free download 78 travel guides written by experts

Povestea satului in care nu se mai nasc copii si tragedia copilului ucis

de o sonda de petrol, file in „Dosar Romania” de la TVR 1

Ultima ediţie Dosar România din acest sezon se difuzează miercuri, 4 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+

„Satul Gogoşu din judeţul Dolj e la doar 41 de kilometri de Craiova, dar asfaltul de pe drumul judeţean 606C se termină la vreo trei kilometri de sat. De fapt, în Gogoşu nu există nici măcar un metru de asfalt. Există însă zeci de case părăsite, le întâlneşti pe fiecare uliţă. Nu a fost vreo molimă în sat sau vreun război, dar populaţia a scăzut dramatic, de la mai mult de două mii de locuitori la puţin peste două sute. Mai există în sat două magazine cu cârciumă inclusă. Pâine se aduce marţea, joia şi sâmbăta”, începe reporterul Ionuţ Cărpătorea povestea satului Gogoşu, în care mai locuiesc aproximativ 200 de oameni. Este unul dintre subiectele ultimei ediţii Dosar România, pe care TVR 1 şi TVR+ o difuzează miercuri, 4 iunie, de la ora 21.00.

În reportajul S-a rărit lumea, Ionuţ Cărpătorea spune povestea locului şi a oamenilor care îl ţin încă în viaţă. La şcoala din Gogoşu sunt 14 elevi din sat, restul până la 32 vin din celelalte două sate ale comunei, Gogoşiţa şi Ştefănel. La dispensarul din sat, ultima naştere a avut loc în 1989, de atunci încoace puţinii nou-născuţi de aici au venit pe lume la maternitatea din Craiova.

Media de vârstă a locuitorilor din sat este de 64 de ani, după declaraţia primarului localităţii. Conform Direcţiei Judeţene de Statistică, populaţia judeţului Dolj scade în fiecare an cu aproximativ 2.800 de oameni. Populaţia României, de asemenea, a scăzut cu peste două milioane de oameni din 1992 până acum.

În partea a doua a seriei Dosar România, reportajul lui Cătălin Apostol, Calvarul familiei Furcelea, spune o poveste mult mai tristă. Într-o friguroasă zi de februarie, Marian Furcelea, un copil de nouă ani, se întorcea bucuros de la şcoală, luând-o spre casă pe un drum mai scurt, aşa cum obişnuiau să o ia toţi colegii lui care îi sunt şi vecini, chiar dacă erau nevoiţi să treacă pe lângă o sondă de gaze amplasată la doar câţiva metri de stradă. În ziua aceea însă, Marian era singur. A plecat de la şcoală la ora douăsprezece fix, a zăbovit puţin în curtea unei bătrâne pe care o îngrijea mama lui. Apoi şi-a continuat drumul. A fost ultimul lui drum. Marian n-a mai ajuns niciodată acasă. A murit intoxicat cu gazele emanate de sondă. O tragedie care a transformat destinul unei familii într-un calvar cumplit. Tragica poveste – miercuri, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+, în ultima ediţie din acest sezon a seriei de reportaje Dosar România.

Bucuresti, 03.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *