Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Precizari ale AVAS referitoare la declansarea procedurii de „infringement”

la Electrica Moldova si Electrica Oltenia

Referitor la informaţiile apărute în mass-media privind declanşarea procedurii prevăzute în situaţia încălcării Tratatului Comunitar în cazul Electrica Moldova şi Electrica Oltenia, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face următoarele precizări:

 AVAS a fost informată oficial privind emiterea  Scrisorii de Punere în Întârziere cu privire la declanşarea procedurii prevăzute în situaţia încălcării Tratatului Comunitar (infringement) în cazul Electrica Moldova şi Electrica Oltenia.

În opinia Comisiei Europene (CE) o serie de clauze din contractele de privatizare şi anumite prevederi ale statutelor societăţilor sunt potenţiale încălcări ale prevederilor din Tratatul Comunitar referitoare la libera circulaţie a capitalurilor şi a dreptului de stabilire.

AVAS analizează conţinutul notificării şi va coopera la întocmirea şi transmiterea punctului de vedere al României, alături de celelalte instituţii implicate,  în termen de 60 de zile de la primirea notificării.

Ulterior, CE poate decide încetarea procedurii sau continuarea ei, prin transmiterea unei noi scrisori (aviz motivat) cu termen de răspuns tot de 60 de zile.

După parcurgerea acestor etape, dacă mai este cazul, CE poate aduce cazul în fata Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, singura abilitată să se pronunţe dacă a fost sau nu încălcată legislaţia Uniunii Europene.

Informaţii de background

Vă reamintim că în data de 4 şi, respectiv, 5 aprilie 2005, contractele de privatizare pentru vânzarea Electrica Moldova şi Electrica Oltenia au fost semnate între S.C. ELECTRICA S.A., companie deţinută în totalitate de către stat, aflată la acea data în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului, prin OPSPI, şi doi investitori privaţi (E.ON Energie A.G. pentru Electrica Moldova şi CEZ A.S. pentru Electrica Oltenia).

În prezent, în conformitate cu prevederile HG 1720 / 2008, modificat prin HG 35 / 2009, privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, societatea ELECTRICA S.A., împreună cu toate sucursalele sale, a fost transferată de la AVAS la Ministerul Economiei.

Bucuresti, 03.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *