free download 78 travel guides written by experts

Premieră TV Paprika: SEZONUL 7 DIN „Martha Stewart: Lumea prăjiturilor”, din 14 aprilie

Finalul lunii în curs aduce, pe TV Paprika, o nouă premieră: din 14 aprilie, în fiecare weekend, „Martha Stewart: Lumea prăjiturilor” continuă cu un nou sezon (al șaptelea). În fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 15:30, Martha vine cu tolba plină de rețete delicioase pentru prăjituri perfecte, în câte două episoade consecutive. Cele două porții dulci sunt date în reluare a doua zi, de la ora 09:00.

În cea de-a șaptea serie a emisiunii „Martha Stewart: Lumea prăjiturilor”, celebra gospodină americană va găti delicii dulci regionale, axându-se pe zonele geografice din Statele Unite ale Americii: de la New England, la Midwest și de la feluri clasice sudiste, la statele din zona golfului (Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama și Florida).

Martha Stewart. Lumea prajiturilor s7

Ce se ascunde dincolo de imaginea de gospodină minune a Americii care o caracterizează pe Martha Stewart (76 de ani):
· Martha Helen Kostyra s-a născut într-o familie poloneză cu 6 copii
· în copilărie, a început să facă modeling și a apărut în reclame (la TV și în presă)
· a învățat să coasă și să gătească de la mama ei, să iubească grădinăritul – de la tatăl ei, iar bunica a învățat-o cum să facă dulcețuri, gemuri și murături
· s-a măritat în 1961, la 19 ani, cu Andrew Stewart; au avut împreună o fiică (Alexis, 52 de ani) și au divorțat în 1990
· este prietenă cu rapperul Snoop Dogg, pe care l-a cunoscut în 2008 (l-a avut invitat în una dintre emisiunile ei, gătind împreună piure); un an mai târziu, găteau amândoi negrese verzi (făcând numeroase glumițe și trimiteri legate de marijuana – marea pasiune a lui Snoop); în 2015, s-au revăzut în show-ul „Comedy Central Roast” cu Justin Bieber; acum doi ani, au apărut împreună înrt-o ediție a concursului TV „$100,000 Pyramid” și apoi au lansat o emisiune de gătit comună („Martha and Snoop’s Potluck Dinner Party); „E amuzant. Se pricepe la gătit, la copt, face și lumânări, face de toate”, a spus Martha despre amicul Snoop, citată de USA Today; „Nu am cunoscut pe nimeni ca Martha Stewart. Când ne întâlnim e o combinație ”, a adăugat el în revista „Rolling Stone”
· în toamna trecută, și-a transformat un dormitor micuț și nefolosit din casa ei din Bedford (New York) într-un dulap, în care își ține acum colecția de pantofi (care valorează 15.000 $) și toate hainele aranjate pe culori.

MERE ÎN FOITAJ (rețetă din emisiune)

Ingrediente (6 porții):
· 450 g făină
· 1 linguriță sare
· 5 lingurițe zahăr tos
· 400 g unt
· 177 ml apă rece
· 6 mere tari
· 50 g zahăr brun
· 1 linguriță scorțișoară pudră
· 6 linguri stafide
· coaja de la 1 lămâie, tăiată în fâșii subțiri
· 1 gălbenuș mare
· 1 lingură smântână grasă.

Preparare

Se prepară mai întâi aluatul foitaj: se mixează făina, sarea și zahărul tos cu 340 g de unt rece, până se obține un aluat fărâmicios. Se adaugă apă rece și se mixează până începe să se lipească. Se împarte aluatul în 3 părți egale, cărora li se dă o formă pătrată și care se învelesc în folie alimentară transparentă și se dau la frigider minim 1 oră/peste noapte (aluatul poate fi și congelat maxim 3 luni).

Pe blatul de lucru înfăinat, se întinde fiecare bucată de aluat, în formă de dreptunghi de 20 x 35 cm. Fiecare dreptunghi se taie în 2 triunghiuri egale (23 cm), din restul de aluat decupându-se frunzulițe. Alatul se depozitează la frigider, acoperit cu folie alimentară, pe hârtie de copt, până e gata de folosire.

Se preîncăzește cuptorul la 350o C. Se curăță merele de coajă, se îndepărtează miezul cu un instrument special (păstrându-se partea de sus și codița). Într-un bol, se amestecă zahărul brun, scorțișoara, untul rămas (la temperatura camerei), stafidele și coaja de lămâie. Amestecul se pune, în cantități egale, în golurile rămase în mere, apoi acestea se pun la copt, într-o tavă în care se adaugă 3 linguri de apă. Se coc până se înmoaie pulpa, în jur de 60 de minute, turnându-se din când în când peste mere sucul din tavă.

După ce merele s-au răcit complet, se pune câte unul în fiecare dintre triunghiurile de foitaj. Se bat smântâna și gălbenușul și se ung marginile triunghiurilor. Se unesc lateralele în vârful mărului, lăsând codița expusă. Se decorează merele cu frunzulițele de aluat, unse în prealabil cu amestecul de ou, pentru a se lipi. Merele se ung la final cu amestec de ou și se dau la frigider, să se întărească bine.

Se preîncăzește cuptorul la 400o C, se ung din nou merele cu restul de amestec de ou și se coc 25 – 35 de minute, până se rumenesc frumos. Se servesc reci.

Foto Yossy Arefi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *