creative night talks
Shadow

Povestile Pelesului

Carmen Sylva, Regina Elisabeta a Romaniei
Editura Corint

„Din Bucegiul care, vechi de batran ce este, a vazut asa de multe incat nici nu-i mai vine sa se mire de nimic, se avanta clocotind un parau de multe, atat de salbatic si de navalnic, incat parca, in rasfatarea lui, ar voi sa cutreiere lumea toata.

E un voinic minunat Peles, cu parul cret si cu afanci ochi albastri, si e atat de voios si de puternic, fiindca s-a nascut in adancimile unui munte urias. Se zice ca vine dintr-un lac naprasnic, ascuns in fundul pamantului si in care locuiesc zanele apelor. Si daca stai mult langa Peles, asa de mult cat sa uiti lumea, auzi cu totul deslusit cantarile zanelor.” (p. 7)

„Povestile Pelesului” este o carte cu legende minunate despre locuri pe care multi romani si straini ajung in fiecare an. Iar titlurile capitolelor sunt mai mult decat sugestive – redam aici cateva, doar pentru a va face si mai curiosi cu privire la continutul cartii: Varful cu Dor, Furnica, Piatra Arsa, Valea Cerbului, Jepii, Cetatea Babei, Ceahlaul si asa mai departe.

Legendele te cuceresc si te poarta intr-o alta lume, te fascineaza din prima clipa – nu degeaba este amintit „cantecul zanelor” in primul capitol, despre Peles. Fiecare pagina te poarta intr-o alta lume, magica, cu origini insa accesibile oricui. Si fiecare poveste te determina sa mergi in locurile mentionate, sa descoperi fiecare munte sau piatra descrisa in carte.

„Istoria familiilor este povestea suferintelor, istoria popoarelor este povestea luptelor! […] Singurul lucru pe care ni l-au lasat popoarele sunt cantecele lor si acestea sunt vrednice sa traiasca, caci altfel n-ar trai nici popoarele, deoarece chiar si pietrele, ce par a fi durate pentru vesnicie, dispar.”, spune Carmen Sylva (pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a Romaniei) (p. 201). Intr-adevar, Regina Elisabeta a Romaniei a promovat cultura populara (inclusiv in volumele de traduceri) si a admirat portul traditional romanesc si jocul romanesc.

Volumul aparut la Editura Corint in colectia Istorie cu blazon este completat de un album amplu cu fotografii din Arhiva Princiara de Wied si din colectia Silvia Irina Zimmermann. „Povestile Pelesului”, o carte bijuterie, invita la o evadare, fie si pentru cateva clipe, in trecut, intr-o perioada in care orice era posibil, si se constituie intr-o excelenta lectura pentru cei interesati de povesti si legende romanesti din zona Pelesului (Ceahlau, Bucegi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *