free download 78 travel guides written by experts

Precizari din partea Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa a luat nota de comunicatul Conventiei Organizatiilor de Media (COM) privind refuzul administratorului Grupului Editorilor si Difuzorilor de Presa SA (GEDP) de a permite difuzarea revistei Kamikaze in reteaua proprie, Acces Press.

Infiintarea GEDP constituie materializarea dorintei CRP de a asigura o distributie eficienta si moderna de presa in Bucuresti, ca raspuns la dorinta Primarului General din acea perioada, domnul Traian Basescu, de a interzice distributia de presa realizata la tarabe improvizate. Implicarea CRP s-a constituit in gestionarea din punct de vedere etic a procesului de infiintare a acestei societati si solicitarea de la actionarii societatii a unor garantii de comportament nediscriminatoriu pe piata de difuzare, atat in ceea ce priveste structura de actionariat cat si in ceea ce priveste relatia cu firmele de difuzare de presa. Doar in baza acestor garantii, CRP a sprijinit solicitarea GEDP de a primi de la Primaria Generala a capitalei concesionarea spatiilor de difuzare si a precizat ca renuntarea de societate la aceste conditii duce la delimitarea CRP de Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa SA. Trebuie precizat ca CRP, ca organizatie, nu a intervenit in deciziile interne sau comerciale ale GEDP, aceasta societate functionand independent, in baza propriilor documente, adoptate de actionarii sau administratorii sai.

Comunicatul COM aduce informatii care pun la indoiala respectarea de catre GEDP a cerintelor CRP, sub cel putin doua aspecte:
– GEDP se pare ca este detinuta de doua societati care depasesc, individual, cu mult pragul de actionariat care ar asigura echilibrul fata de ceilalti actionari;
– GEDP interzice difuzarea unei publicatii in reteaua proprie.

In ceea ce priveste cea de-a doua informatie, explicatia publica a administratorului GEDP denota o lipsa de organizare in interiorul retelei, in speta nu exista proceduri stiute si respectate de difuzori pentru introducerea de noi publicatii la vanzare. Daca se dovedeste ca aceasta explicatie este corecta, situatia din interiorul GEDP este, de asemenea, deranjanta pentru asigurarea corectitudinii pe piata de difuzare.

Clubul Roman de Presa solicita Grupului Editorilor si Difuzorilor de Presa SA sa informeze, de urgenta, privind urmatoarele:
– structura actionariatului companiei, cu numarul de actiuni si procente detinute de fiecare actionar
– structura Consiliului de Administratie al companiei
– procedurile pentru introducerea de noi publicatii in retea, asa cum rezulta din contractele aplicabile in interiorul companiei (contractele de difuzare, contractele de franciza, s.a.m.d.)
– situatia juridica a difuzarii publicatiei Kamikaze in reteaua de chioscuri Acces Press.

Asa cum a precizat inca de la initierea acestui proiect, Clubul Roman de Presa il sprijina doar in masura in care societatea da dovada de un comportament corect fata de editori si difuzori. Solicitam, din nou, GEDP sa faca dovada acestui comportament. Fara o asemenea dovada, CRP va aduce la cunostinta autoritatilor locale ale capitalei delimitarea fata de societatea beneficiara a locatiilor de difuzare de presa.

Bucuresti, 31.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *