cleaning show toamna top
Shadow

Prea bun ca să fii ignorat: De ce este competența mai importantă decât pasiunea, când ești în căutarea unui job extraordinar

Cal Newport
Editura ACT și Politon

Dacă ați auzit vreodată recomandarea de a căuta un job bazat pe pasiunea dumneavoastră, atunci e bine să știți că autorul, Cal Newport, vine cu o altfel de abordare care să vă permită să vă găsiți locul de muncă visat, bine plătit și potrivit dumneavoastră.

Newport pune accent pe competență înaintea pasiunii. El arată că, deși există unele persoane care au o carieră bazată pe pasiune, “carierele bazate pe pasiune sunt rar întâlnite, (…), pasiunea cere timp” și “pasiunea este un efect secundar al măiestriei”.

Prea bun ca să fii ignorat: De ce este competența mai importantă decât pasiunea, când ești în căutarea unui job extraordinar

În prima secțiune se prezintă importanța competenței înaintea pasiunii se oferă ca exemplu cariera lui Steve Jobs și de ce nu ar fi existat Apple dacă el și ar fi urmat pasiunea.

Sunt prezentate și cele trei nevoi psihologice de bază pe care ar trebui ca un loc de muncă să le satisfacă unei persoane pentru ca aceasta să fie motivată să muncească. Acestea sunt:

• “Autonomia: sentimentul că ai control asupra zilei tale de lucru și că acțiunile tale sunt importante.

• Competența: sentimentul că ești bun în ceea ce faci.

• Conectarea: sentimentul de legătură cu ceilalți oameni.”

În cea de a doua secțiune aflăm mai multe despre diferența dintre mentalitatea meșteșugarului și mentalitatea pasionatului. Mentalitatea meșteșugarului este “centrată pe valoarea pe care o produci prin munca ta”, iar mentalitatea pasionatului este “centrată pe valoarea pe care munca ți-o oferă ție”. Autorul argumentează că mentalitatea meșteșugarului este cheia pentru a construi o carieră pe care o persoană o poate îndrăgi.

Se vorbește despre capitalul de carieră dar și despre cele “trei caracteristici care descalifică un job de la aplicarea mentalității meșteșugarului:

1. Jobul îți oferă prea puține oportunități de a te face remarcat prin dezvoltarea unor abilități relevante care sunt rare și valoroase.

2. Lucrezi într-un domeniu pe care îl consideri nefolositor sau care presupune activități profesionale care ar putea chiar să dăuneze societății.

3. Jobul te obligă să lucrezi cu oameni pe care chiar nu îi agreezi.”.

În aceasta a doua parte aflăm și povestea lui Steve Martin. El și alți actori vorbesc despre cât de important este să te concentrezi asupra calității produsului pe care îl oferi. Steve Martin povestește despre cum nu își găsea locuri de muncă, nu primea roluri, motiv pentru care a început să se perfecționeze, să joace foarte bine, secretul succesului lui fiind acela de a deveni prea bun ca să fie ignorat (sursa titlului acestei cărți).

Este foarte important să deții controlul în carieră, ce ar fi indicat să refuzi o promovare – acesta fiind subiectul regulii numărul 3 prezentată de autor. Regula numărul 4 spune “gândește la scară mică, acționează la scară mare (sau importanța misiunii)”, iar partea de final a cărții arată și cum a pus Cal Newport toate aceste reguli în practică, precum și unele concluzii finale.

Lucrarea lui Cal Newport merită să fie citită de toți cei care simt că nu se potrivesc în actualul loc de muncă, de toți studenții care sunt la început de carieră, dar și de toți cei care nu rezonează cu ideea de job bazat pe pasiune. Ideea de a deține controlul carierei, de a fi atent ce promovare se acceptă și când se acceptă, și aceea de a deveni foarte bun în ceea ce faci nu sunt deloc de ignorat de nimeni în viața profesională, indiferent că aderă la ideea de job bazat pe pasiune sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.