free download 78 travel guides written by experts

Povestea accidentului nuclear de la Fukushima, la TVR

TVR s-a numărat printre cele 12 televiziuni din lume selectate de guvernul japonez să reflecte jurnalistic procesul de reconstrucţie al Japoniei

TVR 1 difuzează, la Reportajele Jurnalului de duminică – 18 martie, de la ora 20.00 -, povestea şi urmările accidentului nuclear de la centrala Fukushima, după un an de la Marele Cutremur* ce a lovit Japonia, în martie 2011.

Peste 19.000 de persoane şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute, în urma catastrofei catalogate de Banca Mondială drept cel mai costisitor dezastru din istoria omenirii. 

Accidentul nuclear produs la centrala de la Fukushima, aflată la doar 200 de kilometri de Tokyo, capitala Japoniei, a fost comparat, ca amploare, cu cel de la Cernobîl.

Adelin Petrişor şi Cătălin Popescu sunt singurii jurnalişti români care au mers în Ţara Soarelui Răsare, pentru a reflecta modul în care Japonia şi-a revenit până acum, la un an de la dezastru.

„Localităţile aflate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei sunt acum localităţi fantomă. Obligaţi să-şi abandoneze casele, oamenii trăiesc acum în alte oraşe din prefectura Fukushima, zone afectate şi ele de radiaţii”, declară Adelin.

Una dintre poveştile impresionante prin dramatismul ei este aceea a unei femei şi a celor două fiice ale sale, evacuate, în momentul accidentului, într-o localitate aflată la 10 kilometri de centrala nucleară. „Au stat o perioadă în acel loc, însă au aflat că acolo radioactivitatea era şi mai mare decât în localitatea de unde au plecat. Au fost atunci evacuate într-o zonă şi mai îndepărtată, unde li s-a repartizat unul dintre apartamentele special construite pentru sinistraţi. Au descoperit însă că radioactivitatea din locuinţă este de 17 ori mai mare decât valoarea normală, pentru că un constructor s-a grăbit atât de tare să ridice blocurile acelea, încât a folosit piatră de la Fukushima. Şi trăiesc în continuare, acolo”, povesteşte Adelin.

Cine este vinovat pentru accidentul de la Fukushima, cine plăteşte şi, mai ales, care e viitorul regiunii, aflăm la Reportajele Jurnalului, de la TVR 1.

Pe 11 martie, TVR 1 a difuzat primul reportaj realizat de Adelin Petrişor în Japonia. Filmul a arătat cum şi-a revenit poporul nipon după cutremur şi tsunami. Înregistrarea reportajului poate fi urmărită aici: //bit.ly/yBSSJv.

TVR se numără printre cele 12 televiziuni din lume – şi e singura din România – selectate de guvernul japonez, în noiembrie 2011, să reflecte jurnalistic procesul de reconstrucţie al Japoniei** (despre care am scris aici: //www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=114845 ).

Echipa Ştirilor TVR a dus în Ţara Soarelui Răsare o colecţie de mesaje de prietenie din partea publicului şi angajaţilor TVR, la iniţiativa televiziunii publice.

* Despre Marele Cutremur:
Seismul produs pe 11 martie 2011 a avut o magnitudine de 9 grade şi a fost cel mai grav dezastru cu care s-a confruntat Japonia de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cutremurul a provocat valuri tsunami şi un accident la centrala nucleară Fukushima, în urma lor rămânând peste 15.000 de victime. Aproximativ 4.000 de persoane au fost date dispărute şi în jur de 70.000 au fost evacuate şi mutate în adăposturi. Peste 163 de naţiuni şi 43 de organizaţii internaţionale, un număr important de ONG-uri şi oameni din toate colţurile lumii şi-au exprimat susţinerea şi solidaritatea, prin donaţii şi alte mijloace.

**
Despre proiectul TVR:
Guvernul Japoniei a lansat în 2011 – către televiziuni din întreaga lume – invitaţia de a depune proiecte editoriale pe tema reconstrucţiei Japoniei după catastrofa naturală din martie. TVR s-a numărat printre cele 12 televiziuni finaliste.

„Alegerea s-a făcut la Tokio, iar TVR a fost selectată atât pentru calitatea proiectului depus, dar şi pentru buna colaborare a TVR cu Japonia, de-a lungul timpului", au spus autorităţile japoneze de la Bucureşti. În afară de TVR, din Europa au mai fost selectate televiziuni din Italia, Spania şi Rusia.

Pentru a aduce valoare adăugată acestui demers editorial, TVR a dezvoltat un proiect integrat de jurnalism şi comunicare cu publicul, prin care a strâns mesaje din România, pentru Ţara Soarelui Răsare (despre care am scris aici: //bit.ly/zCjccg). Prin intermediul lui Adelin, colecţia de gânduri şi saluturi a poposit la Ministerul Afacerilor Externe din Tokyo, ai cărui reprezentanţi au spus că vor posta mesaje românilor pe site-ul Ministerului.

Bucuresti, 16.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *