metalshow

Povestea a doi frati orfani de mama, crescuti la lumina opaitului, maine, la “Asta-i Romania!”

# Aici fiecare raza de soare e pretuita, pentru ca daca o pierzi, ramai in bezna!

Seria de reportaje subsumate campaniei “Tie ti-e frica de intuneric?”din cadrul emisiunii “Asta-i Romania!”, difuzata la Kanal D sambata, de la ora 20.00, continua cu povestile despre oamenii din catunele neelectrificate.

Echipa emisiunii “Asta-i Romania!” a ajuns cu greu la Cruhla, judetul Suceava, ultima frontiera a civilizatiei, unde oamenii traiesc ca acum cinci veacuri, la lumina lumanarii.


Cele 20 de gospodarii rasfirate printre munti sunt aruncate fiecare in cate o poiana, la kilometri departare una de alta.

“Noi asa suntem obisnuiti de mici, cu lampa, cu lumanarile!… E urat cateodata. Mai ales iarna e greu, ca e noaptea mare”, spune un mosneag cu fata brazdata de viata aspra.

Ninge usor la Cruhla, iar reporterii merg in batatura unui barbat, tata a doi baieti, care si-a inmormantat cu cateva saptamani in urma sotia.

Tatal isi oblojeste cei doi baieti, de 9, respectiv 5 ani, asa cum stie el,  dar oricat s-ar stradui, nu poate inlocui blandetea mamei. Cu mainile batatorite de munca, le mangaie chipurile intristate.

“Ce v-ati dori pentru ei?”, il intreaba reporterul. Si raspunsul este scurt, o dorinta veche:”Lumina!”.

“Te-ai uitat vreodata la desene?”…”Niciodata? Nu stii cum arata desenele”… “Ti-ar placea sa ai televizor?”,il intreaba reporterul pe Dumitru, baietelul cel mic. Dar intrebarile sunt inutile, pentru ca acesti copii nu au vazut niciodata un televizor.

Acesti baietei cu fete senine nu isi doresc nici tablete, nici televizoare, nici adidasi cu leduri, ci un strop de normalitate. Nu au vreme de joaca. Micutii sunt obisnuiti sa munceasca din greu, ca sa aiba o paine pe masa! Dupa ce munca e gata, batatura devine locul unde cei doi fratiori invata sa buchiseasca, sa socoteasca.

Isi fac temele ziua, cat este lumina naturala. Aici fiecare raza de soare e pretuita, pentru ca daca o pierzi, ramai in bezna! Te mai salveaza doar lampasul, care abia razbate in camera pitica!

Nu ratati o noua editie a emisiunii “Asta-i Romania!”, difuzata maine, de la ora 20:00, la Kanal D!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *