metalshow

Preambul pentru licitatia AraArt numarul 27:

reintalnirea a doua jumatati dintr-o lucrare semnata de Nicolae Tonitza

Galeria de Artă și Casa de Licitație AraArt organizează miercuri, 9 decembrie 2015, o licitaţie cu lucrări de artă plastică şi decorativă, printre care se numără o operă rară semnată de Nicolae Tonitza, o lucrare cu o poveste incredibilă, care a fost readusă la viață de specialiștii AraArt.

“O întâmplare fericită a făcut ca, după multe decenii, două jumătăți ce alcătuiesc împreună o trăire și un sentiment tonitzian, să se fi reîntâlnit. Lucrarea vandalizată, a fost împărțită în două piese, care au urmat destine diferite de la inadmisibila lor separare, dar care s-au păstrat într-o stare de conservare bună. Un miracol! Bucuria de a readuce împreună cele două fragmente ale lucrării este nemăsurată și poate cel mai mare cadou pe care munca noastră de cercetare ni-l poate oferi.”, a declarat Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de artă și expert evaluator AraArt.

Lucrarea “Zăpadă pe acoperișuri”, compoziție de iarnă în ulei pe carton semnată dreapta sus, cu brun – TONITZA și evaluată de experții AraArt la suma de 6500 euro, și-a găsit jumătatea pierdută, “Iarna pe uliță”, evaluată la suma de 3500 euro. Astfel, în Licitația AraArt numărul 27, cele două lucrări vor putea fi adjudecate de noi proprietari sau chiar de un singur proprietar, care, dacă va dori, va putea beneficia de expertiza AraArt pentru montarea celor două piese într-un întreg.

Cercetările multiple de ordin tehnic, istoric și știinfic vor putea avea ca rezultat transformarea celor două părți ce alcătuiesc lucrarea într-o operă rară și de mare importanță pentru întreaga creație a lui Nicolae Tonitza. Specialiștii AraArt garantează că procesul de recuperare al picturii tonitziene se va derula fără a lăsa urme ale intervenției lor. Mai jos puteți observa o simulare cu lucrarea finală, așa cum ar putea arăta ea după recondiționarea la cererea noului proprietar.

Expoziția care anticipează Licitația este deschisă colecționarilor și iubitorilor de artă la Casa Capșa în perioada 8-9 decembrie, între orele 11 și 19.

Celalalte lucrări şi detaliile tehnice vor fi disponibile în curând pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţii AraArt, www.araart.ro.

Bucuresti, 25.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *