metalshow

Povestea vietii mele

Benjamin Franklin
Editura Herald

Benjamin Franklin este dezarmant de sincer si isi cucereste imediat cu „Povestea vietii mele”. Sigur, calitatea scriiturii se datoreaza si observatiilor tatalui sau, dupa ce ii citeste niste scrisori (in ce context – aflati din carte).

Editura Herald a lansat recent aceasta serie – „Autobiografia” – in care a inclus deja cateva carti apartinand unor personaje care au marcat istoria. „Povestea vietii mele” este o marturie sincera a autorului pentru viitor: „Fiindca am iesit din starea de saracie si intuneric in care m-am nascut, si am crescut si am ajuns la o stare de belsug, si avand o oarecare reputatie in lume, si dat fiindca am trecut in viata pana acum prin viata bucurandu-ma de o considerabila fericire, poate ca posteritatea va dori sa cunoasca mijloacele  de care m-am folosit si care, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, au reusit atat de bine; in acelasi timp, poate ca unele dintre aceste mijloace se vor potrivi cu situatia unor dintre cititori si vor fi considerate astfel vrednice de urmat.” (p. 11)

Astfel, cititorii vor afla despre virtutile si preceptele care i-au calauzit viata (p. 125), despre numeroasele dispute politice si idei care l-au schimbat (Franklin si-a eliberat toti sclavii spre finalul vietii), despre calatorii, despre persoanele care l-au marcat si vor afla intamplari numeroase din viata lui Benjamin Franklin, toate relatate deschis, sincer.

„Am ajuns sa ma conving ca adevarul, sinceritatea si integritatea in relatiile dintre oameni erau de cea mai mare importanta pentru fericirea in viata. Si am formulat hotarari scrise, care mai exista si acum in jurnalul meu, cu scopul de a le practica tot restul vietii.” (p. 90)

Pentru toti cei care vor sa afle mai multe despre Benjamin Franklin, „Povestea vietii mele” se constituie intr-o lectura obligatorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *