metalshow

Poveste de succes

Pregatirea pietei romanesti de comunicatii pentru integrare este o poveste de succes.

Marti, 17 octombrie 2006, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a reunit, in cadrul conferintei internationale "Comunicatii europene in Romania", mediul de afaceri IT&C din Romania, inalti oficiali ai Comisiei Europene si specialisti cu experienta in comunicatii din Europa.

"Adoptarea acquis-ului comunitar de piata romaneasca de comunicatii este o poveste de succes pentru care Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii trebuie laudata", a declarat astazi Olivier Pascal, reprezentantul Comisiei Europene insarcinat cu monitorizarea Romaniei pe probleme de comunicatii si tehnologia informatiei, in cadrul primei sesiuni a conferintei gazduita astazi de ANRC.

Prima sesiune de discutii a conferintei, intitulata "Comunicatiile electronice din Romania, parte din Europa" a beneficiat si de prezenta Seful Unitatii Dezvoltare de Politici din cadrul Comisiei Europene, Peter Scott, si a Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare din Ungaria, Daniel Pataki.

Reprezentantul Comisiei Europene, Olivier Pascal, a subliniat in prezentarea sa ca ANRC a avut la baza inca de la inceput reglementari ferme si s-a dovedit eficienta datorit a mecanismului de consultare si transparenta, Romania fiind inaintea multor State Membre in adoptarea legislatiei si efectuarea analizelor de piata. De asemenea, masurile de reglementare precum orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare si reglementarea tarifelor cu amanuntul la telefonia fixa, care au avut ca scop promovarea concurentei, au fost corect implementate. Tarifele practicate pentru interconectarea cu retelele operatorilor de telefonie mobila "sunt foarte mici, in comparatie cu cele din tarile membre ale Uniunii Europene", a mai adaugat Olivier Pascal.

Factorii de decizie din domeniul IT&C din Romania au fost reprezentati de Secretarul de Stat pentru Comunicatii din cadrul MCTI, Florin Bejan, Presedintele IGCTI, Catalin Marinescu, si Presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.

Cea de-a doua sesiune a conferintei, dedicata concurentei intre in frastructuri, a fost un prilej de dezbatere si schimb de experienta intre reglementator, piata si autoritati de reglementare din Austria, Olanda, Suedia si ai firmei de consultanta Cullen International din Belgia.

Sesiunea dedicata strategiei de reglementare si perspectivelor de evolutie a pietei de comunicatii din Romania a beneficiat de interventiile reprezentantului firmei de consultanta din Germania, WIK-Consult, precum si a principalilor jucatori de pe piata de comunicatii din tara noastra.

Conferinta internationala "Comunicatii europene in Romania", organizata de ANRC, a constituit un bun prilej pentru "radiografierea" pietei de comunicatii la ora aderarii, pentru evidentierea riscurilor sau oportunitatilor de afaceri pe piata comuna, dar si pentru a afla ce astepta Comisia Europeana din partea Romaniei si care sunt perspectivele din peisajul tehnologic european.

Bucuresti, 18.10.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *