate pe care i-o oferea jobul său. Viața lui începe să se schimbe atunci când impresarul său, Lenny (Ron Leibman) îi propune un rol în sitcom-ul “Hogan’s Heroes”. Deși la început este reticent în ceea ce privește acceptarea jobului, Crane va semna și, spre surprinderea lui, dar și a celorlalți, show-ul se bucură de un succes uluitor. Celebritatea de care are parte peste noapte vine și cu o garnitură nou-nouță de prieteni, printre aceștia și John Carpenter (Willem Dafoe). Crane începe să își folosească celebritatea pentru a face rost de femei pentru el și Carpenter. Cei doi își fac un obicei din a realiza casete video cu partidele amoroase pe care le au, casete pe care, după aceea le vizionează obsesiv. Anne introduce divorțul, iar Crane se însoară cu partenera sa din sitcom, o femeie care este mult mai tolerantă în ceea ce privește escapadele acestuia. Căderea liberă a protagonistului începe din clipa în care filmările pentru serial se întrerup. În cele din urmă, în 1978, el va fi găsit mort într-o cameră de motel din Arizona, iar condițiile în care acesta și-a găsit sfârșitul sunt înconjurate de mister și astăzi.

BEAUTIFUL KATE
Frumoasa Kate
27, 31
Dramă, Australia, 2009
R: Rachel Ward
D: Ben Mendelsohn, Bryan Brown, Maeve Dermody, Sophie Lowe, Rachel Griffiths

“Frumoasa Kate” spune povestea unui scriitor care se întoarce acasă împreună cu mult mai tânăra sa iubită. Acum, tatăl său cu care nu avea deloc o relație bună se afla pe moarte. Revenirea dezvăluie secrete șocante din trecutul acestei familii greu-încercate. Printre altele, aflăm despre relația incestuoasă pe care protagonistul o avusese în adolescență cu sora lui geamănă și ne sunt dezvăluite evenimentele tragice care s-au întâmplat în viața lor atunci când acesta avea șaisprezece ani.

Pelicula regizată de Rachel Ward are la bază romanul “Cutter’s Way” al lui Newton Thornburg. Povestea are loc la o fermă din Australia. Ben Mendelsohn îl interpretează pe Ned Kendall, un scriitor de patruzeci și ceva de ani. Acesta sîși ia tânăra iubită, pe Toni (Maeve Dermody), o chelneriță foarte atrăgătoare care cândva se visase actriță, în vizită la tatăl său, Bruce (Bryan Brown), care este pe moarte. Relația dintre Ned și Bruce este una tensionată. Motivul principal al neînțelegerii celor doi se află undeva în trecut, după ce sora geamănă a lui Ned, Kate (Sophie Lowe), moare, iar fratele mai mare al acestuia, Cliff (Josh McFarlane), se sinucide. În ciuda întâmplărilor tragice din trecutul acestei familii greu încercate, cu puțin înainte ca Bruce să își dea sfârșitul, cei doi vor încerca o reconciliere.

BIG SHOT’S FUNERAL (AKA. DA WAN)
Înmormântarea şefului
2, 3, 12, 18, 28, 29
Comedie, China, 2001
R: Xiaogang Feng
D: You Ge, Rosamund Kwan, Donald Sutherland, Paul Mazursky, Da Ying

Un faimos regizor american ajunge în China pentru un proiect impresionant, însă are loc o schimbare neașteptată de planuri, căci acesta decide că ceea ce dorește este să își ia adio de la această lume într-un mod original. Nimic mai simplu, nu-i așa? Nici vorbă!

Don Tyler (Donald Sutherland), un regizor celebru, se află în China, pentru a realiza un film, când, deodată, își pierde abilitatea de a regiza. Lucy (Rosamund Kwan), asistenta și cea care se ocupă de traduceri, îl angajează pe YoYo (Ge You), un cameraman a cărui carieră cunoscuse zile mai luminoase, pentru a realiza un documentar despre planul măreț pe care Tyler dorea să îl realizeze în China. YoYo și Tyler se împritenesc foarte repede. Regizorul nu se află nici el în cea mai bună etapă în ceea ce privește inspirația, fiind preocupat serios de propria mortalitate. YoYo îi povestește acestuia despre tradițile de înmormântare din China, dar regizorul crede că amicul lui cameraman vorbește, de fapt, despre o “comedie funerară”. Cu toate acestea, povestea devine din ce în ce mai serioasă, astfel încât Don Tyler îi cere lui YoYo să organizeze o astfel de cermonie pentru el. Amicul său chinez este de acord, așa că încep pregătirile. Pentru ca totul să iasă perfect, acesta apelează la Louis King (Ying Da), un specialist în organizarea unor astfel de evenimente. Ceremonia avea să fie una impresionată, însă, apare o problemă: Regiorul nu are bani pentru a plăti pentru tot ceea ce avea să se întâmple cu acestă ocazie. Atunci, King vine cu ideea de a face rost de sponsori. Nici nu vă imaginați ce urmează din acest moment… Corporațiile dau năvală, înghesuindu-se pentru a obține publicitate cu acest prilej.

CROSSROADS (1986)
La răscruce de drumuri
9, 17
Dramă, SUA, 1986
R: Walter Hill
D: Ralph Macchio, Joe Seneca, Jami Gertz, Joe Morton, Robert Judd

Eugene Martone (Ralph Macchio) este extraordinar de talentat la chiatră clasică, dar el preferă stilul blues. Pentru a-și împlini visul de a face carieră în acest domeniu, el îi cere ajutorul lui Willie Brown (Joe Seneca), un nume de legendă, dar acesta îi cere un serviciu în schimb. Cu toate acestea, surpizele se vor ține lanț pentru Eugene, căci va veni momentul în care va afla despre pactul pe care Willie îl făcuse cu diavolul. Împreună, cei doi vor ajunge în lumea în care se nasc legendele.

DEFINITELY, MAYBE
Desigur… poate că…
5, 6, 21, 22, 30, 31
Comedie, SUA, 2008
R: Adam Brooks
D: Ryan Reynolds, Isla Fisher, Derek Luke, Abigail Breslin, Elizabeth Banks

Un tată care tocmai trecuse printr-un divorț îi dezvăluie fiicei sale în vârstă de zece ani urcușurile și coborâșurile pe care le avusese în viața lui sentimentală de-a lungul timpului.

Cu actele de divorț în buzunar și custodia asupra fiicei sale, Maya (Abigail Breslin), Will Hayes (Ryan Reynolds) este pregătit să înceapă o nouă viață. Deși suferea foarte tare din pricina despărțirii părinților ei, fetița vrea să știe cum fusese viața tatălui ei înainte de a se căsători cu mama sa. De asemenea fetița dorea să știe absolut totul despre felul în care se cunoscuseră părinții ei. Astfel, Will începe să îi povestească micuței o istorie amuzantă, rămânând în grija fetiței să ghicească dacă era vorba sau nu despre mama ei. Din distribuție, Isla Fisher, Derek Luke, Elizabeth Banks și Rachel Weisz.

EL JUEGO DEL AHORCADO (AKA. THE HANGED MAN)
Spânzuratul
22, 30
Dramă, Spania, 2008
R: Manuel Gómez Pereira
D: Clara Lago, Álvaro Cervantes, Adriana Ugarte, Abel Folk, Mary Murray

Sandra (Clara Lago) și David (Álvaro Cervantes) au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie. Însă, adolescența aduce schimbări importante în relația lor, cei doi devenind martorii unui incident șocant care avea să devină un secret teribil pentru amândoi.

FACES
Chipuri
7, 8, 16, 17, 25
Dramă, SUA, 1968
R: John Cassavetes
D: John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel, Fred Draper

Un bărbat care era căsătorit de mulți ani își părăsește soția pentru o femeie mult mai tânără. La scurtă vreme după, nevasta începe o relație cu un tânăr.

Timpul a cam trecut peste Richard Forst (John Marley), iar asta începe să se vadă. El este căsătorit de mulți ani cu Maria (Lynn Carlin), însă niciunul dintre ei nu pare să fie preocupat de existența celuilalt. El preferă să își petreacă nopțile cu altă femeie, fie și prostituată, iar ea se lasă sedusă de un tânăr din Detroit.

FLAWLESS (1999)
Doi oameni perfecţi
4, 19, 31
Dramă, SUA, 1999
R: Joel Schumacher
D: Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Barry Miller, Chris Bauer, Skipp Sudduth

Urmăriți povestea a doi oameni din New York, este vorba despre doi bărbați care locuiesc foarte aproape unul de celălat, dar nu au absolut nimic în comun.

Walt Koontz (Robert De Niro) este un pensionar foarte conservator care locuiește în partea de Est a Manhattan-ului. Într-o noapte tărziu, când încerca să-și ajute un vecin care se afla într-o situație dificilă, Walt suferă un atac cerebral în urma căruia rămâne cu o semipareză. Pentru că este foarte orgolios, acesta refuză să se pună în situația de a fi privit ca o victimă, așa că se refugiază în apartamentul său. Deși nu vrea să iasă din casă pentru a merge la terapie, acesta este nevoit să accepte un program de recuperare care avea să aibă loc în interiorul apartamentului său. Una dintre etapele acestui tratament este să ia lecții de canto. Așa, îl cunoaște pe vecinul său, Rusty, care are un stil de viață și o mentalitate foarte diferite de ale lui. Împreună, cei doi vor fi nevoiți să contribuie la atenuarea diferendelor și diferențelor pentru a ajunge să se aprecieze unul pe celălat.

FLYWHEEL
Drumurile vieţii
15, 16, 19, 24, 25, 28
Dramă, SUA, 2003
R: Alex Kendrick
D: Alex Kendrick, Janet Lee Dapper, Richie Hunnewell, Lisa Arnold, Roger Breland

Jay Austin (Kendrik) este genul de vânzător de mașini second hand de care nimeni nu vrea să aibă parte: manipulator și tot timpul cu zâmbetul pe buze. Dacă scopul lui este acela de a vinde o mașină, atunci mijloacele prin care o face nu contează deloc, oricare ar fi acelea. În viața lui nu există pic de onestitate, indiferent dacă vorbim despre profesie sau latura sa personală. Minciuna este prezentă în toate relațiile sale și nici măcar soția sau fiul său nu au încredere în el. Așa cum se întâmplă de obicei, toate au un final, iar Jay este determinat să schimbe situația în care se află. În scurt timp, el realizează cât de bine pot merge lucrurile atunci când începe să aplice filosofia lui IIsus în viața sa de fiecare zi.

ILLEGAL TENDER
Moştenire fatală
25, 29
Crimă, SUA, 2007
R: Franc. Reyes
D: Rick Gonzalez, Wanda De Jesus, Dania Ramirez, Tego Calderon, Manny Perez

Viața unei familii trece prin clipe grele după ce fantome din trecutul tragic revin și le amenință prezentul.

Wilson De Leon Jr. (Rick Gonzalez) este un student excelent care are o prietenă adorabilă, o mamă foarte grijulie și un viitor care pare a fi unul promițător. Până acum, el nu a fost niciodată pus în situația de a lua atitudine, dar ziua aceea se apropie, căci fantome din trecutul mamei sale le amenință prezentul, iar el trebuie să-și apere familia. Astfel, în scurt timp, viața îl transformă pe Wilson într-un bărbat puternic. Pe de altă parte, nimic nu ar fi putut să o oprească pe Millie (Wanda De Jesus), mama lui Wilson, să-și protejeze fiii. După ce gangsterii îi omorâseră soțul, ea părăsise casa împreună cu cei doi băieți ai ei, iar de atunci preocuparea sa a fost aceea de a le oferi acestora tot ce era mai bun. Tot echilibrul pe care femeia reușise să îl creeze este pe cale să se clatine atunci când își face apariția unul dintre dușmanii din trecut.

LEATHERHEADS
Jocuri murdare
19, 20, 29
Comedie, SUA, 2008
R: George Clooney
D: George Clooney, Renée Zellweger, John Krasinski, Jonathan Pryce, Peter Gerety

O poveste din fotbalul american profesionist din anii ’20, cam de pe atunci când se afla la începuturile sale.

Protagoniștii acestei comedii romantice sunt George Clooney și Renee Zellweger. Povestea este plasată în anii ’20. Dodge Connelly (Clooney) este un bărbat chipeș și robust care are cu adevărat vocație de lider. În clipa în care formația sa pierde sponsorizarea, acesta caută soluți pentru ca echipa și întreaga ligă de fotbal profesionist să depășească acest moment de cumpănă. El încearcă să îl convingă pe Carter Rutherford (John Krasinski), un adevărat erou, să revină în echipă. Considerând că Rutherford este prea bun pentru a fi real, ziarista Lexie Littleton (Renée Zellweger) începe să scormone în trecutul sportivului, sperând să descopere ceva compromițător. Apariția lui Lexie îi face pe Connelly și pe Rutherford să intre în competiție pentru a o cuceri. Această bătălie care se dă în afara terenului de joc nu este deloc guvernată de fairplay, ci dimpotrivă, “Jocurile murdare” fiind o tactică pe care o adoptă mai ales Connelly.

LYMELIFE
Lymelife
12, 21, 27
Dramă, SUA, 2008
R: Derick Martini
D: Alec Baldwin, Kieran Culkin, Rory Culkin, Jill Hennessy, Timothy Hutton

Un adolescent ajunge în acel moment al vieții sale în care realizează că părinții și fratele lui, adică cele mai importante ființe pentru el, nu sunt deloc așa cum el își imaginase.

“Lymelife“ este o poveste de la sfârșitul anilor ’70 în care se vorbește despre partea întunecată a vieții în suburbie și despre pierderea inocenței. În centrul acțiunii se află două familii. Scott Bartlett (Rory Culkin) este un puști de cincisprezece ani foarte sensibil. Viața familiei sale este dată peste cap după ce în comunitatea în care locuiau izbucnește o epidemie care răspândește paranoia între toți cei de acolo. Părinții băiatului, Mickey (Alec Baldwin), un workaholic recunoscut, și exagerat de protectoarea sa mamă, Brenda (Jill Hennessy) se află în prag de divorț. Povestea se complică și mai mult, deoarece Scott se îndrăgostește de fiica vecinilor, Adrianna Bragg (Emma Roberts), cea care pare a fi singura ființă din univers care îl înțelege cu adevărat. Idila lor nu face decât să complice și mai mult viața celor două familii.

MILES FROM HOME (AKA. FARM OF THE YEAR)
Departe de casă
23, 28
Dramă, SUA, 1988
R: Gary Sinise
D: Richard Gere, Kevin Anderson, Jason Campbell, Austin Bamgarner, John Malkovich

Doi frați care sunt obligați să-și abandoneze ferma care fusese a familiei lor de generații găsesc o cale de a se răzbuna pe cei din cauza cărora ajunseseră în această situație.

Doi frați (Richard Gere, Kevin Anderson) devin moștenitorii unei ferme impresionante, este vorba despre un domeniu care câștigase cândva titlul de “Ferma anului”. Terenul aparținuse tatălui lor. Din păcate, din cauza unor combinații de ginion, conjunctură economică și vreme, locul ajunge să strângă datorii mari, devenind falimentar. În semn de protest, cei doi decid să dea foc fermei care aparținea familiei lor de generații și pleacă în lume. În cele din urmă, cei doi găsesc metoda prin care să se răzbune pe bănci, principalii vinovați ai situației în care ajunseseră ei și alții ca ei, devenind astfel eroii multor fermieri din apropiere.

NINJA ASSASSIN
Ninja asasin
11, 27
Acțiune, SUA, 2009
R: James Mcteigue
D: Rain, Naomie Harris, Ben Miles, Rick Yune, Sho Kosugi

Pentru că era un copil al nimănui, Raizo (Rain) este luat de când era mic de către o societate secretă cunoscută sub numele de clanul Ozunu. Cu timpul, acesta ajunge să fie o mașină de ucis care era de neoprit. Cei care formează această organizație sunt atât de preocupați în a-și menține existența în secret, încât mulți cred că este vorba doar despre un mit. Însă, din clipa în care asasinii Ozunu îl ucid pe un prieten de-al lui Raizo, maniera lor de a acționa din umbră va deveni istorie.

ONE FALSE MOVE
O mişcare greşită
1, 11
Thriller, SUA, 1992
R: Carl Franklin
D: Bill Paxton, Cynda Williams, Billy Bob Thornton, Michael Beach, Jim Metzler

Un șerif foarte îndrăgit dintr-un orășel din Arkansas spera că într-o bună zi va ajunge să își poată face meseria precum un coleg de-al său dintr-un oraș important. El visa să aibă parte de acțiune, iar ceea ce urmează să i se întâmple va depăși cu mult imaginația sa.

Ray (Billy Bob Thornton) și Pluto (Michael Beach) sunt doi traficanți de droguri din Los Angeles care comit un atac în urma căruia își pierd viața mulți oameni. În consceință, părăsesc orașul împreună cu Fantasia (Cynda Williams), complicea lor. Destinația este orașul natal al celei din urmă, Star City, Arkansas… Ceea ce nu știu fugarii este faptul că aici se află la post Dale "Hurricane" Dixon (Bill Paxton), șeriful care toată viața lui și-a dorit să aibă parte de ceva acțiune în profesie, iar acum nu va rata momentul. Însă, întoarcerea frumosei Fantasia va scoate la lumină un secret nimicitor din trecutul lui Hurricane.

OPENING NIGHT
În seara premierei
28, 29
Dramă, SUA, 1977
R: John Cassavetes
D: Gena Rowlands, Ben Gazzara, John Cassavetes, Joan Blondell, Paul Stewart

Myrtle Gordon (Gena Rowlands) este actriță pe Broadway și se pregătește pentru cel mai recent rol al său. De această dată, ea trebuie să interpreteze o femeie care nu acceptă faptul că îmbătrânește. Viața lui Myrtle se va schimba din secunda în care e martorul unei tragedii, este vorba despre faptul că un tânăr admirator își pierde viața. Această întâmplare dramatică o va trezi la realitate, detreminând-o să își pună întrebări existențiale.

SPACEBALLS (AKA. PLANET MORON)
Bilele spaţiale
11, 12, 22, 23, 31
SF, SUA, 1987
R: Mel Brooks
D: Mel Brooks, John Candy, Rick Moranis, Bill Pullman, Daphne Zuniga

Puneți-vă centura pentru o a porni într-o aventură spațială cum n-a mai fost alta!

Planeta Spaceball este pe cale să rămână fără aer, așa că cei de acolo plănuiesc să fure atmosfera pașnicei planete vecine Druidia. Însă, planeta vizată este înconjurată de un scut de apărare care are scopul de a-i descuraja pe cei de pe Spaceball. Din distribuție, Mel Brooks, John Candy, Rick Moranis, Bill Pullman și Daphne Zuniga.

THE INFORMANT! (2009)
Informatorul!
26, 27, 31
Comedie, SUA, 2009
R: Steven Soderbergh
D: Matt Damon, Scott Bakula, Joel Mchale, Melanie Lynskey, Rick Overton

Urmăriți o comedie neagră, în fapt, este vorba despre o peliculă care este mai mult neagră decât comedie…

Pelicula regizată de Steven Soderbergh se inspiră dintr-o întâmplare reală. Oare ce a avut în minte Mark Whitacre (Matt Damon “The Departed”) când a făcut alegerea de deveni informator? În anii ’90, acesta era un nume important în industria alimentară, fiind președintele diviziei de produse organice a ADM, un gigant al acestei industrii. Fără ca prietenii, familia sau oricine altcineva să știe, vreme de trei ani, el a purtat un microfon, fiind de acord să lucreze pentru FBI. El ținea ascuns în servietă un reportofon cu care își înregistra colegii. Whitacre visa să ajungă erou, însă a sfârșit dincolo de gratii, deoarece a fraudat compania cu nouă milioane de dolari. În final, condamnarea lui pentru această fraudă a fost mai mare decât a celor la demascarea cărora contribuise.

THE KILLING OF A CHINESE BOOKIE
Asasinarea unui agent de pariuri
21, 30
Dramă, SUA, 1976
R: John Cassavetes
D: Ben Gazzara, Timothy Carey, Azizi Johari, Meade Roberts, Seymour Cassel

“Asasinarea unui agent de pariuri” este un film negru realizat în inconfundabilul stil al lui John Cassavetes. De această dată, Ben Gazzara îi dă viață lui Cosmo Vitelli, un veteran de război care are un club în Los Angeles și căruia îi place să parieze. Cum se întâmplă cu cei care sunt dependenți de astfel de jocuri, el pierde un pariu de peste 20.000 de dolari. Pentru că nu are această sumă pe care o datorează unor gangsteri, el trebuie să le facă acestora un serviciu. Pentru a stinge datoria, el trebuie să ucidă un agent de pariuri chinez. Cât de naiv trebuie să fii ca să crezi că mafia, gangsterii, fac vreodată cuiva vreo concesie sau că ai avea de câștigat ceva dintr-un “business” cu ei? Ceea ce Cosmo nu știe este faptul că el însuși este parte dintr-un plan.

THE MURDER FARM (AKA. TANNOD)
Ferma morţii
4, 14, 27
Thriller, Germania, 2009
R: Bettina Oberli
D: Julia Jentsch, Monica Bleibtreu, Volker Bruch, Filip Peeters, Gundi Ellert

O poveste terifiantă în care un criminal folosise drept armă un târnăcop pentru a asasina o familie întreagă.

Tânăra Kathrin se întoarce în satul în care se născuse pentru a-și înmormânta mama, o femeie pe care abia dacă o cunoscuse. Cu acest prilej, ea află despre o istorie cutremutrătoare care se întâmplase la o fermă din apropiere. În urmă cu doi ani, toți cei din familia Danner, fără a fi cruțați nici măcar cei doi copii sau noua menajeră, fuseseră omorâți cu… târnăcopul. Deși trecuseră doi ani de la această abominabilă crimă, oamenii sunt încă îngroziți când își amintesc și vorbesc despre această grozăvie. Fiind convinși că niciunul dintre ei nu ar fi fost în stare să comită o astfel de crimă, localinicii sunt convinși că făptașul care nu fusese prins încă este un străin.

THE SEA IS WATCHING (AKA. UMI WA MITEITA)
Marea şi dragostea
18, 23, 30
Romantic, Japonia, 2002
R: Kei Kumai
D: Misa Shimizu, Nagiko Tono, Masatoshi Nagase, Hidetaka Yoshioka, Eiji Okuda

O poveste din Japonia secolului al XIX-lea, când o gheișă care știa că nu trebuia să aibă sentimente pentru clienții săi se îndrăgostește de un samurai și-apoi de încă unul…

O-Shin (Nagiko Tohno) este angajată ca prostituată la The House of Reeds, un bordel din Okabasho, lângă Fukagawa. În ciuda faptului că fusese avertizată să nu se îndrăgostească de vreun client, O-Shin își pierde inima. Cel pentru care începe să aibă sentimente pe care nu poate să și le reprime este Fusanosuke (Hidetaka Yoshioka), un tânăr samurai. Deși speră că acesta o va lua de soție, tot ceea ce i se întâmplă este să rămână cu inima frântă. În cele din urmă, femeia își găsește consolarea în brațele tânărului Ryosuke (Masatoshi Nagase). Atunci când ea credea că în sfârșit și-a găsit fericirea, soarta lovește din nou.

THE SPEED OF LIFE
Viteza vieţii
6, 14
Dramă, SUA, 2007
R: Ed Radtke
D: Jeremy Allen White, Justin Soto, Samantha Hosie-Leung, Robert Seymour, Blaze Foster

„ Viteza vieţii” spune povestea lui Sammer, un puști în vârstă de treisprezece ani care își face veacul pe străzile din New York, iar banii de buzunar și-i procură furând camere video de la turiști. După ce subtilizează aparatele, pasul doi este acela de a le vinde cât poate de repede. Însă, Sammer are un obicei: păstrează întotdeauna casetele. Astfel, în camera sa, el exporează această lume a secvențelor pe care le obține în acest fel. Când strânge suma de care ar avea nevoie pentru a putea călători și el în locurile pe care le văzuse numai în imaginile de pe casete, pentru Sammer apare altă problemă, căci fratele său tocmai a ieșit din închisoare. Deși în filmulețele de pe casete toți turiștii păreau avea o viață fericită, va veni momentul în care va înțelege că, în realitate, nu se întâmpă chiar așa.

UNMADE BEDS
Paturi nefăcute
13, 25
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Alexis Dos Santos
D: Michiel Huisman, Déborah Francois, Fernando Tielve

O poveste romantică încărcată de dramatism în care drumurile a doi expați singuri se intersectează în Londra secolului al XXI-lea.

Axl (Fernando Tielve) sosește în Marea Britanie pentru a-și căuta tatăl și a-și descoperi trecutul. Instantaneu, el este adoptat de către Mike și Hannah, care îl introduc în lumea pub-urilor englezești. În scurt timp, el o întâlnește pe Vera (Deborah Francois). Spre deosebire de Axl, cea mai mare dorință a franțuzoaicei care are inima frântă este să uite ceea ce trăise pentru a putea merge mai departe.

Carryover Movies – martie 2011

1981
1981
Comedie, Canada, 2009
R: Ricardo Trogi
D: Sandrine Bisson, Jean-Carl Boucher

Realizatorul de film Ricardo Trogi rememoreză evenimentele care au avut loc atunci când familia sa a ales să se mute într-un loc nou, iar el avea unsprezece ani.

Urmăriți o peliculă care a obținut trei nominalizări la Genie Awards, este vorba despre “1981” sau “Anul în care am devenit un mincinos”.

BLACK AND WHITE (1999)
Alb-negru
Dramă, SUA, 1999
R: James Toback
D: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Elijah Wood, Claudia Schiffer, Scott Caan

James Toback realizează o peliculă în care se oprește asupra culturii “white and black” mixate pe străzile din Manhattan. Este ca și cum privim două filme care intră în coliziune.

Povestea peliculei “Alb-negru“ se derulează pe străzile din New York, iar protagoniști sunt reprezentanții a două lumi foarte diferite care ajung să se ciocnească. Sam și soțul ei, Terry, sunt realizatori de documentare și îi urmăresc pe tinerii care fac parte dintr-un grup de caucazieni adolescenți, este vorba despre Raven, Charlie, Will, Marty și Wren. Celălat “univers”, Harlemul, lumea oamenilor de culoare, este reprezentat de către rapper-ul Rich Bower, partenerul său în ale muzicii, Cigar, și jucătorul de baschet Dean. Din distribuție, Robert Downey Jr., Brooke Shields, Elijah Wood, Claudia Schiffer, Mike Tyson.

Oare ce se poate întâmpla în situația în care cele două lumi se amestecă?

BODY DOUBLE
Dublura
Thriller, SUA, 1984
R: Brian De Palma
D: Melanie Griffith, Craig Wasson, Gregg Henry, Deborah Shelton, Guy Boyd

Brian De Palma, un maestru al suspansului modern, vă invită să deveniți martorii unui joc al seducției, misterului și crimei. Pelicula îl are în centrul său pe Jake Scully (Craig Wasson), un actor care, în clipa în care se întoarce acasă, are parte de o surpriză de proproții. El o găsește pe iubita lui cu altcineva, așa că, pasul următor pentru acesta este căutarea unei noi locuințe. Coincidența face ca, exact în acest moment, un coleg de-al său să îl roage să aibă grijă de casă lui în timp ce va fi plecat. La foarte scurt timp după mutare, Jake are deja o vecină preferată, este vorba despre Gloria (Deborah Shelton), o femeie foarte frumoasă pe care el o urmărește obsesiv cu ajutorul unui telescop. Povestea se complică dincolo de orice închipuire, deoarece Scully vede cum Gloria este asasinată și decide să pornească în urmărirea ucigașului. Ancheta pe care o pornește pe cont propriu îl aduce pe eroul poveștii în lumea filmelor porno.

Pelicula i-a adus lui Melanie Griffith o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar și un premiu din partea National Society of Film Critics.

CALIFORNIA SPLIT
California poker
Dramă, SUA, 1974
R: Robert Altman
D: George Segal, Elliott Gould

După o perioadă plină de ghinioane, doi prieteni pe care îi unește obsesia pentru jocurile de noroc ajung ca, împreună, să fie împreună favoriții Fortunei. Însă, asta nu va dura la nesfârșit.

Un parior înrăit pe care norocul îl cam ocolea de ceva vreme se întâlnește cu un spirit liber. Pelicula se oprește mai ales asupra prieteniei dintre cei doi, este vorba despre Bill Denny (George Segal) și Charlie Waters (Elliott Gould) și pe felul în care aceasta evoluează. La început, Bill nu era dependent de viața de jucător de poker, însă asta se va schimba curând, deoarece, ajuns în culmea disperării, el își amanetează cea mai mare a bunurilor și, împreună cu Charlie, pleacă la Reno pentru cea mai importantă partidă de poker. Pelicula lui Robert Altman este turnată în cea mai mare parte în cazinouri, iar cei doi protagoniști câștigă și pierd (mai ales câștigă), sunt jefuiți și beau până nu mai știu pe ce lume sunt. Împreună, ei par a fi favoriții Fortunei, însă, bineînțeles că asta nu va dura la nesfârșit. Banii pe care îi câștigaseră atât de ușor se topesc la fel de repede, iar Bill îi spune lui Charlie că vrea să se întoarcă acasă și pare să nu glumească deloc în legătură cu asta.

EL PATIO DE MI CARCEL
Curtea închisorii mele
Dramă, Spania, 2008
R: Belén Macias
D: Verónica Echegui, Ana Wagener, Candela Pena

“Curtea închisorii mele“ este o poveste despre femei. Femei în detenție, femei excluse care nu își mai găsesc locul și rostul în libertate, dincolo de gratiile penitenciarului.

Povestea lui Belén Macias se întâmplă în Madrid, iar protagoniste sunt niște femei care, din diferite motive, ajunseseră în spatele gratiilor și care nu se pot adapta vieții din afara închisorii. Astfel, Isa și prietenele ei, Dolores, o țigancă care își omorâse soțul, Rosa, o prostituată fragilă, și Ajo, înfințează o trupă de teatru. Ideea lor este foarte bine primită, iar trupa de teatru este susținută și de Adela, directoarea penitenciarului.

I’M NOT HARRY JENSON
Nu sunt Harry Jenson
Thriller, Noua Zeelandă, 2009
R: James Napier Robertson
D: Gareth Reeves, Jinny Lee Story, Marshall Napier, Ian Mune, Ilona Rodgers

Povestea unui scriitor care și-a imaginat grozăvenii, inspirându-se din realitate. El ajunge să creadă că își pierde mințile, trăind un coșmar care părea desprins dintr-una din cărțile sale. Însă, din păcate pentru el, ceea ce i se întâmplă este mai mult decât real.

Stanley Merse scrie romane, inspirându-se din crime care chiar s-au întâmplat. De ceva vreme, el are coșmaruri care au legătură cu ultima sa carte, mai precis cu eroul romanului, este vorba despre Harry Jenson. Speriat că își pierde mințile, Stan decide să plece într-o călătorie, iar locul ales este o pădure. Însă, când se trezește în prima dimineață, Stanley realizează că este prins în capcana unui scenariu din viața reală, căci are sânge pe mâini, iar coșmarul scapă de sub orice control.

KNOCKIN’ ON HEAVEN’S DOOR
Să baţi la poarta cerului
Comedie, Germania/Belgia, 1997
R: Thomas Jahn
D: Til Schweiger, Jan Josef Liefers, Thierry van Werveke, Moritz Bleibtreu, Huub Stapel

Doi bărbați care suferă de cancer în fază terminală își îneacă amarul în tequila și apoi decid să meargă împreună pentru a vedea oceanul, unul dintre ei pentru prima dată, iar celălat pentru ultima dată.

“Să baţi la poarta cerului” spune o poveste extraordinară. Eroii ei sunt doi tineri, Martin și Rudi, amândoi suferind de cancer în fază terminală. Ei se întâlnesc într-o cameră de spital îmediat după ce află teribila veste și încep să povestească. După ce găsesc o sticlă cu tequila, cei doi își îneacă disperarea în alcool, iar Marti află că Rudi nu văzuse niciodată oceanul. Amețiți de băutură și îmbrăcați în pijamale, ei fură o mașină și pornesc în marea călătorie. Se întâmplă că acest Mercedes să aparțină unui gangster care începe să îi urmărească imediat. Tinerii sunt dezlănțuiți și vor ca în această ultimă călătorie să își împlinească toate fanteziile și dorințele. Povestea devine una foarte palpitantă, deoarece în mașină găsesc 1.000.000 $ în cash și sunt urmăriți de gangsterii care vor să își recupereze mașina și banii, dar și de poliție.

LAST RIDE (2009)
Ultima călătorie
Dramă, Australia, 2009
R: Glendyn Ivin
D: Anita Hegh, Rachel Francis, John Brumpton

Chook, un puști de zece ani, a știut că ceva nu este în ordine din clipa în care tatăl său l-a dus în mașină la miezul nopții. După ce ajung în deșert, având în față un viitor despre care nu știau absolut nimic, cei doi au parte de momente cu adevărat dramatice, fiind puși în situația de a se lupta pentru supraviețuire. Frumos, dar și dur în egală măsură, filmul lui Glendyn Ivin este o călătorie a deznădejdii și speranței.

Oare este posibil ca, orice ce-ai face, unele legături să fie sortite eșecului?

MANG SHAN
Muntele blestemat
Dramă, China, 2007
R: Yang Li
D: Huang Lu

China. O tânără care abia absolvise colegiul este răpită și apoi vândută unei familii de țărani.

Suntem în China, anul 1990. O poveste cutremurătoare dintr-o lume în care bebelușii de sex feminin sunt înecați și tinerele sunt vândute de familiile lor, ajungând sclave. Eroina filmului este Bai Xuemei (Huang Lu). Tânăra care abia absolvise colegiul, este răpită și apoi vândută unei familii de țărani. Deși este sfătuită să se resemneze de către cele care se aflau în situația ei de câțiva ani și aveau deja copii, Bai încearcă să scape, dar este prinsă și bătută. Cu toate acestea, ea nu renunță, trăind doar pentru ziua în care va putea evada de acolo.

NIGHT SHIFT
Afacere de noapte
Comedie, SUA, 1982
R: Ron Howard
D: Henry Winkler, Michael Keaton, Shelley Long, Gina Hecht, Pat Corley

Povestea unei idei năstrușnice prinde contur. Unul dintre cei care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York se gândește cum ar fi dacă, pe timpul nopții, morga ar fi transformată în… bordel.

Acțiunea peliculei este centrată asupra lui Chuck (Henry Winkler), un bărbat care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York. Nimic nu pare să meargă bine în viața acestuia. Logodnica lui are pretenții de scorpie, la serviciu este trecut de la tura de zi la cea de noapte. În plus, el niciodată nu primește sandvciul pe care îl comandă, iar câinele vecinului îl urmărește în fiecare zi. La toate acestea se adaugă și faptul că vecina sa, Belinda (Shelley Long), o femeie absolut încântătoare, se dovedește a fi o prostituată, iar noul său coleg, Bill Blazejowski (Michael Keaton) este un guraliv care îi face într-una capul mare cu tot felul de idei. Chuck se îndrăgostește în secret de Belinda, iar când proxenetul acesteia este asasinat și ea este bătută de un client, el începe să se gândească la cum ar putea să o ajute ținând cont de ideea de business pe care o avea Bill. Cel din urmă era de părere că, pe tipul nopții, morga ar putea fi transformată în… bordel. Dacă nu v-a trecut până acum prin minte cum este posibil să faci bani punând împreună prostituția și morga orașului, urmăriți acest film! Cei care au realizat scenariul au fost cu adevărat sclipitori.

Pelicula i-a adus lui Henry Winkler o nominalizare la Globurile de Aur la categoria cel mai bun actor. De asemeanea, Michael Keaton a primit un premiu la Kansas City Film Critics Circle.

RIDING IN CARS WITH BOYS
Băieţii din viaţa mea
Dramă, SUA, 2001
R: Penny Marshall
D: Drew Barrymore, Brittany Murphy, Steve Zahn, James Woods, Adam Garcia

Născută în 1950, Beverly este o fată ambițioasă care a crescut într-un cartier muncitoresc din Connecticut. Tatăl ei era un tip dur, dar avea o inimă mare, vorbim despre un polițist care avea tot timpul răbdare pentru a asculta problemele fiicei sale. Mama sa era o femeie nervoasă care se gândea întotdeauna la ceea ce era mai rău. Încă de când era mică, lui Beverly i-a plăcut literatura și visa să meragă să studieze la New York, dorindu-și să devină scriitoare. Cu timpul, cum era firesc, ea a început să fie interesată și de băieți, astfel încât pe la 15 ani s-a îndrăgostit nebunește de un coleg. Însă, dorind să iasă în evidență, la o petrecere ea ajunge într-o situație jenantă, iar Ray un tânăr de 18 ani, îi ia apărarea și cei doi încep să se întâlnească. Firesc, un lucru duce către altul, iar povestea devine din ce în ce mai complicată.

Într-o singură zi, viața ta se poate împlini sau poate să fie distrusă. Se întâmplă ca, în existența unui om, să existe patru sau cinci (câteva) zile care pot schimba totul.

SUNSET
Amurg
Comedie, SUA, 1988
R: Blake Edwards
D: Bruce Willis, James Garner, Mariel Hemingway, Kathleen Quinlan, Malcolm Mcdowell

Suntem în 1929, la Hollywood, iar eroii poveștii sunt două legende ale Americii, actorul de western-uri Tom Mix (Bruce Willis) și șeriful Wyatt Earp (James Garner). Cei doi încalcă orice regulă, iubesc orice femeie le iese în cale, își sumă orice risc și reușesc să înlăture misterul din una dintre cele mai șocante crime din Beverly Hills. Complicațiile care apar la tot pasul devin de-a dreptul comice din clipa în care cei doi încearcă să rezolve o crimă.

În regia lui Blake Edwards, pelicula “Amurg” a primit o niminalizare la Oscar pentru cele mai bune costume.

THE BANNEN WAY
Metoda Bannen
Thriller, SUA, 2010
R: Jesse Warren
D: Mark Gantt, Vanessa Marcil, Gabriel Tigerman, Michael Ironside, Robert Forster

Mafioți, polițiști, femei frumoase, scene de sex sălbatic și o cutie misterioasă în jurul cărei se tot agită o grămadă de oameni, fără ca vreunul să știe ce se află înăuntru.
Enjoy!

THE BE ALL AND END ALL
Cel mai important
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Bruce Webb
D: Josh Bolt, Liza Tarbuck, Neve Mcintosh

La cinseprezece ani, Robbie (Josh Bolt) are o singură dorință importantă. El vrea neapărat să-și piardă virginitatea. Numai că, situația este una foarte specială, deoarece el se află în spital, suferind de o problemă cardiacă foarte gravă. Oare cine ar încerca în această caz să îl ajute să își îndeplinească ultima dorință?

THE GREAT SANTINI
Marele Santini
Dramă, SUA, 1979
R: Lewis John Carlino
D: Robert Duvall, Blythe Danner, Michael O’Keefe, Stan Shaw, Lisa Jane Persky

Copiii familiei Meechum și mama lor îl urmează pe capul familiei oriunde îl cheamă datoria pe acesta. Bull Meechum (Robert Duvall) este pilot al Marinei americane, iar acțiunea se petrece în vremea anilor pașnici dinnaintea Războiului din Vietnam. Cel căruia îi place să creadă despre el că este “Marele Santini” este un maniac, fiind violent cu familia sa. De fapt, cel mai important lucru pe care l-a făcut a fost acela de a-și lăsa familia să îl iubească. Apropiindu-se cu pași repezi de maturitate, Ben Meechum (Michael O’Keefe) se străduiește să obțină aprobarea și bunăvoința tatălui său, care era un tip agresiv și avea frustrări în ceea ce privește cariera lui de pilot marin. Din momentul în care Ben se împrietenește cu Toomer, un tânăr de culoare, în familie apar și teniuni rasiale care duc la violență, iar Ben trebuie să găsească o cale pentru a reuși să se împace cu tatăl său.

Pelicula regizată de Lewis John Carlino a primit două nominalizări la Oscar pentru Robert Duvall (cel mai bun actor în rol principal) și Michael O’Keefe (cel mai bun actor în rol secundar). De asemenea, pelicula “Marele Santini” a mai fost răsplătită cu o nomonalizare la Globurile de Aur pentru debut (Michael O’Keefe) și cu premii la Kansas City Film Critics Circle Awards, Montréal World Film Festival.

THE PIRATES WHO DON’T DO ANYTHING: A VEGGIETALES MOVIE
Piraţii care nu fac nimic: Poveşti din ţara legumelor
Animație, SUA, 2008
R: Mike Nawrocki
Voci: Phil Vischer, Mike Nawrocki, Cam Clarke, Laura Gerow, Yuri Lowenthal

Timidul Elliot (Larry the Cucumber), leneșul Sedgewick (Mr. Lunt) și înfumuratul George (Pa Grape) visează la ziua în care vor reuși să joace într-un show despre pirați. Cu toate problemele pe care le au, momentul în care își vor împlini visul pare a fi foarte îndepărtat. Cu toate acestea, nici nu își imaginează ce surpriză li se pregătește și cât de repede. Ei vor avea parte de mai mult decât ar fi îndrăznit să spere, căci ajung să călătorească în timp, în secolul al XVII-lea, și se vor lupta cu niște pirați adevărați. În cele din urmă, ei vor reuși să o salveze pe prințesă, vor restabili pacea. Această experiență îi va face să înțeleagă că nu sunt doar niște leneși. Înapoi în zilele noastre, ei reușesc să se angajeze ca actori pentru a interpreta ceea ce știau cel mai bine: roluri de pirați.

THE TIME TRAVELER’S WIFE
Soţia călătorului în timp
Romantic, SUA, 2009
R: Robert Schwentke
D: Alex Ferris, Eric Bana, Michelle Nolden, Rachel McAdams

Cât de mult trebuie să iubești un om ca să accepți să-i fii soție, deși știi foarte bine că este vorba despre un călător în timp?

Când Henry DeTamble (Eric Bana) o întâlnește pe Clare Abshire (Rachel McAdams) într-o bibliotecă din Chicago, amândoi înțeleg că el este un călător în timp. Urmăriți o peliculă romantică emoționantă despre un călător în timp care era așa datorită (sau din cauza) genelor moștenite pe linie paternă. Zestrea cu care venise pe lume îl făcea ca, involuntar, să călătorească în timp, iar din această cauză are de suferit mai ales mariajul său. Faptul că dispare și apare fără veste, iar la întoarcere vine cu informații despre viitorul lor face ca lucrurile să fie foarte dificile petru Clare.

THE WIND IN THE WILLOWS (AKA. MR. TOAD’S WILD RIDE)
Vântul prin sălcii
Comedie, Marea Britanie, 1996
R: Terry Jones
D: Steve Coogan, Eric Idle, Terry Jones, Antony Sher, Nicol Williamson

Terry Jones este cel care a realizat scenariul, regia și l-a interpretat pe Toad în această strălucită adaptare a celebrei “Vântul printre sălcii”, o poveste clasică pentru copii scrisă de Kenneth Grahame. Aceată călătorie amuzantă prezintă aventurile prin care trec Toad, Mole (Steve Coogan), Rat (Eric Idle) și Badger (Nicol Williamson. Împreună, aceștia încearcă să salveze lumea în care trăiesc de excesiva industrializare. O poveste fermecătoare cu personaje colorate foarte determinate, o istorie pentru cei mari, dar și cei mici care poate fi privită și ca o satiră la adresa societății britanice.

WELCOME HOME, ROSCOE JENKINS
Bun venit acasă, Roscoe Jenkins!
Comedie, SUA, 2008
R: Malcolm Lee
D: Martin Lawrence, Margaret Avery, Joy Bryant, Louis C.K., Michael Clarke Duncan

Pentru eroul poveștii lui Malcolm Lee întoarcerea acasă este foarte departe de ceea ce înseamnă vacanță.
R.J. (Martin Lawrence) este gazda unui show de televizune care este adus cu picioarele pe pământ de vizita pe care le-o face celor din familie. Datorită emisiunii, el ajunge celebru și se bucură de un anumit stil de viață. Însă, înapoi acasă după nouă ani, cel adorat de milioane de fani este din nou "Roscoe". "Roscoe" și atât. Familia sa nu pare deloc impresionată de faima de care acesta se bucura în Los Angeles. Deși vorbim despre un superstar în LA, aici, în Dry Springs, rămâne unul dintre cei de acolo.

WHITEOUT
Coşmarul alb
Acțiune, SUA, 2009
R: Dominic Sena
D: Tom Skerritt, Kate Beckinsale, Gabriel Macht

Carrie Stetko, pilotul Delfy și Dr. John Fury zboară către Polul Nord pentru cercetări după ce un pilot anunță că este posibil să fi văzut un cadavru în zăpadă. Aceștia descoperă că cel care zăcea fără suflare în zăpadă era geologul Weiss. În scurt timp, Carrie are și dovada că acesta fusese asasinat. Povestea se complică din ce în ce mai tare, deoarece continuă să apară cadavre, iar cea vizată ajunge să fie chiar Carrie, care reușește să scape. Pericolul este cu atât mai mare cu cât atacatorul este în stare de orice pentru a-i împiedica pe cei care doresc să afle adevărul despre ceea ce se întâmplă acolo.

WILD THINGS: FOURSOME
Joc periculos 4
Suspans, SUA, 2010
R: Andy Hurst
D: Jillian Murray, Marnette Patterson, Ashley Parker Angel, John Schneider, Ethan S. Smith

Miliardarul Ted Wheetly este destul de dur cu petrecărețul său fiu, Carson (Ashley Parker Angel), care este de părere că fustangiul său tată a avut o contribuție majoră la moartea mamei lui din cauza felului în care se comporta. Ted își pierde viața într-un accident de șalupă, iar cel trimis să investigheze cazul este Frank Walker (John Schneider). Pe măsură ce ancheta avansează detectivul devine din ce în ce mai suspicios în legătură cu motivul inițial al morții, luând în calcul foarte serios varianta uciderii cu sânge rece.

Return Movies – martie 2011

ACHILLES AND THE TORTOISE (AKA. AKIRESU TO KAME)
Ahile şi broasca ţestoasă
Dramă, Japonia, 2008
R: Takeshi Kitano
D: ‘Beat’ Takeshi Kitano, Kanako Higuchi, Yurei Yanagi, Kumiko Aso, Akira Nakao

Povestea lui Takeshi Kitano îi are în centrul său pe Machisu, un pictor care nu prea are talent, dar este perseverant și dedicat pasiunii sale și pe soția acestuia, cea care l-a încurajat și l-a susținut tot timpul.

Machisu Kuramochi (Reo Yoshioka), singurul fiu al unui bussinesman de succes (Akira Nakao), luase de mic decizia de a deveni pictor. Însă, după ce tatăl lui se sinucide, mama vitregă îl trimite să locuiască împreună cu unchiul și cu mătușa lui, oameni care îl încurajează să-și urmeze visul. Astfel, adolescentul Kuramochi (interpretat acum de Yurei Yanagi) urmează o școlală de profil, iar aici stilul tradițional în care obișnuia să picteze va suferi modificări importante. Întâlnirea care îi va marca definitiv existența este aceea cu Sachiko (Kumiko Aso). Cei doi vor deveni foarte buni prieteni, iar Sachiko îl va sfătui pe Kuramochi să iși urmeze muza și să picteze ceea ce îi place. Acesta este începutul unei relați speciale care va dura pentru amândoi toată viața, fiecare având propria evoluție în lumea artei.

ADAM’S WALL
Zidul lui Adam
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mackenzie
D: Jesse Aaron Dwyre, Flavia Bechara, Paul Ahmarani, Maxim Roy, Gabriel Gascon

O poveste în care un adolescent evreu din Montreal se îndrăgosteșe de o tânără libaneză.

Adam Levy (Aaron Dwyre) se pregătea pentru școala de muzică atunci când în viața lui a apărut frumoasa Yasmine Gibran (Flavia Bechara), o fată libaneză care participa la un miting de protest. În momentul în care demonstrația scapă de sub control, cei doi ajung împreună în clădirea unei școli evacuate. Adam ar putea rata admiterea, căci nu are cum să ajungă să dea proba, dar are șansa de a o fi întâlnit pe fata visurilor lui. El este arătos, dar timid, iar Yasmine este rafinată și pasională și amândoi simt imediat intensitatea atracției dintre ei. Pe măsură ce timpul trece, sentimentele devin tot mai puternice, dar și sitauția se complică pe măsură. Adam se teme că bunicul lui, un rabin ortodox și cel care avea grijă de el de când părinții îi fuseseră uciși, nu se va opri de la nimic pentru a pune punct acestei relații pe care el o avea cu fata de origine arabă.

Întrebarea este dacă cei doi îndrăgostiți vor putea doborî pănă la urmă zidul care îi separă?

ATONEMENT
Ispăşire
Dramă, Marea Britanie, 2007
R: Joe Wright
D: Keira Knightley, James Mcavoy, Romola Garai, Vanessa Redgrave, Brenda Blethyn

Tot ceea ce poți face este să-ți imaginezi care este adevărul.

Uniți de iubire. Despărțiți de spaimă. Izbăviți prin speranță. Sfâşiați de trădare. Separați de război. Legați prin dragoste.

Într-o zi fierbinte din vara lui 1935, o familie din înalta societate britanică face ultimele pregătiri pentru o petrecere care urmează să aibă loc la casa aflată pe domeniul său. Deocamdată, nimic nu avea să prevestească ceea ce va urma. Iadul se dezlănțuie după ce Briony Tallis (Saoirse Ronan), o fetiță răutăcioasă în vârstă de 13 ani, îl acuză pe Robbie (James McAvoy), iubitul surorii ei mai mari, Cecilia (Keira Knightley), de un viol pe care, de fapt, acesta nu îl comisese. Afirmațiile ei vor schimba dramatic și pentru totdeauna destinele celor din jurul său. Astfel, Robbie ajunge să fie închis pentru mulți ani, în ciuda faptului că era nevinovat și, după ce își ispășește pedeapsa, acesta face tot posibilul să meargă mai departe cu viața lui.

Filmul a primit șase nominalizări și un premiu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră; mai multe nominalizări și două premii BAFTA; cinci nominalizări și două premii la ceremonia decernării premiilor Globurile de Aur (cel mai bun film și cea mai bună coloană sonoră), precum și premii și nominalizări la London Critics Circle Film Awards, San Diego Film Critics Society Awards, Satellite Awards, Teen Choice Awards și la Festivalul de Film de la Veneția.

AYNEH (AKA. THE MIRROR)
Oglinda
Dramă, Iran, 1997
R: Jafar Panahi
D: Mina Mohammad Khani, Kazem Mojdehi, Naser Omuni, M. Shirzad, T. Samadpour

Pelicula “Ayneh” este a doua din trilogia lui Jafar Panahi, alături de “The White Balloon” și “The Circle”. Toate cele trei pelicule au în centrul lor personaje feminine aflate în situații-limită. De acesată dată, este vorba despre Mina, o fată care iese de la școală și constată că mama ei nu este acolo să o aștepte. Școlărița sună acasă, dar nimeni nu răspunde apelului ei, așa că, deși nu știe adresa, ea se urcă într-un autobuz pentru a merge singură acasă. După ce cursa ajunge la capăt, iar toți copiii coboară, ea realizează că se îndreaptă către o direcție greșită și intră în panică. Șoferul este un tip prietenos și încearcă să o ajute. Brusc, fata se oprește și fără nici o legătură cu ceea ce se întâmplă, are o replică care ne ajută să înțelegem că, de fapt, este vorba despre un film despre realizarea altui film.

BEAUTIFUL
Frumuseţe
Dramă, Australia, 2009
R: Dean O’Flaherty
D: Tahyna Tozzi, Sebastian Gregory, Deborra-Lee Furness, Erik Thomson, Peta Wilson

Doi adolescenți vor să știe ce se întâmplă de fapt în jurul lor și astfel vor afla secrete teribile, își vor pierde inocența și vor descoperi un adevăr la care nu se gândiseră până atunci: lumea adevărată, reală, viața celor mari este un loc înspăimântător.

În mod normal, turiștii care care ajung la Sunshine Hills le povestesc celorlalți despre frumusețea acestui loc extraordinar de liniștit. Cu toate acestea, ei au avut parte și de un alt tip de experiență, despre care niciunul dintre ei nu dorește să spună nici măcar o vorbă.

Personajul central al poveștii lui Dean O’Flaherty este Daniel Hobson (Sebastian Gregory), un băiat timid și introvertit care locuiește într-una dintre fermecătoarele suburbii din Sunshine Hills. Daniel, care privea lumea prin lentilele unui aparat foto vechi era, ca toți vecinii lui, atât incitat, cât și speriat de zvonurile sinistre care erau spuse în șoaptă și astfel ajungeau din casă în casă. Este vorba despre faptul că cea de-a treia adolescentă a dispărut fără urmă și, în vreme ce poliția nu are nici măcar un răspuns, localnicii sunt siguri că vinovatul se află la casa cu numărul 46, acolo unde locuiește o femeie foarte ciudată. Spre deosebire de cei de vârsta lui, Daniel se consideră norocos, deoarece fata visurilor lui se află la un pas de el. Suzy Thomson, o fată cu trei ani mai mare care îi bântuie mintea adolescentului, este un amestec interesant între inocență și înmugurire sexuală. Împreună, cei doi sunt deciși să afle adevărul legat de misterioasele dispariții, strania locuitoare a casei 64 și alte secrete întunecate din Sunshine Hills.

Astfel, Daniel și Suzy încep o călătorie în care vor afla secrete teribile, își vor pierde inocența și vor descoperi un adevăr la care nu se gândiseră până atunci.

BROKEN LINES (AKA. THERE FOR ME)
Alături de mine
Dramă, Marea Britanie, 2008
R: Sallie Aprahamian
D: Doraly Rosa, Dan Fredenburgh, Paul Bettany, Olivia Williams, Harriet Walter

Doi oameni care sunt deja implicați într-o altă relație se simt foarte atrași unul de altul și se gândesc dacă nu cumva asta ar putea fi pentru fiecare dintre ei șansa de a trăi, în sfțrșit, adevărata iubire.

Jake (Dan Fredenburgh) este un tânăr evreu care se bucură de succes în carieră. Foarte influent ca dezvoltator în domeniul imobiliar, el locuiește în zona de suburbie împreună cu logodnica sa, Zoe (Olivia Williams). Moartea tatălui său constituie un moment de cumpănă pentru eroul poveștii, determinîndu-l să se întrebe ce relație are, de fapt, cu ceilalți oameni din viața sa. Preocupat de asta, el se întoarce în cartierul în care copilărise, acolo unde tatăl lui deținuse un atelier de croitorie. Astfel, Jake are ocazia să se întâlnească cu Becca (Doraly Rosa), care lucrează la o cafenea la care el obișnuiește să meargă și de care se simte foarte atras. Femeia are o relație cu Chester (Paul Bettany), un fost boxer care a devenit dependent de ea. Totuși, cei doi sunt puși în situația de a lua în calcul atracția unuia față de celălalt, deoarece aceasta ar putea fi pentru ei șansa de a găsi adevărata fericire.

BROLLOPSFOTOGRAFEN (AKA. THE WEDDING PHOTOGRAPHER)
Fotograf de nuntă
Dramă, Suedia, 2009
R: Ulf Malmros
D: Björn Starrin, Kjell Bergqvist, Tuva Novotny, Johannes Brost, Lotta Tejle

Un fotograf de nunți se îndrăgostește de sora miresei, este vorba despre o femeie la care nu ar fi îndrăznit să se gândească vreodată, o femeie de care îl desparte o lume.

Este dificil să fii om, mai ales în aceste vremuri de recesiune. Robin trăiește într-o cominitate în care majoritatea oamenilor lucrează la fabrică ce acoperă orașul cu un miros urât. Se întâmplă că fabrica se închide, așa că oamenii de acolo rămân fără slujbă. În această situație, singura cale de scăpare pentru Robin este aceea de a porni pe cont propriu și așa ajunge să fie fotograf de nunți. Asta este ceea ce îl face cu adevărat fericit. În momentul în care trebuie să ajungă la Stocholm pentru o nuntă în luxosul Djursholm, Robin este de părere că viața de aici este înspăimântătoare în comparație cu aceea din orașul său. Însă, ceea ce este cu adevărat dificil pentru el nu este distanța până în capitală, ci aceea dintre clasele sociale. Povestea se complică și mai mult, deorece el va fi nevoit să găsească o soluție pentru a se apropia de femeia de care se îndrăgostise. Asta deoarece lumea ei înseamnă petreceri grandioase, excursii de vânătoare, navigație sau discuții despre vin. Este vorba despre un univers care este complet paralel cu cel în care trăiește Robin, care se află într-un moment crucial al vieții sale, când trebuie să aibă curajul de a râmăne el însuși, altminteri riscând să se piardă într-o lume nouă, dar superficială.

CARTAS PARA JENNY (AKA. LETTERS FOR JENNY)
Scrisori pentru Jenny
Dramă, Argentina, 2007
R: Diego Musiak
D: Gimena Accardi, Fabio Di Tomaso, Manu Fullola, Martin Seefeld, Beatriz Spelzini

Povestea unei mame a cărei iubiri pentru fiica sa se situează mai presus de orice și o ajută să anticipeze greutățile pe care avea să treacă puiul ei, fără ea. Suferind de o boală care nu-oi dădea nicio speranță, femeia lasă în urma sa trei scrisori care să o ajute pe tânără în vremuri de fericire și bucurii, decepție, suferință sau disperare.

“Scrisori pentru Jenny” este o peliculă emoționantă a cărei protagonistă este o tânără îndrăgostită care trebuie să ia decizii cruciale după ce află de o sarcină pe care nu o luase în calcul. Jenny, căci despre ea este vorba, nu se simte în stare să ia o hotărâre singură, iar sprijinul îi vine de unde nici nu se gândea. Femeia găsește trei scrisori pe care mama sa le scrise înainte să moară. După ce o citește pe prima dintre ele, Jenny decide să călătorească din Argentina către Israel, unde avea de gând să înceapă o nouă viață. Drumul către Ierusalim o ajută pe Jenny să treacă peste durerea personală și să întrezărească noi oportunități, printre care și o nouă iubire, așa că reușește să-și pună viața într-o altă perspectivă.

CELINE ET JULIE VONT EN BATEAU
(AKA. CELINE AND JULIE GO BOATING)
Celine şi Julie se plimbă cu barca
Dramă, Franța, 1974
R: Jacques Rivette
D: Juliet Berto, Dominique Labourier, Bulle Ogier, Marie-France Pisier, Barbet Schroeder

O poveste despre povești ale cărei protegoniste sunt două femei care ajung să se piardă la propriu în lumea fantastică a istoriilor pe care și le spun una celeilalte.

Celine (Juliet Berto) și Julie (Dominique Labourier) înceap prin a împărtăși o poveste despre o casă bântuită și, în cele din urmă, ajung ele însele personaje dintr-o poveste din care nu lipsesc fanteziile, visele, amintirile și dorințele. Cele două femei se întâlnesc din întâmplare, se împrietenesc, încep să aibă încredere una în cealaltă și realizează că amândouă doresc să fugă de realitate. Astfel, ele decid să se mute împreună într-o casă veche și încep să-și imagineze că au o viață complet diferită, o existență încredibilă și plină de aventuri. În cele din urmă, tinerele vor cădea în capcana propriului lor joc.

CHAPTER TWO
Capitolul doi
Dramă, SUA, 1979
R: Robert Moore
D: James Caan, Marsha Mason, Joseph Bologna, Valerie Harper, Alan Fudge

Urmăriți povestea unui scriitor care a rămas de puțin timp văduv și a unei actrițe recent divorțată care, după o relație ca o vijelie, decid să se căsătorească.

George Schneider (James Caan), un scriitor din New York care rămăsese de scurt timp văduv, o întâlnește pe Jennie MacLaine (Marsha Mason), o tânără actriță care era în recuperare după un mariaj eșuat. Femeia realizează că se îndrăgostește din nou, iar George este, la rândul său, fascinat de ea. Astfel, după zece zile de când se întâlniseră, cei doi decid să își unească oficial destinele. În timp ce se aflau în Bermude în luna de miere, George este copleșit de vină și, în cele din urmă de teamă. În consecință, chiar înainte de întoarcerea lor la New York, Jennie realizează că, pentru a se bucura de iubirea din present, ea trebuie mai întâi să se lupte cu fantomele din trecutul bărbatului ei.

CHINA MOON
Luna de porţelan
Thriller, SUA, 1994
R: John Bailey
D: Ed Harris, Madeleine Stowe, Benicio Del Toro, Charles Dance, Patricia Healy

O poveste complicată cu intrigi, romantism, pasiune, violență și schimbare de roluri. Cel care avea misiunea de a-i vâna pe asasini și părea să aibă răspuns pentru orice întrebare, ajunge să omoare din pasiune.

Protagoniștii acestui thriller sunt Ed Harris, Madeline Stowe și Benicio Del Toro. Kyle Bodine (Harris) este un detectiv cu atenție la detaliu care pare a deține toate răspunsurile. El este convins că, fără excepție, asasinii, mai devreme sau mai tărziu o dau în bară. Kyle se îndrăgostește de Rachel (Stowe), o femeie înstărită foarte frumoasă care are un mariaj nefericit. Apariția femeii fatale în viața lui Bodine îl va aduce pe omul legii în cealaltă tabăra, este vorba despre aceea a criminalilor. Povestea dintre cei doi se derulează firesc, ajungând la ceea ce devenise inevitabil, căci amantul îl va asasina pe soțul violent. După ce îl împușcă, acesta ascunde cadavrul, însă Lamar Dickey (Benicio Del Toro), partenerul polițistului, are un fler incredibil în ceea ce privește depistarea indiciilor.

COLD SOULS
Suflete îngheţate
Comedie, SUA, 2009
R: Sophie Barthes
D: Paul Giamatti, David Strathairn, Emily Watson, Dina Korzun, Katheryn Winnick

Dacă ești din cale-afară de sensibil, ai îndoieli sau îți faci griji pentru orice se întâmplă sub soare, a venit momentul să te liniștești, căci acum există soluția tuturor acestor probleme!

Eroul peliculei regizate de Sophie Barthes, este Paul Giamatti, un american din New York care traversează o criză existențială și, în acest moment de cumpănă, el este tentat să apeleze la serviciile celor de la “Soul Storage”. Angajații aceastei companii high-tech le promiteau clienților că, după ce vor apela la serviciile lor, vor fi eliberați de teamă, îndoieli, suferință sau îngrijorare printr-o metodă nemaiuzită: înghețarea sufletului. Nerăbdător să scape de sentimentele de anxietate Giamatti care îi făceau viața grea, acesta decide să se lase pe mâinile celor care promiteau chiar și pentru el o existență în care fericirea avea șanse reale. Însă, nu se întâmplă chiar așa, deoarece sufletul criogenat al lui Giamatti este șterpelit de către un traficant de… suflete! Acum, eroul poveștii are un nou scop în viață: recuperarea sufletului care este de drept al lui, iar pentru asta el trebuie să ajungă tocmai la Sankt Petersbourg. În timpul acestei călătorii, el va înțelege că, de fapt, cheia pentru a fi fericit nu înseamnă lipsa suferinței, ci abilitatea de a experimenta, de a trăi întregul spectru al emoției și de a păstra în suflet ceea ce contează cu adevărat.

DIE MARQUISE VON O… (AKA. THE MARQUISE OF O)
Marchiza von O
Dramă, Germania, 1976
R: Eric Rohmer
D: Edith Clever, Bruno Ganz, Edda Seippel, Peter Lühr, Otto Sander

O poveste din secolulul al XVIII-lea, când o tânără marchiză văduvă care este violată de un general rus este salvată din ghiarele bestiei de un conte care se îndrăgostește pe loc de ea. Totuși, la scurt timp, femeia află că a rămas însărcinată și se află într-o situație foarte delicată.

Pelicula regizorului Eric Rohmer are la bază romanul lui Henrich von Kleist, dialogurile sunt în limba germană, iar povestea este plasată într-un oraș din Germania secolului al XVIII-lea. Astfel, suntem în 1799, când trupele generalului Souvarof invadează Germania. Marchiza de O… (Edith Clever), fiica unui colonel german, este o văduvă tânără care ajunge să fie agresată sexual de către un general rus și este salvată de un conte rus (Bruno Ganz). Cel care o salvează se și îndrăgostește de femeie. Însă, la scurt timp după, ea trebuie să se justifice, explicînd cum de a rămas însărcinată. Tatăl o repudiază, iar marchiza îl respinge pe contele care o salvase, încercînd să își dea seama cine este tatăl copilului ei.

Pelicula a primit premiul BAFTA pentru cele mai bune costume, nominalizare la Golden Palm și Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes.

DOWN BY LAW
Down by Law
Comedie, SUA, 1986
R: Jim Jarmusch
D: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin

“Down by Law”, un film cu Roberto Benigni care i-a adus regizorului o nominalizare la Golden Palm, o comedie în alb-negru care te poartă, pe rând, de la coșmar la poveste.

Zack (Tom Waits) este un disc-jockey șomer care este acuzat de crimă după ce în mașina pe care fusese angajat să o conducă este găsit un cadavru. Jack (John Lurie) este un proxenet pe care riscurile “meseriei” îl aruncă în spatele gratiilor, iar Roberto (Roberto Benigni) e un emigrant italian foarte optimist care chiar omorâse un om. Acești trei condamnați neobișnuiți impart spațiul aceleași celule. Chimia care există între ei este fascinantă. În cele din urmă, ei reușesc să evadeze din închisoare din Louisiana. Obosiți și flămânzi, cei trei decid să o ia fiecare în altă direcție pentru a căuta hrană. Cumva, după ce DJ-ul și proxenetul pleacă fiecare în câte o direcție, italianul își riscă serios pielea, dar are parte și de premiul cel mare, deoarece ajunge în brațele frumoasei italience Nicoletta (Nicoletta Braschi). În plus, el reușește să procure haine pentru camarazii lui care îl privesc înmăruriți.

EASIER WITH PRACTICE
Turneul
Dramă, SUA, 2009
R: Kyle Patrick Alvarez
D: Brian Geraghty, Kel O’Neill, Marguerite Moreau, Jeanette Brox, Jenna Gavigan

Eroul poveștii lui Kyle Patrick Alvarez pornește într-o călătorie care are drept scop promovarea romanului său care nu fuse publicat încă. Însă, viața îi rezervă multe surprize de-a lungul itinerariului, cea mai importantă dintre ele fiind relația virtuală pe care o va avea cu o femeie misterioasă.

În încercarea de a-și promova romanul care nu fuse publicat încă, Davy Mitchell (Brian Geraghty) pregătește o călătorie împreună cu fratele lui mai mic, Sean (Kel O’Neill). Destul de repede după ce pornesc la drum, el realizează că dorința de a avea o relație apropiată cu fratele lui este una care nu i se va împlini prea curând și, în mod cert, nu acum. Într-o noapte, pe când se afla singur într-o cameră de motel, Davy primește un apel de la o femeie misterioasă, care spune că o cheamă Nicole (Kathryn Aselton). Spre surprinderea lui, aceasta îi cere să aibă sex cu ea la telefon. Sperând că dincolo de relația virtuală și factura încărcată de telefon va mai fi și altceva între ei doi, Davy este decis să o întâlnească pe Nicole. În cele din urmă, el va trebui să accepte nu numai adevărul în ceea ce privește relația lor, dar și adevărul despre el însuși.

FRITT VILT (AKA. COLD PREY)
Pradă uşoară
Horror, Norvegia, 2006
R: Roar Uthaug
D: Ingrid Bolso-Berdal, Viktoria Winge, Tomas Alf Larsen, Rolf Kristian Larsen, Endre Martin Blindheim Midtstigen

Eirik (Tomas Alf Larsen) și iubita lui, Jannicke (Ingrid Bolso Berdal), Mikael (Endre Martin Midtstigen), Ingunn (Viktoria Winge) și Tobias (Rolf Kristian Larsen) sunt cinci prieteni care decid să-și petreacă weekendul la snowboard în Alpii Elvețieni. Tobbias este singurul fără iubită, așa că nu se simte foarte confortabil. În plus, starea lui de discomfort se amplifică după ce își fracturează piciorul. Acest accident îi determină pe turiști să-și schimbe planurile, așa că se adăpostesc peste noapte într-o cabană abandonată, urmând ca dimineața să meargă mai departe. Pe măsură ce se lasă întunericul, cei cinci vor realiza că adăpostul ales de ei nu este chiar un loc părăsit, așa cum au crezut inițial. De fapt, acolo se afla un descreierat care era decis să îi vadă pe toți morți.

În Norvegia, pelicula “Pradă uşoară“ a fost un succes răsunător în ceea ce privește box office-ul. Pelicula a constituit primul lung-metraj al regizorului Roar Uthaug.

FRITT VILT II (AKA. COLD PREY 2)
Pradă uşoară 2
Horror, Norvegia, 2008
R: Mats Stenberg
D: Ingrid Bolso-Berdal, Marthe Snorresdotter Rovik, Kim Wifladt, Johanna Morck, Fridtjov Saheim

Urmăriți o poveste terifiantă în care happy ending-ul ține de domeniul science fiction-ului.

“Pradă uşoară 2” este urmare a filmlui “Pradă uşoară“ (2006), realizat de Roar Uthaug, producție care s-a bucurat de succes răsunător în Norvegia. Undeva în Stehotinn, Jannicke este găsită rănită și aflată în stare de șoc în zăpadă de către Ole, care o duce la spitalul Otta Sjukehus. În scurt timp, femeia își revine și le dezvăluie ofițerilor de poliție locul unde se află cadavrele prietenilor ei. Oamenii legii merg să cerceteze zona, găsesc corpurile neînsuflețite și le duc la morga aceluiași spital. Deși este singura care a scăpat cu viață, coșmarul femeii este departe de a se fi terminat.

GHOSTS OF GIRLFRIENDS PAST
Fantomele fostelor iubite
Comedie, SUA, 2009
R: Mark Waters
D: Matthew Mcconaughey, Jennifer Garner, Michael Douglas, Breckin Meyer, Lacey Chabert

La nunta fratelui său mai mic, un burlac convins care iubește libertatea, distracția și femeile ajunge să fie bântuit de fantomele iubitelor din trecut.

Connor Mead (Matthew McConaughey) este un fotograf celebru care iubește libertatea, distracția și femeile. În mod cert, aceasta este ordinea: libertate, distracție, femei! Numai că, fratele lui urmează să se căsătorească, așa că decide să ia o pauză pentru a merge la nunta acestuia. Aici, el o reîntâlnește pe Jenny Perotti (Jennifer Garner), o prietenă din copilărie, singura care nu căzuse pardă farmecelor lui Connor. La petrecerea care are loc în seara dinaintea ceremoniei, Conner ține un discurs în care vorbește gura fără el, apoi este vizitat de fantoma unchiului său, petrecărețul Wayne (Michael Dogulas), cel care este decis să-l învețe pe protejatul său tot ceea ce știa. Acesta îi spune lui Connor că, în cursul serii, va fi vizitat de trei fantome care îl vor duce înapoi în trecutul său amoros. Rostul acestor experinețe este acela de a-l învăța pe Connor să aleagă femeia potrivită de care să se îndrăgostească. În cele din urmă, nepotul favorit al lui Wayne va înțelege că nu poți fugi la nesfârșit de trecut $$i că aceasta poate fi $$ansa lui fr a găsi fericirea.

EHKY YA SCHEHERAZADE (AKA. SCHEHEREZADE TELL ME A STORY)
Povesteşte, Şeherezada!
Dramă, Egipt, 2008
R: Yousry Nasrallah
D: Mona Zaki, Mahmoud Hemeida, Hassan El Raddad, Sawsan Badr, Rihab El Gamal

Regizorul egiptean Yousry Nasrallah și scenaristul Waheed Hamed și-au unit forțele pentru a realiza această provocatoare poveste din Orientul Mijlociu care ia în discuție legătura dintre sex, politică și cultură în zilele noastre.

Hebba, o jurnalită de televiziune din Egipt, este cea care prezintă un talk-show politic de succes. Karim, soțul ei, este redactor-șef adjunct la un ziar din Cairo. Visul lui este acela de a deveni redactor-șef. Cu toate acestea, bărbatului i se sugerează fapul că atitudinea pe care o are soția sa în emisune i-ar putea pune în pericol ascensiunea. Astfel, folosindu-se de șarm, el reușește să o convingă pe Hebba să stea departe de politică. Prin urmare, ziarista începe să realizeze emisiuni în care atenția sa se îndreaptă către femei și problemele lor. Treptat, Hebba realizeazaă că se află pe un teren minat, este vorba despre o lume a abuzului și a represiunii sexuale, religioase și politice. În consecință, căsnicia ei se destramă și, din jurnalistul care prezintă istorii, devine chiar ea subiect.

GIGANTIC
Gigantic
Comedie, SUA, 2008
R: Matt Aselton
D: Paul Dano, Zooey Deschanel, Edward Asner, Jane Alexander, John Goodman

Se întâmplă vreodată să obținem cu adevărat ceea ce ne dorim? Asta, desigur, dacă știm sau măcar avem impresia că știm ce vrem…

Deși nu este încîntat din cale-afară de jobul lui, Brian Weathersby (Paul Dano) vinde saltele, în vreme ce tatăl și frații lui mai mari au cariere de succes. Însă, mezinul familiei are alte aspirații: el dorește un copil, așa că decide să aplice pentru a adopta un copil din China. În acest timp, un bărbat ce părea a fi un om al străzii, este în permanență pe urmele lui Brian, iar intențiile lui nu sunt nici pe departe unele pașnice. În această conjunctură, în viața lui apare Happy (Zooey Deschanel), fiica unui client bogat și excentric. Brian o invită acasă pentru a le-o prezenta părinților. Cu acest prilej, ea află despre intenția lui Brian de a înfia un copil, iar vestea o ia complet prin surprindere pe alintata domnișoară.

HANG ‘EM HIGH
Spânzuraţi-i!
Western, SUA, 1968
R: Ted Post
D: Clint Eastwood, Inger Stevens, Ed Begley, Pat Hingle, Ben Johnson

Povestea unui om care, fiind confundat cu altcineva, ajunge să vadă moartea cu ochii și, după ce se pune pe picioare, are de gând să le plătească celor vinovați cu vârf și îndesat pentru nedreptatea pe care o îndurase.

L-au ciuruit cu gloanțe și l-au lăsat să moară, dar au făcut două greșeli fatale: au atacat pe cine nu trebuia și nu au terminat ceea ce începuseră. Povestea începe în Oklahoma, 1873, când Jed Cooper (Clint Eastwood), este confundat cu un criminal și cade pradă găștii lui Wilson (Ed Begley). Însă, după ce Wilson și ai lui părăsesc zona, rămâne un foarte important detaliu de care aceștia nu se ocupaseră, căci Jed Cooper era încă în viață. El este salvat de către Rachel care îl îngrijește până când acesta reușește să se pună pe picioare. Însetat și îndreptățit să se răzbune, acesta pune la cale un plan gândit în cele mai mici detalii și astfel, cei care l-au nedreptățit vor plăti fiecare în parte, până la ultimul.

HEDWIG AND THE ANGRY INCH
Hedwig and The Angry Inch
Muzical, SUA, 2001
R: John Cameron Mitchell
D: John Cameron Mitchell, Miriam Shor, Stephen Trask, Theodore Liscinski, Rob Campbell

Pelicula este o adaptare după muzicalul cu același titlu care s-a bucurat de un succes răsunător pe Broadway și spune povestea unui cântăreț rock & roll din Berlinul comunist care visa să uimească America. Hansel (John Cameron Mitchell) a fost crescut numai de mama lui (Alberta Watson). Femeia visa ca fiul ei să aibă un alt destin decât acela al familiei sale sărace. Ani mai târziu, el se îndrăgostește de un segent al armatei americane, care îi promite o viață mai bună dincolo de ocean. Ca să se poată căsători oficial cu acesta, Hansel alege să facă operația de schimbare de sex și astfel devine Hedwig. Însă, operația este făcută prost, efectele fiind catastrofale. Abandonat(ă) undeva în Kansas, singura șansă a lui Hedwing este aceea de a se reinventa ca star rock.

I KNOW YOU KNOW
Ştiu că ştii
Dramă, Marea Britanie, 2008
R: Justin Kerrigan
D: Robert Carlyle, Arron Fuller, David Bradley, Valerie Lilley, Karl Johnson

Relația excepțională dintre un adolescent și tatăl lui trece printr-un moment al adevărului în clipa în care copilul înțelege că, măcar unul dintre ei doi, trebuie să lase copilăriile deoparte și să se maturizeze imediat.

Jamie (Arron Fuller) este un puști de 11 ani care își adoră tatăl. Charlie (Robert Carlyle) îl crește singur pe Jamie și îl treatează ca pe fiul, dar mai ales ca pe cel mai bun prieten al său. Nu la fel stau lucrurile și în ceea ce-i privește pe unchiul Ernie (Karl Johnson) și pe mătușa Lilly (Valerie Lilley), care procedează exact pe dos. Cu toate acestea, Charlie are un secret, este vorba despre faptul că are o viață dublă, lucrînd ca agent sub acoperire pentru guvernul britanic. Din clipa în care Jamie va afla despre asta, relația dintre cei doi va deveni și mai apropiată. La scurt timp, Jamie merge împreună cu Charlie la întâlnirile pe care acesta le are cu domnul Fisher (David Bradley) și chiar îl ajută ocazional pe tatăl său. Totul este extrordinar până în clipa în care Charlie nu respectă întocmai planul într-o misiune, iar Jamie ajunge să se confrunte cu realitățile existenței tatălui lui. În acea clipă, pentru Jamie devine foarte clar faptul că, măcar unul dintre ei, trebuie să lase copilăriile deoparte și să se maturizeze imediat.

IT’S MY TURN
E rândul meu
Comedie, SUA, 1980
R: Claudia Weill
D: Jill Clayburgh, Michael Douglas, Charles Grodin, Beverly Garland, Steven Hill

Urmăriți o neobișnuită și foarte amuzantă poveste de dragoste a cărei eroină principală este o femeie modernă care realizează că, de fapt, ceea ce își dorește este o iubire clasică plină de romantism.

Profesoara de matematică Kate Gunzinger (Jill Clayburgh) are tot ceea ce se presupune că ar trebui să aibă o femeie modernă: o carieră de succes, siguranță financiară și o viață socială și sexuală activă. Cu toate acestea, ea nu este mulțumită, ci vrea altceva, vrea mai mult. În timp ce se fla la New York, la nunta tatălui său, ea îl întâlnește și se îndrăgostește de Ben Lewin (Michael Douglas), fiul noii sale mame vitrege. Instantaneu, ea se confruntă cu trei mari probleme. Ea trebuie să rezolve animozitățile pe care le are cu mireasa tatălui său, să scape de actualul iubit și să o scoată la capăt cu această relație care, într-o manieră oarecum stranie, are de-a face cu incestul.

JETSAM
Doi străini
Thriller, Marea Britanie, 2007
R: Simon Welsford
D: Cal Macaninch, Jamie Draven, Alex Reid

Undeva pe o plajă pustie, o tânără încearcă să găsească răspunsuri pentru întrebările existențiale în ceea ce privește viața ei. Pe lângă faptul că suferă de amnezie, situația deja delicată a femeii devine și mai complicată în momentul în care este atacată de un bărbat. Ea se luptă să supraviețuiască și reușește să scape de agresor, după care se se străduiește să își amintească cine este și cum a ajuns acolo. După aventuri incredibile, ea realizează că a ajuns într-o lume în care spionajul, trădarea și obsesiile sunt moneda curentă de schimb.

JUDGMENT AT NUREMBERG
Procesul de la Nürnberg
Istoric, SUA, 1961
R: Stanley Kramer
D: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Marlene Dietrich, Maximilian Schell

Ceea ce urmează este mult mai mult decât un film!… HBO v-a pregătit o copleșitoare experință a emoției umane, o seară specială pe care nu o veți uita niciodată.

După ce Al Doilea Război Mondial s-a încheiat, oamenii din întreaga lume erau îngrijorați de adevărata dimensiune a crimelor comise de cel de-al Treilea Reich. Astfel, în 1948, în Nürnberg, Germania, au avut loc o serie de procese organizate de tribunale internaționale. Intenția era aceea de a-i aduce în fața justiției pe cei vinovați de crime împotriva umanitații. În orice caz, pe măsură ce timpul trecea, cei mai cunoscuți membri ai regimului nazist ajungeau să fie morți sau dispăruți, iar în derularea procesurii judecătorii americani se confruntau cu următoarea dilemă: Cât de mult poate fi tras la răspundere cineva care “doar a urmat ordinele”. În pelicula regizată de Stanley Kramer, judecătorul Dan Haywood (Spencer Tracy) supraveghează procesul a patru judecători germani, printe aceștia fiind și cunoscuții Dr. Ernst Janning (Burt Lancaster) și Emil Hahn (Werner Klemperer). Aceștia sunt acuzați de a fi pronunțat în complicitate cu naziștii sentința de condamnare la moarte în cazul unor oameni nevinovați. Reprezentantul apărării este avocatul Hans Rolfe (Maximilian Schell), în vreme ce procuror este americanul Tad Lawson (Richard Widmark). Pe măsură ce procesul se derulează, ambele părți, americanii dar și reticenții germani, realizează că sunt în situația de a înfrunta și de a se confrunta cu moștenirea războiului și schimbările irevocabile pe care le adusese acesta în viața tuturor.

În distribuția peliculei “Judgment at Nuremberg” veți observa mai multe prezențe remarcabile, printre care Marlene Dietrich, Judy Garland și Montgomery Clift. Filmul a primit două premii (pentru cel mai bun scenariu și cel mai bun actor în rol principal – Maximilian Schell-) și nouă nominalizări din partea Academiei Americane de Film; trei nominalizări BAFTA; trei premii (cea mai bună regie și cel mai bun actor în rol principal – Maximilian Schell-) și două nominalizări la ceremonia decernării premiilor Globurile de Aur.

LA RINA (AKA. THE PIT)
Pe viaţă şi pe moarte
Acțiune, Brazilia, 2008
R: Marcelo Galvao
D: Leonardo Miggiorin, Elder Torres, Mayte Piragibe, Paola Oliveira, Christiano Cochrane

Inspirată de o poveste reală, pelicula regizată de Marcelo Galvao îi are în centrul ei pe tinerii care sunt copiii protipendadei din Brazilia.

Aceasta este prima sâmbătă a lunii și nu este o zi ca oricare alta, deoarece în această seară copiii elitei din Sao Paolo se întâlnesc la o petrecere opulentă. Aici, cocaina, heroina și marihuana sunt servite pe tăvi de argint, iar băuturile sunt pentru toate gusturile. Invitații de bază ai acestei sindrofii exclusiviste și secrete sunt fii de ambasadori, președinți și demnitari, toți îmbrăcați în ținute rafinate.

LEAVING BARSTOW
Să pleci din Barstow
Dramă, SUA, 2008
R: Peter Paige
D: Kevin Sheridan, Michelle Clunie, Steven Culp, Ryan Michelle Bathe, Ryan Carnes

După terminarea liceului, un tânăr dintr-un orășel fără perspective trebuie să aleagă între a rămâne în continuare aici pentru a avea grijă de familie sau a pleaca la studii pentru a-și da lui o șansă.

După ce termină școala, Andrew nu are prea multe opțiuni în locul în care s-a născut. El trăiește într-un orășel, nu are bani puși de-o parte, iar ceea ce câștigă dispare imediat, deoarece are grijă de familie. Situația se schimbă după ce o cunoaște o fată care se mutase de curând în orașul său. Apoi, deși este neînțeles pentru el cum de a fost posibil, Andrew primește vestea că a fost acceptat la UCLA. În acest moment al existenței sale este momentul să decidă dacă vrea să continue viața banală și fără nicio perspectivă de aici, sau să plece din Barstow, dându-și o șansă. Cea care îl va ajuta să se hotărească va fi chiar mama lui, care îl anunță că noul ei iubit, care este, evident, mai tânără decât ea, urmează să se mute la ei în casă.

LIMBO
Limbo
Dramă, SUA, 1999
R: John Sayles
D: Mary Elizabeth Mastrantonio, David Strathairn, Vanessa Martinez, Kris Kristofferson, Casey Siemaszko

Alaska este ultima frontieră a Americii, este vorba despre un ținut care promite aventura. În esență, “Limbo” spune povestea unor oameni care sunt puși în situația de a-și asuma riscul și de a se confrunta cu propriile temeri, fiind blocați în pustietatea acestei insule.

Joe Gastineau (David Strathairn) locuiește în Juneau, Alaska. În tinerețe, el fusese implicat într-un accident care avusese loc pe un vas de pescuit și care se soldase cu moartea a doi oameni și nu reușise niciodată să se recupereze complet după această lovitură. În mometul în care o întâlnește pe Donna De Angelo (Mary Elizabeth Mastrantonio), Joe începe să își iasă încet din carapace. Atracția dintre ei îl destermină pe Joe să își din nou un job în larg. Tocmai atunci când viața acestuia părea să intre în normal, își face apariția în peisaj Bobby (Casey Siemaszko), fratele vitreg al lui Joe, care îi cere acestuia o favoare. Din acest moment, un dezastru duce către altul, iar Gastineau împreună cu Donna și cu fiica acesteia ajung să se ascundă de niște bărbați. Decizia de a răspunde solicitării fratelui lui vitreg va schimba pentru totdeauna destinul celor trei.

LINKEROEVER (AKA. LEFT BANK)
Linkeroever
Dramă, Belgia, 2008
R: Pieter Van Hees
D: Eline Kuppens, Matthias Schoenaerts, Tom De Wispelaere, Sien Eggers, Marilou Mermans

Marie, o tânără sportivă introvertită, și-a dedicat toată viața de până acum idealului de a face performanță la cel mai înalt nivel în atletism. În clipa în care ajunge în colaps, ea trebuie să ia hotărâri decisive pentru viitorul ei imediat. Astfel, femeia decide să se mute împreună cu prietenul în apartamentul acestuia din Left Bank și să ia o pauză în cariera pentru care muncise până acum. La început, pasiunea din relația ei o ajută să treacă mai ușor peste ceea ce se întâmplase de curând, însă Marie află despre dispariția misterioasă a lui Hella, fosta chiriașă a apartamentului. Femeia devine obsedată de acest fapt și ajunge să sufere de dureri de cap, greață și insomnie. Din acest moment, ea începe să se întrebe dacă poate avea cu adevărat încredere în prietenul ei.

LITTLE NIKITA
Micul Nikita
Thriller, SUA, 1988
R: Richard Benjamin
D: Sidney Poitier, River Phoenix, Richard Jenkins, Caroline Kava, Richard Bradford

Viața unui adolescent se bulversează complet din momentul în care află că părinții săi sunt agenți KGB sub acoperire care, după ce fuseseră inactivi douăzeci de ani, sunt chemați acum într-o misiune extrem de periculoasă.

Agentul FBI Roy Parmenter (Sidney Poitier) descoperă informații uluitoare care vor da peste cap viața adolescentului Jeff Grant’s (River Phoenix). Roy încearcă să-l convingă pe tânăr că părinții lui sunt spioni KGB sub acoperire. Astfel, vestea îl plasează pe Jeff undeva la mijloc, între dragostea pentru părinți și aceea pentru țara lui, iar acesta fapt îl aduce în situația de a se maturiza peste noapte. Ghidat de agentul FBI, curajosul Grant încearcă să descâlcească păienjenișul intrigilor din jurul părinților săi. În același timp, Parmenter este în situația de a se reexamina pe el însuși, deoarece ajunge să fie implicat într-un conflict care are legătură atât cu viața unui adolescent și a familiei acestuia, cât și cu existența întregii specii umane.

LLAMANDO A UN ANGEL (AKA. CALLING AN ANGEL)
Un telefon pentru Angel
Comedie, Mexic, 2008
R: Pancho Rodríguez, Hector Rodríguez, Rodolfo Guzmán
D: Luis Felipe Tovar, Patricia Llaca, Mónica Dionne, Julio Bracho, Pablo Abitia

O femeie își caută cu disperare iubirea pierdută și decide să trimită mesaje de dragoste celor trei bărbați care apar în cartea de telefon cu numele celui pe care ea dorește să-l găsească.

Trei bărbați nu au absolut nimic în comun, cu excepția faptului că au același nume: Angel Flores Fuentes. Povestea începe în momentul în care o femeie care își căuta marea iubire pierdută deschide cartea de telefon. Singura opțiune a ei pare a fi aceea de a trimite disperate mesaje de dragoste celor trei, cu speranța că va obține un răspuns de la cel pe care îl caută. Din păcate pentru ea, niciunul dintre cei vizați nu este cel căutat de ea. La rândul lor, bărbații cred că mesajul este trimis de altcineva, gândindu-se la vreo iubire imposibilă sau pierdută de-a lor.

LOVE THE HARD WAY
Iubeşte-mă la greu!
Romantic, Germania, 2001
R: Peter Sehr
D: Adrien Brody, Charlotte Ayanna, Jon Seda, August Diehl, Pam Grier

Urmăriți o neobișnuită poveste de dragoste ai cărei protagoniști sunt doi oameni care, aparent, nu au nimic în comun. Și totuși…

Claire (Charlotte Ayanna), o studentă strălucită a Universității Columbia, caută răspunsuri în ceea ce privește viața în liniștea laboratorului de biologie. Într-una dintre zile, la cinematograf, ea îl întâlnește pe Jack (Adrien Brody) și este intrigată de stilul, siguranța și îndrăzneala de care acesta dă dovadă. De fapt, tânărul trăiește dintr-un business care se bazează pe înșelătorie și care îi vizează pe oamenii de afaceri străini. Dincolo de imaginea de tip dur, Jack este foarte pasionat de cărțile vechi și visează ca, într-o bună zi, să reușească să scrie un roman. El se îndrăgostește de Claire, fiind atras de puritatea și curiozitatea femeii. Astfel, între cei doi începe o neobișnuită poveste de dragoste. Însă, Jack, când realizează ce i se întâmplă, intră în panică și începe să o țină pe Claire la distanță. Simțindu-se abandonată și confuză, tânăra își neglijează studiile. În acest timp, Jack se străduiește să o ignore, concentrîndu-se asupra activității lui, fără să știe că detectivul Linda Fox (Pam Grier) se află pe urmele sale.

MAMAN EST CHEZ LE COIFFEUR
(AKA. MOMMY IS AT THE HAIRDRESSER’S)
Mama e la coafor
Dramă, Canada, 2008
R: Léa Pool
D: Marianne Fortier, Céline Bonnier, Laurent Lucas, Élie Dupuis, Gabriel Arcand

După ce mama ei plecase pe neașteptate de acasă, o adolescentă a anilor ’60 descoperă că lumea celor mari nu este nici pe departe ceea ce-și imaginase ea.

Povestea începe în vara lui 1966, atunci când vine vremea să te bucuri de vacanță și de libertate. În acest moment așteptat de toți, adolescenta Élise descoperă că plecarea bruscă a mamei lor a dezbinat complet familia. Fratele ei, Coco, își găsește consolarea în garaj, acolo unde construiește o mașină de curse, în timp ce fratele mai mic, Benoît, se interiorizează tot mai mult, iar tatăl lor pare să fie de-a dreptul doborât de această situație. În acest context, Élise decide să preia controlul familiei ei, în încercarea de a mai salva ce se mai putea.

MAN OVERBOARD
Om la apă!
Comedie, SUA, 2008
R: Oliver Robins
D: Matt Kaminsky, Mel Fair, Floyd Van Buskirk, Jeffry Stein, Graham Norris

Pelicula “Om la apă!“ are în centru său o mică ambarcațiune și pe cei câțiva marinari care sunt conduși de CJ Mason (Matt Kaminsky), un tânăr care își dorește o viață mai bună pentru familia sa. Angajații lui sunt trei pierde-vară care nu au niciun fel de tragere de inimă pentru ceea ce fac, sau mai bine zis pentru ceea ce ar trebui să facă, deoarece sunt apatici, leneși și nu au nicio motivație. Asta înseamnă că tot greul cade pe umerii lui CJ. Un alt personaj important al poveștii este Johnny Cross (Mel Fair), un marinar care îl convinge pe CJ să ia decizii cruciale care îi vor schimba viața.

MICKI & MAUDE
Micki şi Maude
Comedie, SUA, 1984
R: Blake Edwards
D: Dudley Moore, Amy Irving, Ann Reinking, Richard Mulligan, George Gaynes

Chiar dacă soția nu are niciun gând, dorința unui bărbat de a deveni tată se împlinește în momentul în care, după o aventură cu o seducătoare violoncelistă, aceasta îl anunță că este însărcinată. Însă, povestea se complică mai mult după ce aceeași veste o va primi și când va ajunge acasă.

Reporterul TV Rob Salinger (Dudley Moore) își dorește foarte mult un copil, însă soția sa, Micki (Ann Reinking), este foarte preocupată de carieră așa că nu-i mai rămâne timp să se gândească la asta. După ce are o aventură cu seducătoarea Maude (Amy Irving), bărbatul află că urmează să devină tată. Povestea continuă, căci Rob este șocat să afle că și soția lui a rămas însărcinată. Micki este soția perfectă, iar Maude este pentru Rob femeiea ideală, adică tot ceea ce-și putea dori. Pentru că este îndrăgostit de amândouă, el se căsătorește și cu Maude și, din acest moment, începe să aibă o viață dublă, plină de complicații și de situații-limită. Totul culminează cu momentul în care femeile trebuie să nască, deoarece se întâmplă în aceeași zi și în camere învecinate, iar Salinger aleargă frenetic de la una la cealaltă.

Rolul interpretat în pelicula lui Blake Edwards i-a adus lui Dudley Moore un premiu la ceremonia decernării Globurilor de Aur, la categoria cel mai bun actor.

MR. HOLLAND’S OPUS
Viaţă pentru muzică
Dramă, SUA, 1995
R: Stephen Herek
D: Richard Dreyfuss, Glenne Headly, Jay Thomas, Olympia Dukakis, William H. Macy

Povestea unui muzician care, deși visase să devină un compozitor care să completeze istoria muzicii, își descoperă menirea la catedră, în fața elevilor cărora reușește să le insufle pasiunea pentru această artă.

Când ești tânăr, viața, visele, speranțele, toate sunt înaintea ta, iar planurile de viitor par așa de clare și de posibile… Însă, așa cum se întâmplă pe măsură ce înaintezi în viață, nici Glenn Holland (Richard Dreyfuss) nu ar fi putut să bănuiască ce întorsătură formidabilă va lua viața lui, din momentul în care, cu inima îndoită, acceptă slujba de profesor de liceu.

Holland își trăiește cu intensitate pasiunea pentru muzică, iar ceea ce-și dorește cel mai mult este să reușească să compună un fragment muzical memorabil, ceva care să nu lase ca existența lui să fi fost una banală și neînsemnată. Cu toate acestea, destinul îi pregătește altceva împătimitului muzician din clipa în care el acceptă să devină profesor. Astfel, el își descoperă adevărata vocație, este vorba de succesul pe care îl are în rândul elevilor săi, cărora reușește să le insufle dragostea pentru această artă. Tinerii reacționează la această pasiune contagioasaă a lui Holland și, pe măsură ce anii trec, Glenn realizează că moștenirea sa ar putea fi una cu adevărat importantă, mult mai importantă decât aceea la care se gândise inițial.

NACHT VOR AUGEN (AKA. A HERO’S WELCOME)
Noaptea din faţa ochilor
Dramă, Germania, 2008
R: Brigitte Bertele
D: Hanno Koffler, Petra Schmidt-Schaller, Jona Ruggaber, Margarita Broich, Wolfram Koch

Deși este primt ca un erou după ce se întoarce din Afganistan, un tânăr de douăzeci și cinci de ani nu reușește să mergă mai departe cu viața lui, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din locul în care fusese în misiune.

David este un soldat german de douăzeci și cinci de ani care tocmai s-a întors acasă dintr-o misiune în Afganistan. În Black Forest, el este primit cu mare căldură de către mama sa, de Kirsten, iubita lui, și de către fratele lui de opt ani, un puști timid care își privește fratele cu admirație. Însă, David de acum nu mai este cel de odinioară. Brusc, el nu mai este comunicativ. La scurt timp după sosire, el primește recunoașterea faptelor sale eroice. Este vroba despre faptul că asasinase un afgan, fiind în legitimă apărare, salvînd astfel viața celor din unitate. Treptat, situația pare să se normalizeze. David își reia slujba de paramedic și se mută împreună cu Kirsten. Însă, el nu poate dormi noaptea, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din Afganistan. Astfel, viața eroului scapă de sub control.

În cele din urmă, David le va mărturisi apropiaților faptul că, în actul lui eroic din Afganistan, el împușcase un băiat de opt ani. Consecințele acestei dezvăluiri vor apărea imediat, deoarece o parte dintre ei îi vor întoarce spatele și își va pierde și slujba.

NIGHT ON EARTH
Noapte pe Pământ
Comedie, SUA, 1991
R: Jim Jarmusch
D: Gena Rowlands, Winona Ryder, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, Rosie Perez

Cinci taximetere, cinci orașe, o singură noapte.

“Night on Earth” se constituie dintr-o succesiune de cinci comedii care se întâmplă simultan, dar în zone de pe Terra. Fiecare secțiune se oprește asupra relației dintre șoferul de taxi și pasagerul sau pasagera sa în timp ce împart interiorul unei mașini. Povestea începe în Los Angeles, chiar atunci când lumina Apusului se îneca în întunericul nopții. Urmează New York-ul, apoi, Parisul, Roma și Helsinki, unde, în ultima secvență soarele răsare din nou, astfel încât noaptea cu întunericul ei dispare din nou în lumina zilei.

PATCH ADAMS
Patch Adams – Un doctor trăsnit
Dramă, SUA, 1998
R: Tom Shadyac
D: Robin Williams, Daniel London, Monica Potter, Philip Seymour Hoffman, Bob Gunton

Un medic neconvențional este de părere că tratamentul este mai eficient atunci când medicul își cunoaște personal pacientul, iar actul medical este combinat cu alinarea sufletească prin terapia râsului.

Pelicula lui Tom Shadyac se inspiră dintr-un fapt real, este voarba despre un medic neconvențional care încerca să-și vindece pacienții cu ajutorul terapiei râsului. După ce se înscrie la Medicină, Hunter Adams (Robin Williams), căci despre el este vorba, se confruntă cu profesionalismul rece care, după părerea lui, îi îndepărtează pe pacienți de cei care se ocupă de însănătoșirea lor. El este decis să facă în așa fel încât să combine alinarea spirituală cu actul medical, iar pentru asta începe să îi cunoască personal pe pacienți săi. Eforturile sale par a face minuni, iar personalul spitalului îi este recunoscător. Însă, metodele de lucru ale lui Hunter nu sunt deloc acceptate de colegul lui de cameră, Mitch (Philip Seymour Hoffman), și nici de staff-ul de la facultatea de Medicină. Fără niciun fel de menajamente, el este sfătuit ca “Dacă vrea să fie claun, să meargă să lucreze la circ”. Cu toate acestea, Adams este perseverent până într-acolo încât pune bazele propriei sale clinici, este vorba despre Gesundheit Institute. Povestea se complică, iar cariera Hunter este pusă în pericol, iar viața îl aduce în situația de a se justifica în fața unor oameni care au de gând să îl arunce în spatele gratiilor.

Pe lângă alte premii și nominalizări, pelicula “Patch Adams – Un doctor trăsnit“ a obținut o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră și încă două la ceremonia decernării premiilor Globurile de Aur pentru cel mai bun film și cel mai bun actor (Robin Williams).

PISTOLEROS
Pistolarii
Acțiune, Danemarca, 2007
R: Shaky González
D: Erik Holmey, Zlatko Buric, Sofie Lassen-Kahlke, Robert Hansen, Thure Lindhardt

De-a lungul anilor, legenda unor hoți pistolari ajunși dincolo de gratii a avut soarta unui bulgăre care s-a rostogolit la vale prin zăpadă, astfel încât nu se mai știa exact dacă era vorba despre unu, cinci sau zece milioane furate.

În momentul în care decid să dea ultima lovitură, totul mergea incredibil de rău pentru infractorul Frank Lowies și banda lui de hoți. După ce sunt prinși și trimiși în spatele gratiilor, delincvenții ajung să fie o adevărată legendă urbană, iar polițiștii nu au reușit niciodată să recupereze întreaga sumă furată. De-a lungul anilor, legenda a avut soarta unui bulgăre care s-a rostogolit la vale prin zăpadă, astfel încât nu se mai știa exact dacă era vorba despre unu, cinci sau zece milioane. Oare este ceva adevăr în toată povestea asta sau este o mare invenție de la un capăt la celălalt?

PRIMA PRIMAVERA
Prima primavera
Dramă, Ungaria, 2009
R: Janos Edelenyi
D: Andor Lukáts, Vesela Kazakova, Antonie Kamerling, Enikö Börcsök, Djoko Rosic

Un jaf dintr-o bancă schimbă pentru totdeauna viața eroului filmului, căci mama lui este asasinată, iar el este vânat, fiind unul dintre cei doi martori care-l pot identifica pe autor.

Viața lui Gabor, un bărbat între două vârste care are naivitatea unui copil, este dată peste cap definitiv după ce mama lui este victima unui jaf armat dintr-o bancă. În această dramă, el și Jolie, o prostituată, sunt singurii martori, adică cei care îl pot identifica pe asasin. Asta înseamnă că sunt foarte expuși, fiind în pericolul de a-ș pierde viața în orice clipă. Pendulînd înte realitatea crudă și imaginație, cei doi reușesc să supraviețuiască și, mai mult decât atât, reușesc să se împace unul cu celălat, cu lumea și, ceea ce este mai dificil decât orice, cu ei înșiși.

RIPPLE EFFECT
Efect de domino
Dramă, SUA, 2007
R: Philippe Caland
D: Forest Whitaker, Virginia Madsen, Minnie Driver, Philippe Caland, John Billingsley

Povestea unui creator de modă care, fiind copleșit de remușcări, decide să îndrepte o fărădelege care avusese loc în urmă cu cinsprezece ani.

Dasignerul de modă Amer Atrash (Philippe Caland), a plecat din Liban pentru a trăi Visul American. Acum, el traversează o periaodă de criză, atât în ceea ce mariajul, cât și domeniul profesional. Pentru că se simte neglijată, soția lui, Sherry (Virginia Madsen), decide că are nevoie de timp pentru a-și reevalua situația și îi cere lui Amer să se mute în biroul său. Deși încearcă să se refugieze în muncă, Atrash este neliniștit fiind copleșit de remușcări din cauza unei întâmplări din trecut. El atribuie șirul de ghinioane care nu se mai încheie unei fărădelegi întâmplate cu cinsprezece ani în urmă. Este vorba despre un accident în urma căruia Phillip Blackman (Forest Whitaker) rămăsese țintuit într-un scaun cu rotile. Prin urmare, Amer este decis să îndrepte această nedreptate, iar ceea ce urmează va însemna pentru el o veritabilă trezire spirituală.

RUBIN AND ED
Rubin şi Ed
Comedie, Marea Britanie, 1991
R: Trent Harris
D: Crispin Glover, Howard Hesseman, Karen Black, Michael Greene, Brittney Lewis

Urmăriți povestea unui tânăr timid și singuratic care locuiește în hotelul mamei sale și care primește de la aceasta o somație de a-și face cel puțin un prieten.

Rubin Farr (Crispin Glover) este un tânăr timid și singuratic care locuiește în hotelul mamei sale. Astfel, în loc să iasă, el preferă să își facă de lucru în camera sa. Oricum, mama lui are cu totul alte planuri pentru fiul său. Astfel, ea îi cere lui Rubin să iasă și să își facă cel puțin un prieten. Neavând alternativă, tânărul capitulează și începe căutările. Așa îl întâlnește pe Ed Tuttle (Howard Hesseman, pe care îl veți putea urmări într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale), un bărbat de divorțat de vârstă mijlocie. Acesta acceptă să ia masa cu Rubin și cu mama acestuia, însă, în schimb, tânărul Farr trebuie să accepte să participe la un seminar al organizației la care aderase Tuttle. Toate decurg conform planurilor până în momentul în care Ed are neinspirata idee de a deschide ușa congelatorului, iar acolo vede pisica moartă a lui Rubin.

SIETE MESAS DE BILLAR FRANCES (AKA. SEVEN BILLIARD TABLES)
Şapte mese de biliard
Dramă, Spania, 2007
R: Gracia Querejeta
D: Maribel Verdú, Blanca Portillo, Jesús Castejón, Víctor Valdivia, Raúl Arévalo

După ce primește vestea că tatăl ei este bolnav, o femeie își ia fiul și pleacă să vadă ce se întâmplă. Însă, când sosesc, cei doi află că bărbatul a trecut în Lumea Drepților și că afacerea acestuia trebuia vândută pentru a fi plătite datoriile.

Angela (Maribel Verdú) și fiul ei, Guille (Víctor Valdivia), pornesc la drum pentru a-l vedea pe Leo, tatăl ei și bunicul băiatului, despre care aflase că se îmbolnăvise brusc. Când sosesc, aceștia sunt iformați că bărbatul tocmai murise. Charo (Blanca Portillo), iubita acestuia, îi spune Angelei că afacerea tatălui ei, o sală cu șapte mese de billiard, trebuie vândută din cauza datoriilor. Cu toate acestea, fiica lui Leo este pusă pe gânduri de informația că fostul soț al lui Charo sfârșise în circumstanțe suspecte. Dincolo de această crudă realitate, Angela decide să își schimbe viața, așa că își investește toate economiile în afacerea tatălui său, dorind să o salveze.

SPEECHLESS
Fără vorbe
Comedie, SUA, 1994
R: Ron Underwood
D: Michael Keaton, Geena Davis, Christopher Reeve, Bonnie Bedelia, Ernie Hudson

O comedie romantică fascinantă în care coincidențele din viața a doi oameni sunt ocazia de a începe o relație în calea căreia vor apărea încercări dintre cele mai diverse.

Cei aleși de Ron Underwood pentru a fi protagoniștii acestei comedii romantice sunt Michael Keaton și Geena Davis. Kevin (Keaton) este un insomniac care o întâlnește pe Julia (Geena Davis) noaptea târziu, într-un magazin și, întâmplător sau poate că nu, amândoi își doresc același ultim flacon de medicamente pentru somn. După ce petrec o seară romantică împreună și, spre surprinderea amândurora, realizează că fiecare dintre ei scrie discursuri pentru candidații unei curse pentru Senat, dar se află în tabere opuse. Pe măsură ce Campania avansează, cei doi au dificultăți tot mai mari în a continua relația, dar nu abandonează. Însă, încercările sunt departe de a se fi încheiat pentru acest cuplu, deoarece Bob Freed (Christopher Reeve), fostul logodnic al Juliei, revine și-i cere acesteia să se împace.

STELLA’S OORLOG (AKA. STELLA’S WAR)
Războiul Stellei
Dramă, Olanda, 2009
R: Diederik Van Rooijen
D: Maartje Remmers, Javier Guzman, Thijs Römer, Teun Kuilboer, Juda Goslinga

După moartea fratelui său în Afganistan, o femeie din Olanda realizează că motiul asasinării acestuia este altul, așa că este decisă să afle adevărul și începe un război pe cont propriu.

O dramă zguduitoare al cărei personaj principal este o femeie, Stella, o mamă care muncește pentru a-și crește fiica. Soțul și fratele acesteia sunt trimiși într-o misiune internațională în Afganistan. În clipa în care fratele ei este ucis într-o acțiune de către talibani, soțul ei se întoarce acasă pentru a se ocupa de înmormântarea cumnatului său. Însă, curând, Stella descoperă un indiciu care o face să creadă că motivul asasinării fratelui ei a fost probabil altul, iar soțul ei și camarazii acestora păstează tăcerea. În clipa în care își dă seama că nu mai are nimic de pierdut, Stella pornește într-o acțiune pe cont propriu, fiind decisă să afle adevărul despre moartea fratelui său.

SUMMERTREE
Înainte de război
Dramă, SUA, 1971
R: Anthony Newley
D: Michael Douglas, Jack Warden, Brenda Vaccaro, Barbara Bel Geddes, Kirk Callaway

Atunci câd se simte copleșit de prezent, eroul filmului regizat de Anthony Newley se refugiază în trecut, este vorba despre ceea ce pentru el reprezintă un simbol al zilelor în care era fericit.

În vreme ce se afla în Vietnam, Jerry McAdams (Michael Douglas), un tânăr soldat își amintește cum era viața lui înainte de a ajunge acolo. Astfel, el se gândește cu nostalgie la iubita lui, Vanetta (Brenda Vaccaro), sau la discuțiile nesfârșite cu părinții săi (Jack Warden, Barbara Bel Geddes) care nu erau de acord cu ideea lui de a renunța la școală în favoarea unei cariere muzicale.

THE BOURNE IDENTITY
Identitatea lui Bourne
Acțiune, SUA, 2002
R: Doug Liman
D: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox

Un bărbat mai mult mort decât viu este salvat din apele mării de un vas de pescari itallieni. El nu își amintește nimic depsre viața lui de până atunci și încearcă să înțeleagă de ce se află asasini pe urmele lui, cum de este atât de bun la arte marțiale și la ce i-a folosit în trecut faptul că vorbește fluent mai multe limbi.

Această peliculă de acțiune și suspans care s-a bucurat de un succes răsunător începe cu Jason Bourne (Matt Damon), un bărbat amnezic, care este salvat din Mediterana de echipajul unui vas de pescari italieni. El este aproape mort, iar singurele indicii desptre viața lui de până atunci sunt gloanțele din trupul lui și un cont bancar. El descoperă rapid că banii se află într-o bancă din Zurich și tot acolo îl așteaptă și o armă și acte de identitate. Imediat după, Bourne observă că este urmărit și înțelege că nu poate avea încredere în nimeni, așa că îi oferă unei femei, Marie (Franka Potente), 10.000 de dolari pentru a merge cu el la Paris. În ciuda reținerilor sale, femeia se urcă la volanul mașinii ei și pornește într-o călătorie care îi va schimba viața dramatic și pentru totdeauna. Pe măsură ce povestea avansează, iar tensiunea crește, Bourne descoperă că este foarte bun la arte marțiale, lupte, artă și limbi străine, iar asta poate fi o indicație în ceea ce privește ocupația sa din care nu își amintește nimic. Cu ajutorul lui Marie, el se apropie tot mai mult de adevăr, iar tensiunea devine de nesuportat.

Dincolo de succesul uriaș de care s-a bucurat în materie de încasări, “Identitatea lui Bourne” a primit numeroase nominalizări și premii la ASCAP Film and Television Music Awards, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, American Choreography Awards, Art Directors Guild, Motion Picture Sound Editors și World Stunt Awards.

THE CHILDREN (AKA. THE DAY)
Copiii
Horror, Marea Britanie, 2008
R: Tom Shankland
D: Eva Birthistle, Stephen Campbell Moore, Jeremy Sheffield, Rachel Shelley, Hannah Tointon

Povestea teribilă regizată de Tom Shankland se petrece în Anglia contemporană, în timpul unei ninsori de sfârșit de decembrie, iar protagoniști sunt Jonah (Stephen Campbell Moore) și Elaine (Eva Birthistle), un cuplu căsătorit. Cei doi decid să meargă la țară pentru a-și petrece vacanța de Anul Nou împreună cu sora lui Elaine, Chloe (Rachel Shelley), cumnatul lor, Casey (Hannah Tointon), fiica adolescentă a lui Elaine care provenea dintr-un mariaj anterior și tinerii Paulie (William Howes) și Miranda (Eva Sayer), care sunt copiii pe care cei doi soți îi au împreună. Însă, imediat după sosire, evenimete ciudate și de neimaginat încep să se petreacă. Pentru cei care veniseră aici să fie împreună de Anul Nou, urmează clipe de groază care vor culmina cu pierderi de vieți.

THE DISAPPEARED
Dispariţia
Horror, Marea Britanie, 2008
R: Johnny Kevorkian
D: Harry Treadaway, Greg Wise, Alex Jennings, Tom Felton, Finlay Robertson

Viața lui Matthaw se schimbă pentru totedeauna după ce fratele lui mai mic dispare fără urmă, iar la scurt timp el începe să vadă imagini și să audă vocea acestuia.

Crezi că există fanome? Matthew era convins că ele sunt o invenție, asta până când fratele lui mai mic, Tom, dispare fără urmă. Din acea zi, fratele mai mare se consideră direct responsabil de drama prin care trece familia lui. Din clipa în care începe să vadă imagini și să audă vocea lui Tom, Matthew se întreabă dacă nu cumva și-a pierdut mințile. Însă, pe măsură ce numărul copiilor care dispar fără urmă devine tot mai mare, își dă seama că este vorba despre ceva foarte serios. Astfel, realizează că, dacă va continua să asculte ceea ce încearcă să îi spună Tom, ar putea afla adevărul despre ceea ce se întâmplă. Oare tatăl lui care este un alcoolic fără leac a făcut toate astea? Sau este vorba despre gașcă de adolescenți care terorizează pe toți cei mai mici? În vreme ce încearcă să pună cap la cap frânturile de informație pentru a obține imaginea de ansamblu, Matthew realizează că nu trebuie să aibă încredere în nimeni. Va reuși el să își găsească fratele și pe ceilalți copii înainte de a fi prea târziu?

THE EVIL DEAD
Cartea morţilor
Horror, SUA, 1981
R: Sam Raimi
D: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Hal Delrich, Betsy Baker, Sarah York

Ash (Bruce Campbell), iubita lui, Linda (Betsy Baker), și colegii lor de clasă Cheryl (Ellen Sandweiss), Scott (Hal Delrich) și Shelly (Sarah York) decid să să se oprească la o cabană abandonată înconjurată de păduri. Aici, ei descoperă o Carte a Morții cu ilustrații macabre, un pumnal realizat din oase umane și o casetă audio. După ce rostesc incantațiile pe care le aud pe casetă, tinerii trezesc la viață demoni din altă lume și așa se dezlănțuie Infernul.

THE GRAVY TRAIN (AKA. THE DION BROTHERS)
Fraţii Dion
Crimă, SUA, 1974
R: Jack Starrett
D: Stacy Keach, Frederic Forrest, Margot Kidder, Barry Primus, Richard Romanus

Dintr-o dată, jafurile, furturile, hoțiile, înșelătoria înseamnă cea mai bună perioadă din viața a doi frați care credeau că se află în căutarea visului american.

În căutarea visului american, Calvin (Stacy Keach) și fratele lui mai mic, Russell "Rut" Dehon (Frederic Forrest), decid să participe la un jaf armat cu o miză impresionantă, este vorba despre 600.000 de dolari. Acțiunea urmează să fie condusă de către Tony (Barry Primus). Deși planul merge perfect, șeful operațiunii nu are nici cea mai mică intenție să împartă prada. Cu toate acestea, cei doi frați vor realiza că este foarte potrivit pentru ei și chiar îi amuză ideea de a fi de cealaltă parte a legii.

THE LAST LULLABY
Ultimul cântec de leagăn
Dramă, SUA, 2008
R: Jeffrey Goodman
D: Tom Sizemore, Sasha Alexander, Sprague Grayden, Bill Smitrovich, Ray Mckinnon

Un asasin plătit alege viața ușoară, lâsînd business-ul crimelor în grija altora. Însă, decizia protagonistului nu a însemnat instaurarea instantanee a calmului și a păcii, așa cum se aștepta acesta.

Price (Tom Sizemore “Saving Private Ryan”), un fost asasin plătit, este pus în situația de a se împăca cu ideea că trebuie să se pensioneze. Astfel, el renunță la business-ul crimelor, alegând viața unui om normal. Cu toate acestea, retragerea nu a însemnat instaurarea instantanee a calmului și a păcii, așa cum se aștepta Prince. Mai curând, sentimentele pe care le trăia protagonistul erau plictiseală, vid și, ceea ce era cel mai greu de suportat, neliniște. În această situație, Prince ia decizii care îl aduc în situații din care îi va fi foarte greu să mai iasă cu bine.

THE LAST TEMPTATION OF CHRIST
Ultima ispită a lui Iisus
Dramă, SUA, 1988
R: Martin Scorsese
D: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Harry Dean Stanton, David Bowie

“Ultima ispită a lui Iisus” – blasfemie sau… blasfemie?

Este vorba despre un omagiu, o reverență sau o blasfemie? Este rândul tău să spui ceea ce crezi despre cel mai controversat film al anilor ’80. Dincolo de seria nesfârșită de dispute și controverse, pelicula “Ultima ispită a lui Iisus” i-a adus lui Scorsese o nominalizare pentru cel mai bun regizor. Cel care îl interpretează pe Iisus este Willem Dafoe. Inspirat de romanul lui Nikos Kazantzaki, filmul îi va pune pe gânduri atât pe cei care cred, cât și pe cei care afirmă detașat că istoria ce constituie baza creștinismului este o găselniță menită să sperie sau măcar să impresioneze sufletele slabe.

Coloana sonoră semnată de Peter Gabriel i-a adus artistului o nominalizare la Globurile de Aur și, la aceeași ceremonie, Barbara Hershey a fost nominalizată la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. De asemenea, pelicula lui Scorsese a mai primit o nominalizare la Grammy, una la MTV Movie Awards și un premiu la Festivalul de Film de la Veneția.

THE SCAR CROW
Blestemul
Horror, Marea Britanie, 2009
R: Pete Benson, Andy Thompson
D: Kevyn Connett, Tim Major, Darren Mcilroy, Michael Walker, Anna Tolputt

Pentru niște băieți de oraș, cel mai negru coșmar ajunge să fie gri prin comparație cu ceea ce urmează să li se întâmple după ce le întâlnesc pe suroile Tanner!

Anno Domini 2009: patru băieți de oraș care lucrau la o companie de asigurări nu prea se lasă prinși în exercițile de team building. În schimb, în acest colț îndepărat din Anglia rurală, pe lângă jocul de fotbal și bere, au parte de o atracție specială: este vorba despre cele trei senzuale surori Tanner. Fetele sunt prietenoase, deschise și calde, dar ceea ce pare, nu este nici pe departe ceea ce se întâmpla de fapt. Astfel, în scurt timp, cei patru își vor dori să fi acordat mai multă atenție motivului prezenței lor acolo și să nu fi avut parte niciodată în viața lor de întâlnirea cu cele trei ispite.

Femeile ascund un secret întunecat.

Înapoi în timp, AD 1709: Cele trei surori Tanner sunt fiicele unei vrăjitoare condamnate, este vorba despre Elizabeth Tanner. Abuzate de tatăl lor, acestea îl omoară, ducînd cadavrul pe câmp, în loc de sperietoare de ciori. Ultimele cuvinte ale acestuia fuseseră un blestem, acela ca fetele să rămână la fermă pentru totdeauna! După atâția amar de ani la fermă, timp în care se transformaseră în ceea ce fuse cândva mama lor, surorile au, în sfârșit, șansa de a dezlega blestemul, iar cei patru sunt exact ceea ce le trebuia pentru asta!…

THE SEVENTH CONTINENT
Al şaptelea continent
Dramă, Austria, 1989
R: Michael Haneke
D: Birgit Doll, Dieter Berner, Leni Tanzer, Udo Samel, Silvia Fenz

Viața unei familii copleșite de faptul că nu se întâmplă nimic spectaculos, ci este vorba doar de tristețea nesfârșită a unei vieți care duce către nicăieri.

“The Seventh Continent” (“Der Siebente Kontinent”), pelicula de debut a reputatului regizor Michael Haneke, este inspirat de povestea reală a unei familii din clasa de mijloc, este vorba despre un cuplu și fiica acestora, oameni care vor recurge la suicid. Filmul prezintă ultimii ani din viața celor trei care, priviți din exterior nu par avea niciun fel de probleme. Nu se întâmplă nimic spectaculos, ci este vorba doar de tristețea nesfârșită a unei vieți care se îndreaptă către nicăieri. Georg și Anna realizează cât de monotonă și izolată este existența lor abia atunci când fiica lor, disperată să capteze atenția, pretinde dintr-o dată că este oarbă.

THE SHADOW WITHIN
Fraţi de sânge
Horror, Italia, 2007
R: Silvana Zancolo
D: Hayley J Williams, Beth Winslet, Laurence Belcher, Bonny Ambrose, Rod Hallett

Pentru cei paionați de acest gen, urmează un film care va avea din belșug toate ingredientele de care are nevoie o producție horror de succes. Urmăriți o poveste înspăimântătoare, este vorba despre viața lui Maurice Dumont, un băiat de nouă ani, care are puterea de a vede și de a simți legătura dintre această lume și cea de dincolo. Mama băiatului nu a reușit să se împace cu soarta, ea jelind încă moartea lui Jacques, fratele geamăn al lui Maurice, care se prăpădise chiar la naștere. Dubioasa Madame Armand este cea care, folosindu-se de suferința mamei și jucîndu-se cu mintea ei, o face să se simtă atrasă de ocultism.

THE MAN WHO WOULD BE KING
Omul care voia să fie rege
Aventuri, Marea Britanie, 1975
R: John Huston
D: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey, Shakira Caine

Un soldat britanic din India povestește cum a început aventura vieții lui. Pentru că ajunge la concluzia că țara în care se afla este prea mică, părăsește armata și pornește în căutarea gloriei și a bogăției, visul lui fiind acela de a ajunge să fie rege.

“The Man Who Would Be King” începe cu scriitorul Rudyard Kipling (Christopher Plummer) care lucrează la studiile sale. Singurătatea lui este întreruptă de sosirea unui individ care pare a fi sărit de pe fix, dar se dovedește că este vechea lui cunoștință, Peachy Carnahan (Michael Caine). Kipling ascultă fascinat de ceea ce îi povestește Peachy despre aventurile prin care a trecut împreună cu prietenul lui, Daniel Dravot (Sean Connery). Carnahan și Dravot fuseseră soldați în India în vremea în care britanicii făceau legea acolo. Cei doi ajung la concluzia că țara este prea mică pentru ei, așa că decid să plece către Kafiristan pentru a-și împlini dorința de a cunoaște gloria și de a avea parte de bogăție. De fapt, visul cel mare era acela de a deveni regi.

Pelicula regizată de John Huston care a fost inspirată de povestea lui Rudyard Kipling a obținut patru nominalizări la Oscar, două la BAFTA și o nominalizare la Globurile de Aur.

THE STARS FELL ON HENRIETTA
Stele deasupra oraşului
Aventuri, SUA, 1995
R: James Keach
D: Robert Duvall, Aidan Quinn, Frances Fisher, Brian Dennehy, Billy Bob Thornton

Dacă vrei să câștigi premiul cel mare, trebuie să fii îndrăzneț! Pelicula lui James Keach este plasată în Texas, anul 1935. Urmăriți povestea unor oameni al căror destin se schimbă pentru totdeauna. Acest fapt se întâmplă deoarece ei au curajul să împărtășască visul unui bărbat singuratic care refuză să renunțe la încrederea pe care o are în el însuși și în cei de lângă ei. Domnul Cox (Robert Duvall), căci despre el este vorba, cutreieră Texasul în căutarea aurului negru. Până acum, el a reușit să îi îmbogățească pe alții, dar tot ce are deocamdată pe numele său este o valiză și o pisică. Însă, de această dată, este decis să dea lovitura pentru el. În acest moment al vieții sale, Cox este decis să riște totul în ultima sa încercare de a deveni bogat.

THE WHALES OF AUGUST
Dramă, SUA, 1987
R: Lindsay Anderson
D: Bette Davis, Lillian Gish, Vincent Price, Ann Sothern, Harry Carey Jr.

Povestea simplă și fermecătoare a două femei învârstă care, în timp ce așteaptă să vadă trecînd balenele migratoare, privesc înapoi, amintindu-și de trecut, dar continuă să își facă și planuri de viitor.

Libby Strong (Bette Davis) și Sarah Webber (Lillian Gish), sunt două văduve care se află în vacanță în Philadelphia pentru a serba cea de-a 60 vară de când vin aici. Libby este morocănoasă, tăcută și nu mai vede, în vreme ce Sarah este sănătoasă, grijulie și aproape enervant de bine-dispusă. Vecina ei, Tisha (Ann Sothern), încearcă să o convingă pe Sarah să o dea pe Libby în grija fiicei ei, dar aceasta nu poate uita suportul moral de care a avut parte din partea lui Libby atunci când îi murise soțul. Când Libby încearcă să saboteze relația romantică a lui Sarah, cea din urmp decide că a depășit orice limită. Cu toate acestea, ea nu reușește să meargă până la capăt.

TIMER
Cronometrul
Romantic, SUA, 2009
R: Jac Schaeffer
D: Emma Caulfield, John Patrick Amedori, Michelle Borth, Desmond Harrington, Jobeth Williams

Dacă ar exista un ceas care să numere zilele până când în viața ta ar apărea dragostea adevărată, sufletul–pereche ai dori să știi cât mai ai de așteptat?

Ai obosit să tot aștepți marea iubire? Ei bine, acum există soluția. Există un device revoluționar numit TiMER care, implantat în încheietura mâinii, îți arată numărul de zile până la întâlnirea sufletului-pereche. Incredibil! Dragoste adevărată cu garanție. Cu toate acestea, îți asumi un risc foarte mare, căruia trebuie să fii în stare să-i faci față. De pildă, pe Oona (Emma Caulfield) dispozitivul nu are menirea de a o liniști, deoarece TiMER-ul nu indică nimic. Asta înseamnă că al ei suflet-pereche, oriunde s-ar afla, nu are încă acest device. Nici Steph (Michelle Borth), sora ei vitregă, nu pare a fi mai norocoasă. Cu toate acestea ea se resemnează știind că nu își va întâlni alesul în următorii douăzeci de ani, așa că decide să nu se dedice niciunei relații. Dar Oona se apropie de 30 de ani, face o adevărată obsesie pentru TiMER și a cam obosit să caute iubirea adevărată. Prin urmare, ea încalcă propriile reguli și se îndrăgostește de un bărbat mai tânăr.

WELCOME
Bine aţi venit!
Dramă, Franța, 2009
R: Philippe Lioret
D: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Derya Ayverdi, Thierry Godard

Un adolescent kurd este de neoprit în hotărârea lui de a se întâlni cu fata pe care o iubea, iar faptul că aceasta emigrase de curând în Marea Britanie împreună cu familia i se părea un amănunt neimportant. Așa că, pornește la drum.

Bilal are 17 ani și este un adolescent kurd din Irak. Curajos și dornic de aventură, el pornește într-o călătorie în Europa. Scopul lui este să ajungă în Marea Britanie pentru a o vedea pe fata de care este îndrăgostit și care emigrase de curând acolo împreună cu familia ei. În cele din urmă, el dă de urma lui Calais, dar se află în fața unei dileme: Cum să traverseze un canal de 32 de kilometri dacă el nu știe să înoate?… În scurt timp, el va realiza că drumul către fata pe care o iubea nu e așa de simplu cum își imaginase. Pentru că nu vrea să renunțe, Bilal merge să se antreneze la o piscină, iar aici îl cunoaște pe Simon, un antrenor de înot care se afla în mijlocul unui divorț. Pentru a-și impresiona soția și a-i recâștiga inima, el decide să riște totul, luându-l pe Bilal sub aripa lui.

WHITE WATER SUMMER
Vacanţă pe râul sălbatic
Aventuri, SUA, 1987
R: Jeff Bleckner
D: Kevin Bacon, Sean Astin, Jonathan Ward, K.C. Martel, Matt Adler

Alan (Sean Astin) este un băiat din New York care s-a născut și a trăit până acum numai în oraș, așa că decizia părinților de a-l trimite într-o excursie în sălbăticiile din Sierra îl cam neliniștește. În momentul în care îl întâlește pe Vic (Kevin Bacon), cel care avea să îi fie îndrumător, stresul băiatului devine și mai mare, deoarece acesta este foate diferit față de cum își imaginase el. Astfel, alături de alți tineri de oraș, Alan încearcă să vadă partea plină a paharului. Urmează aventuri în aer liber de neimaginat pentru grupul de tineri excursioniști. În clipa în care Vic se rănește, Alan și amicii lui trebuie să decidă dacă încearcă să îl salveze sau îl lasă acolo și pleacă.

WHO’LL STOP THE RAIN?
Soldaţi blestemaţi
Dramă, SUA, 1978
R: Karel Reisz
D: Nick Nolte, Tuesday Weld, Michael Moriarty, Anthony Zerbe, Richard Masur

Un reporter de război american se gândește să nu vină numai cu amintiri triste din Saigon, așa că se întoarce în Statele Unite cu 3 kilograme de heroină.

Suntem în 1971, iar Războiul din Vietnam este pe sfârșite. În aceste vremuri, corespondentul de război John Converse vrea să aducă din Vietnam mai mult decât amintiri triste. Astfel, el cumpără 3 kilograme de heroină pe care are de gând să o vândă în Statele Unite. Hicks sosește cu heroina în Oakland și se pregătește să facă livrarea într-un apartament al soției sale. Doi huligani încearcă să fure “marfa”, dar Hicks se luptă cu ei și, în cele din urmă, el și soția sa reușesc să fugă împreună. Povestea este complicată și de faptul că există cineva în care cei doi să aibă încredere. În cele din urmă, Hicks fură un Land Rover și pornesc către New Mexico. Însă, cei doi huligani sunt pe urmele lor, iar Hicks se alege de această dată cu răni serioase.

WINGS OF COURAGE
Pe aripile curajului
Aventuri, SUA, 1995
R: Jean-Jacques Annaud
D: Craig Sheffer, Elizabeth Mcgovern, Tom Hulce, Val Kilmer, Ken Pogue

Buenos Aires, Argentina, 1930. Doi pionieri ai aviației franceze, Jean Mermoz (Val Kilmer) și Antoine de St. Exupery (Tom Hulce), conduc Compagnie Générale Aéropostale, prima poștă pe calea aerului între orașe din America de Sud și cele din Franța. În momentul în care află despre calitățile pilotului Henri Guillaumet’s (Craig Sheffer), cei doi îl recrutează pentru ei pentru a acoperi ruta Santiago de Chile-Buenos Aires. Urmăriți uimitoarele aventuri ale acestor piloți de legendă, eroi extraordinari care au scris primele pagini ale poștei realizate pe calea aerului.

WITHOUT LIMITS
Fără limite
Biografic, SUA, 1998
R: Robert Towne
D: Billy Crudup, Donald Sutherland, Monica Potter, Jeremy Sisto, Matthew Lillard

Steve Prefontaine: "Să alergi nu înseamnă numai să câșigi, ci este vorba despre curaj… Atunci când nu dai absolut tot ceea ce ai mai bun, sacrifici darul pe care l-ai primit”

Pelicula biografică a lui Robert Towne îl are în centrul său pe Steve Prefontaine (Billy Crudup), faimosul atlet al anilor ‘70. Urmăriți destinul alergătorului de cursă lungă și medie din vremea în care se afla la Universitatea Oregon, acolo unde îl avea ca antrenor pe Bill Boweman (Donald Sutherland), până la participarea la Olimpiada de la Munichen (1972) și, în cele din urmă, moartea sa, la numai 24 de ani, într-un accident de mașină.

DEADLINE
Termen-limită
Thriller, SUA, 2009
R: Sean Mcconville
D: Brittany Murphy, Thora Birch, Tammy Blanchard, Marc Blucas, Claudia Troll

O scriitoare tânără decide să se retragă într-o casă aflată în mijlocul pustiului pentru a se recupera după căderea nervoasă suferită și pentru a lucra la senariul al cărui deadline se apropia cu pași repezi. Din păcate, locul ales este ultimul în care ar fi trebuit să fie, mai ales în stare ei.

Alice (Brittany Murphy “Sin City”, “8 Mile”, “Don’t Say A Word”) este o scriitoare în vârstă de are 32 de ani care a suferit o gravă cădere psihică. Pentru că se simte în nesiguranță în oraș, ea decide să se retragă într-o casă părăsită care se află în mijlocul pustiului, loc unde ea speră să termine scenariul la care lucra. Însă, la scurt timp după ce sosește aici, ea începe să audă zgomote misterioase și are parte de întâmplări din ce în ce mai stranii. Imaginația femeii o ia razna, iar preocuparea de a afla ce sau cine se află în spatele acestui joc al minții devine obsedantă. Astfel, Alice începe să caute prin casă și așa descoperă o colecție de casete video care au un conținut perturbator. Din acest moment, echilibrul psihic fragil al lui Alice începe să se clatine din nou.

MUM & DAD
Mama şi tata
Horror, SUA, 2008
R: Steven Sheil
D: Perry Benson, Dido Miles, Olga Fedori, Ainsley Howard, Toby Alexander

Aflați cum se poate întâmpla ca o decizie banală să se transforme într-un coșmar inimaginabil care schimbă pe veci viața unui om.
Povestea lui Steven Sheil începe în momentul în care Lena, o femeie din Polonia care era angajată ca femeie de serviciu la aeroportul Heathrow, pierde ultimul autobuz spre casă. Birdie, una dintre colegele ei, o convinge să meargă cu ea și cu Elbie, fratele ei, petrecîndu-și noaptea în casa părinților lor. Decizia de a pleca împreună cu cei doi va fi una pe care Lena o va regreta pentru tot restul vieții, deoarece ceea ce va urma pentru ea va fi mai rău decât cel mai cumăplit coșmar la care s-ar fi gândit vreodată.

PARAISO TRAVEL
Călătorie spre paradis
Dramă, SUA, 2008
R: Simón Brand
D: Aldemar Correa, Angelica Blandon, Ana De La Reguera, John Leguizamo, Margarita Rosa De Francisco

Doi columbieni lasă totul în urmă și pornesc plini de speranțe către o lume complet diferită, care funcționează după reguli care lor le sunt străine și despre care știu doar multe povești.

Pelicula lui John Leguizamo, care are și el un rol, se inspiră de romanul “Paraiso Travel” al lui Jorge Franco, carte care s-a bucurat de un succes răsunător în Columbia. Pentru că își dorea o viață mai bună, Marlon Cruz (Aldemar Correa) decide să pleace din Columbia către SUA. Astfel, el reușește să o convingă și pe iubita lui, Reina (Angelica Blandon) să renunțe la viața confortabilă pe care o avea în Medellin și să meargă împreună cu el în această călătorie care le va schimba viața pentru totdeauna. Punctul lor de destinație este New York, iar ceea ce găsesc aici este o lume nouă în care viața îi impinge într-o direcție complet necunoscută. Pentru cei doi columbieni aventurile se vor ține-lanț, iar ceea ce urmează este mult mai mult decât și-ar fi imaginat că vor trăi.

THE PRINCIPAL
Directorul
Dramă, SUA, 1987
R: Christopher Cain
D: James Belushi, Louis Gossett Jr., Rae Dawn Chong, Michael Wright, J.J. Cohen

Rick Latimer (Jim Belushi) este un profesor de liceu pe care îl cam urmărește ghinionul. El are probleme de stăpânire a furiei, în plus soția decide să divorțeze, iar conducerea școlii îl monitorizează atent. Deși el crede că urmează să fie sancționat disciplinar, ceea ce i se întâmplă este să fie promovat ca director. Însă, nu vorbim despre o instituție obișnuită, ci de una în care elevii-problemă sunt cei care fuseseră exmatriculați din alte școli. Astfel, cu ajutorul șefului serviciului de pază, Jake Phillips (Louis Gossett, Jr.) și a lui Hilary Orozco (Rae Dawn Chong), Rick are de gând să instaureze ordinea aici. Adevărul este că Latimer nu prea are opțiuni. Fie va reuși să facă ceea ce trebuie, fie va muri încercând.

Bucuresti, 17.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *