free download 78 travel guides written by experts

Povesti din Bazias, la TVR 3

Duminică, 12 iulie, de la ora 19.30, TVR 3 îi invită pe telespectatori la Baziaş, locul în care Dunărea intră în România şi unde va poposi „Caravana TVR 3”. La Baziaş a fost pusă în funcţiune prima linie de cale ferată de pe teritoriul românesc. La 1 noiembrie 1856, pornea de aici, spre Oraviţa, prima locomotivă. Tot aici, la 6 mai 1866, viitorul rege la României, Carol I, atingea pentru prima dată pământul românesc. În prezent, localitatea aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Socol, din judeţul Caraş-Severin. 

În ediţia de duminică a „Caravanei TVR 3”, realizată de TVR Timişoara şi moderată de Dite Dinesz, telespectatorii sunt invitaţi să cunoască atracţiile turistice, istoria localităţii şi a oamenilor, români şi sârbi. În cadrul emisiunii, vor fi difuzate imagini pitoreşti din Delta Nerei, râu care se varsă în Dunăre, lângă Baziaş, reportaje realizate în Dunasziget (Ungaria) şi Belgrad despre frumuseţile Dunării şi vor fi spuse poveştile unor sârbi care au trecut Dunărea înot, în anii ’80, şi care acum sunt cetăţeni americani. Printre invitaţi se vor afla şi mama lui Miodrag Belodedici, singurul fotbalist român care a câştigat două cupe europene, cu Steaua Bucureşti şi cu Steaua Roşie Belgrad şi Slavomir Gvozdenovici, preşedintele Uniunii Sârbilor din România.

Acompaniamentul muzical va fi din repertoriul sârbesc şi va fi asigurat de tamburaşii din Pojejena şi de Iasmina Feniaţ. Nu vor lipsi preparatele tradiţionale din peşte, pregătite de pescarii din zonă, care vor veni cu bărcile pe Dunăre.

Realizatorii au pregătit şi un concurs pentru telespectatorii fideli care pot câştiga, prin tragere la sorţi, un weekend de două persoane la o pensiune din Cheile Nerei. Un ghid montan  va fi la dispoziţia câştigătorilor pe tot parcursul weekendului, pentru a-i conduce pe trasee turistice de  vis: canyoning pe Valea Rea (parcurgerea de canioane), rafting pe Nera, vizite la Ochiul Bei, la Cascadele Şuşarei şi Beuşniţa etc. 

Realizat şi prezentat alternativ de studiourile TVR din Cluj, Iaşi, Craiova şi Timişoara, în perioada 21 iunie – 6 septembrie, programul „Caravana TVR 3” ne propune să redescoperim România turistică, aducând mai aproape staţiuni balneare, obiective turistice interesante, posibile destinaţii de vacanţă.      

Bucuresti, 08.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *